Funderingar kring att börja på ridskola.

Jettan

Trådstartare
Jag har en dotter som nyss fyllt 5 år och nu börjar hon tjata om att hon vill börja på ridskola. Jag är tveksam till om det kanske är för tidigt/ om det finns ridskolor som tar emot så små barn. Hur gammla var era barn när de började på ridskola? Finns det bra riskolor som tar emot elever i 5 års åldern?

Dottern har egen shettis hemma på gården och har varit i stallet hela sitt liv, så hon har både häst och ridvana (fast på låg nivå), jag tror att hon skulle klara av det, hon är tidigt utvecklad, men är det rätt att sätta henne i ridskola redan?

Jag har tidigare funderat på att fråga min granne om hon kan ge dottern privat lektioner på shettisen, som ett annat alternativ, men jag tror också att det vore bra om dotter fick mer grundläggande kunskaper (teori) och träffa andra hästar och människor.

Jag är själv både utbildad lärare och har flera års hästerfarenheter, men vill helst inte agera ridlärare åt min dotter, tänker att vår relation kan bli infekterad då...:crazy:

tips och råd på ridskolor, hur ni gjort med era barn osv. mottages tacksamt!:laugh:
 
Sv: Funderingar kring att börja på ridskola.

Ridskolorna här har 4 år som gräns så det finns säkert ställen där din dotter kan rida. Har växt upp med ridskola och det man sett i både äldre och yngre grupper är ju att den sociala biten är väldigt viktig. Ungarna utvecklas massor, får mycket kompisar, blir mer framåt och vågar ta för sig mera. Både fysiskt och mentalt. De vågar ta plats helt enkelt
 
Sv: Funderingar kring att börja på ridskola.

Många vanliga ridskolor har sjuårsgräns för vanliga lektioner, innan dess orkar man oftast inte lyssna och koncentrera sig tillräckligt för en hel lektion.

Däremot brukar det finnas andra aktiviteter för yngre barn, ridlekis t ex (som är mer lekbetonat, mycket teori och hästskötsel). Det finns också ridskolor som specialiserar sig på barnridning och har lämpliga ponnyer och lektioner för mindre barn - en kompis barn går på ett sånt, de har snälla shetlandsponnyer och man kan börja när man är 3-4 år. Men då är det inte regelrätta lektioner, utan de "åker häst", rider ut tillsammans på led. Vartefter barnen blir äldre så kan de sedan börja på vanliga lektioner där det är mer regelrätt ridundervisning.
 
Sv: Funderingar kring att börja på ridskola.

Får man fråga var i Östergötland du bor? PMa om du vill! Jag har ganska bra koll på ridskolorna runtikring. Många vanliga ridskolor har sådan verksamhet som Mabuse beskriver, och sedan finns det ju på visa ställen mer rena shettisridskolor för små barn oxå. Jag tror att ridlekis e d äe ett jättebra alternativ utifrån vad du berättar om din dotter. Ofta tycker ju barnen att det är kul, och dessutom är det lärorikt, att gå tillsammans i en grupp och träffa andra i samband med ridningen.
Lycka till!
 
Sv: Funderingar kring att börja på ridskola.

Jag hade också egen shettis hemma när jag var liten (eller, har, han lever fortfarande :love:) och min mamma har varit ridlärare åt mig hela livet.
Ibland när jag var tonåring tjurade jag och ifrågasatte mammas instruktioner, men absolut inte mycket.
Jag fick visserligen gå på ridskola och ridläger under en period också, för att jag så himla gärna ville, men allra mest har jag lärt mig hemma, av mamma. För oss har det stärkt relationen jättemycket, vi har umgåtts så mycket mer än många andra mammor/döttrar i min bekantskapskrets, och jag har lärt mig lyssna på mamma och inte bara göra tvärtemot.
Men, då var också mamma tuff mot mig när jag faktiskt tjurade ihop ibland som liten unge. Hade hon inte varit det hade jag nog blivit en hemskt grinig tonåring :crazy:

Så, kontentan: Ridskola för den sociala biten är väl jättebra, men var inte rädd för att agera lärare själv!
 
