J
joneya
Sv: Fri tillgång till hö - varför? varför inte?
1. Blir hästar egentligen tjocka på hö, eller är det någonting annat som gör dem bukiga (typ gaser som vi människor får om vi äter mycket grönsaker?).
Det beror nog helt på höet och hästen. Sedan får man tänka på att grovfodret tar 2-3 dagar på sig genom hästens mage, så om hästen äter ca. 14 kilo/dag så ligger det ca. 30 kilo hö i hästens mage! Klart som attans att hästen SER lite rund ut om magen; någonstans måste ju maten ligga mellan mun och *avlopp*. Ser bara på mig själv, min mage ser väldigt smal och fin ut om jag inte ätit på ett bra tag; men bara för att jag äter och maten tar plats i magen så att jag ser lite rund ut blir jag ju inte "fetare". Till och med mot våra djur är vi utseendefixerade!
En överviktig häst mår inte bra, det håller jag med om. Däremot tror jag att man sabbar även en hästs ämnesomsättning genom att försöka svälta den till smalhet; samma mängd mat men med sämre näringsinnehåll är det mest hälsosamma för en överviktig häst; eller rentav en STÖRRE mängd mat!
2. Ni som har fri tillgång till hö, varför har ni det? Vilka fördelar ser ni? Ev. nackdelar?
Jag har det av flera skäl, de flesta har ju tagits upp här redan. Dels är hästar gjorda för att inta föda nästan hela dygnet; hästar börjar få magsår om de står utan mat i mer än 2 timmar. Min häst har faktiskt haft lite problem med magen (inte märkbart för de flesta; normal avföring och en normal häst; förutom om man masserade honom, då märkte man snabbt att han var öm i magen + överdrivet spänd/hård), och tack vare detta var jag tvungen att göra kosten så naturlig som möjligt i ett försök att stabilisera (tror inte på att ge en massa tillfälliga tillskott för att balansera upp; man måste ta bort anledningen till obalansen också). Att ta hand om hans mage var väl faktiskt största anledningen till att ha honom på fri tillgång.
Sedan så såg jag alla andra fördelar också. En lyckligare häst (eftersom han inte var hungrig och uttråkad hela tiden), en betydligt trevligare häst som INTE kastade sig över varken mat eller gräs längre; och jag kunde med gott samvete kräva uppmärksamhet även när det fanns mat i närheten. Tidigare har man fått anpassa sina stallbesök och hästsysslor efter mattider. Och en fördel är att han faktiskt äter MINDRE sedan han fick fri tillgång; tidsmässigt sett. På fri tillgång äter han betydligt lugnare, vågar lämna höhögen och äter i ett behagligt tempo; innan fri tillgång så kastade han sig över höet och ville inte gärna lämna höhögen.
Några nackdelar med fri tillgång är väl kostnaden för grovfodret, annat hästfolks åsikter om så stora högivor, och andras uppfattning om min häst (som exempel kan nämnas att en stallkamrat ringde till mig och trodde att han hade fått kolik, eftersom han inte hade bråttom att gå till krubban när hon morgonfodrade (folk verkar inte förstå att en välmående häst är inte döhungrig, och därför kommer den att bete sig annorlunda jämfört med alla andra hästar i stallet (om det nu är så att inte alla i stallet har fri tillgång; vilket var fallet just här))).
En till nackdel är faktiskt att vara i andra stall; själv blir jag hemskt ledsen och arg när jag stöter på dessa hungriga hästar som står där i sina boxar eller hagar, uttråkade, rastlösa, tiggande. Folk skriker, hytter efter och försöker uppfostra hästarna, som egentligen inte har något beteendeproblem, bara okunniga ägare.
Det där med att räkna ut foderstater är både på gott och på ont; visst är det bra att veta vad hästen får i sig, men själv tycker jag mig ha märkt att det viktigaste är att hästen mår bra mentalt, det vinner man på i längden.
När folk inte förstår sina hästars frustrationer blir det bara fel; och klart som attans att hästarna är frustrerade när de är hungriga; vi vet väl själva hur det är att vara hungrig? Det är åtminstone för mig en rätt frustrerande känsla.
1. Blir hästar egentligen tjocka på hö, eller är det någonting annat som gör dem bukiga (typ gaser som vi människor får om vi äter mycket grönsaker?).
Det beror nog helt på höet och hästen. Sedan får man tänka på att grovfodret tar 2-3 dagar på sig genom hästens mage, så om hästen äter ca. 14 kilo/dag så ligger det ca. 30 kilo hö i hästens mage! Klart som attans att hästen SER lite rund ut om magen; någonstans måste ju maten ligga mellan mun och *avlopp*. Ser bara på mig själv, min mage ser väldigt smal och fin ut om jag inte ätit på ett bra tag; men bara för att jag äter och maten tar plats i magen så att jag ser lite rund ut blir jag ju inte "fetare". Till och med mot våra djur är vi utseendefixerade!
En överviktig häst mår inte bra, det håller jag med om. Däremot tror jag att man sabbar även en hästs ämnesomsättning genom att försöka svälta den till smalhet; samma mängd mat men med sämre näringsinnehåll är det mest hälsosamma för en överviktig häst; eller rentav en STÖRRE mängd mat!
2. Ni som har fri tillgång till hö, varför har ni det? Vilka fördelar ser ni? Ev. nackdelar?
Jag har det av flera skäl, de flesta har ju tagits upp här redan. Dels är hästar gjorda för att inta föda nästan hela dygnet; hästar börjar få magsår om de står utan mat i mer än 2 timmar. Min häst har faktiskt haft lite problem med magen (inte märkbart för de flesta; normal avföring och en normal häst; förutom om man masserade honom, då märkte man snabbt att han var öm i magen + överdrivet spänd/hård), och tack vare detta var jag tvungen att göra kosten så naturlig som möjligt i ett försök att stabilisera (tror inte på att ge en massa tillfälliga tillskott för att balansera upp; man måste ta bort anledningen till obalansen också). Att ta hand om hans mage var väl faktiskt största anledningen till att ha honom på fri tillgång.
Sedan så såg jag alla andra fördelar också. En lyckligare häst (eftersom han inte var hungrig och uttråkad hela tiden), en betydligt trevligare häst som INTE kastade sig över varken mat eller gräs längre; och jag kunde med gott samvete kräva uppmärksamhet även när det fanns mat i närheten. Tidigare har man fått anpassa sina stallbesök och hästsysslor efter mattider. Och en fördel är att han faktiskt äter MINDRE sedan han fick fri tillgång; tidsmässigt sett. På fri tillgång äter han betydligt lugnare, vågar lämna höhögen och äter i ett behagligt tempo; innan fri tillgång så kastade han sig över höet och ville inte gärna lämna höhögen.
Några nackdelar med fri tillgång är väl kostnaden för grovfodret, annat hästfolks åsikter om så stora högivor, och andras uppfattning om min häst (som exempel kan nämnas att en stallkamrat ringde till mig och trodde att han hade fått kolik, eftersom han inte hade bråttom att gå till krubban när hon morgonfodrade (folk