Sv: Funderingar kring att börja på ridskola.

Jag var ledare för nybörjarna på min ridskola under flera år, där "fick" man börja från fem år, men de allra flesta var minst sju. Det "negativa" med de mindre barnen var i så fall att de kanske inte alltid var mogna att lyssna på vad ridläraren/ledaren sa till dem, utan mer ville köra sitt eget race, och fick de inte det började de gråta. Även om det givetvis fanns vissa småtjejer som var jätteduktiga också, och du säger ju att din dotter är mogen för sin ålder.

Själv var jag tre när jag började, men då red jag grannens shettis. Kan faktiskt se det som ett bättre sätt, jag fick teori och ridning på samma gång, plus att jag tidigt fick lära mig longera, vara med och köra häst, hantera unghästarna, helt enkelt göra sånt som man vanligtvis inte hinner med på en vanlig ridskola. Lärde mig jättemycket på att vara den enda "eleven" där, jag fick ju maximalt med uppmärksamhet jämfört om man rider i en grupp.
Sen var jag sju år när jag började på den riktiga ridskolan och då var jag dels mogen för att rida med andra, jag hade baskunskaper som de andra nybörjarna saknade och jag var storleksmässigt bättre lämpad för att rida ridskolans hästar (jag var extremt liten som barn, och de minsta hästarna de hade var stora C-ponnyer).

Spontant kan jag tycka att du kanske borde låta grannen ge dottern lektioner med shettisen hemma något år och sen börja på ridskolan, men du känner ju ditt barn bäst, och tror du hon är mogen att börja på ridskola kan du ju alltid testa.
 
Sv: Funderingar kring att börja på ridskola.

Min dotter började på ridskola strax innan hon fyllde 4 (hon fyller år precis efter terminsstarterna). Den ridskolan var väl inte sådär jättebra precis, men hon fick 'åka' häst lite och få upp balansen. De tränade mycket lättridning och sen hade de lite gymnastik varenda gång. (jorden runt, stå upp på hästen, slå ihop benen framför sig osv. Under stillastående givetvis)

Sen när hon var ca 6.5 bytte vi ridskola. Där rider hon fortfarande (ska fylla 10) och jag kan säga att en bra ridlärare kan lägga upp lektionerna på barnens nivå. Barnets ridfröken är toppen. När de var mindre så var det mer fokus på just mycket 'rörelse' och inte så mycket kommandon hela tiden så att barnen orkade med att lyssna.

Sen har kraven gradvis ökat med tiden.
Nu hoppar de banor, galopperar runt, ökar/minskar tempo i olika gångarter, flyttar hästarna för skänkel, rider mycket dressyr. Hon är mycket längre kommen än vad jag var i den åldern. (för att inte prata om att hon är supermallig över att hon älskar att hoppa och hoppar 50 cm som ingenting (på ponnier som är under 1.26.) och jag är livrädd för att hoppa. Kan räkna de gånger jag hoppat under mina ca 30 år som ryttare på bägge handens fingrar typ. + att hon redan hunnit tävla något som jag aldrig vågat)
 
Sv: Funderingar kring att börja på ridskola.

Det blev lite rörigt, men jag hoppas ni förstår vad jag menar. Är på gång till ridskolan med dottern så jag är halvstressad. :)

För övrigt hoppade hon 40 cm barbacka förra veckan. (Hästen var 1.15 hög)Jag blundade och svimmade nästan!
 
Sv: Funderingar kring att börja på ridskola.

Vet att en kompis dotter gick på shettisridskola straxt utanför Linköping för några år sen. Kommer inte ihåg några detaljer men om du vill jag kan kolla upp det mer. Dom var väldigt nöjda iaf, och dottern var 5-6 år när hon började där.
 
Sv: Funderingar kring att börja på ridskola.

Brukar finnas hästlekis från 4-5 år och utan att man behöver binda upp sig på en hel termin.

Även fast man har häst hemma är det ju kul att rida på ridskola och träffa en massa kompisar!
 
Sv: Funderingar kring att börja på ridskola.

Om du menar ridskolan som ligger vid en avstickare från vreta kloster och vretsaskolan så har den lagt ner. Min shetlandsponny var utlånad dit och agerade lektionshäst.
 
Sv: Funderingar kring att börja på ridskola.

Det var den jag tänkte på. Därför jag inte hittade något när jag googlade.
 
Sv: Funderingar kring att börja på ridskola.

Vi har haft 7 år som gräns för att gå på regelrätta lektioner och då har de ridit 30 minuter längre orkar de inte.
Från 4 år har vi haft vad vi kallat pysselgrupper där man lärt sig lite stallvana, borsta, peka ut hästens kroppsdelar och liknande, sen har de ridit (åkt häst) en liten stund var, vi har haft två ledare per grupp en i stallet och en ute med hästen.
 
Sv: Funderingar kring att börja på ridskola.

KL

Håller med någon annan om att det är viktigt med en instruktör som anpassar lektionen efter åldern på eleverna då spelar det inte så stor roll hur gamla dom är. I yngre ålder bör det ju vara mer lek än koncentration på regelrätta instruktioner. Jag har själv jobbat som instruktör och hade 5-åringar som var fantastiskt duktiga och tonåringar som var betydligt sämre på att lyssna och ta till sig ibland ;) Det skiftar ju en del och är olika från individ till individ men jag tror inte man kan börja för tidigt. Sen är det ju perfekt för TS dotter att kunna träna extra hemma det är jätte nyttigt. Tror inte du behöver vara så rädd för att undervisa din dotter som komplement, nästan alla riktigt duktiga ryttare har ju ridande föräldrar som har undervisat dem.
 
Sv: Funderingar kring att börja på ridskola.

Mitt tips är att försöka hitta en ridskola med ett bra ridlekis där de verkligen ser till att de sitter rätt i sadeln.
Sitsen i sadeln är A & O i säkerheten. Många ridskolor slarvar med detta när de är mindre, för de tror inte de kan ta åt sig.
Vilket är hur fel som helst. Barn i den åldern är hur mottagliga som helst, måste bara göras precis som mycket annat på ett bra sätt.
Fel sits vid tidig ålder och de får massor av problem senare ifall de gör uppehåll osv.

Om du vill undervisa hemma eller har funderingar kring det. Så länge det sker med lust och på ett mysigt sätt, så går det mesta.
Barnet måste bara förstå att när du säger något om tex sitsen etc så är det barnets säkerhet du tänker på främst.
 
Sv: Funderingar kring att börja på ridskola.

Sorry, men där vill jag faktiskt protestera! Vad det gäller fyraåringar är inte en korrekt sits det viktigaste - många så små barn har inte ens den kroppskontrollen eller proportionerna att de KAN sitta enligt ridhandboken. Att däremot lära sig att hantera hästen på ett korrekt sätt och framförallt säkerhetsmässigt samt att lära dem om hur hästar är och varför de reagerar som de gör skulle jag säga är mycket viktigare, givetvis på ett barnanpassat sätt.

Sedan ska man så klart försöka hjälpa dem till en så bra sits som möjligt också, men att det skulle vara viktigare än allt annat (som säkerhet och att de har roligt och njuter av samvaron med hästarna) köper jag inte.
 
Sv: Funderingar kring att börja på ridskola.

På ett uppmuntrande sätt kan man se till att de få till korrekta sitsen. För har de väl tränat in en felaktig sits under lång tid är det oerhört svår att få bort.
Men jag har sett fall där ridläraren inte ger någon uppmaning alls till att barnen ska räta sig etc och då kan de vara äldre än fyra år.
I ridlekis grupper är det varierande ålder mellan 4-6½ år. Man får ta allt succesivt och på ett positivt sätt som bibehåller lusten att lära, men en korrekt sits ska det vara och man ska sträva efter den. Man kan inte i en sådan grupp inte korrigera alls utan man får med lustfyllda kommandon få dem till rätt sits. Ofta underskattar vi de små och tror att de inte går att göra dittan eller dattan med dem, men de förvånar oss ofta. Allt måste anpassas till varje individs morgnad. En del 4-6 åringar har inte mognad mer än sitta och skritta lite medan andra kanske har en helt annan mognad.
 
Sv: Funderingar kring att börja på ridskola.

Jo tack jag vet, jag har väl en viss erfarenhet av hur man undervisar såväl ridlekis som rutinerade ryttare.... Ursäkta att jag småskrattar när du i ditt förra inlägg förklarar vad ridlekis är och hur det går till och hur man bör undervisa ;).

Att sitsen skulle vara det ALLRA viktigaste för riktigt små barn håller jag ändå inte med om. En bra sits är väldigt viktig, och självklart ska den tränas tidigt, men det finns väldigt mycket som också är viktigt, som säkerhet, uppträdande och att lära sig lite hästvett, när man är liten och inte kan ta till sig så mycket information.

Ako, utbildad ridlärare med lång yrkeserfarenhet...
 
Sv: Funderingar kring att börja på ridskola.

Jag är uppvuxen med hästar, utbildad från det jag var 4 år av erfarenhet ridinstruktör. Har hållit nybörjarlektioner från det jag var elva.
Hade blivit ridlärare/ instruktör om jag hade varit tuffare i hoppningen. När jag var yngre hade jag en viss höjdskräck.
Jag har också en del erfarenhet inom ridundervisning. Jag vet hur viktig sitsen är av egen erfarenhet redan från början.

Vi har alla olika erfarenheter och olika tycka om detta.
 
Senast ändrad:
Sv: Funderingar kring att börja på ridskola.

Fast jag har ALDRIG sagt att sitsen är oviktig!! I ditt första inlägg tolkade jag det dock som om att det absolut viktigaste (och nästan enda viktiga) för dig var att barnen fick lära sig en korrekt sits från första sekund på hästryggen. Det var det jag reagerade på. Jag tycker att det finns MÅNGA saker som är viktiga att ta haänsyn till och att prioritera när det gäller små barns allra första möten med hästar.

Och ja, jag instruerar barnen mot en korrekt sits från första början, men för en fyraåring tycker jag att det viktigaste är att han/hon slappnar av, följer hästens rörelser och trivs på hästryggen, inte att jag kan dra en lodrät linje mellan axel, höft och häl. Jag hoppas att du förstår vad jag menar nu?
 

Liknande trådar

Hästhantering Detta är en ganska lång historia och jag kan ha svårt för att vara kort och koncist. 2022 blev mitt halvblod ensam och behövde...
3 4 5
Svar
99
· Visningar
15 778
Senast: Juli0a
·
Hästhantering För cirka 5 månader sen köpte vi dotterns första ponny, "världens tryggaste och snällaste barnponny". Provridningen gick ok, dottern var...
Svar
13
· Visningar
3 942
Senast: Mabuse
·
Hundhälsa Hej, Jag har i 2 års tid haft PROBLEM med min tik som nu är 2,8år och alltså levt 2 år av sitt liv med denna hemska MAGKATARR SOM...
2
Svar
34
· Visningar
4 667
Senast: Lillefrun
·
Skola & Jobb Jag vet inte hur jag ska hantera den här situationen och behöver hjälp att tänka! Då barnet är vuxet känns det som om den här frågan...
9 10 11
Svar
210
· Visningar
16 705
Senast: Badger
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp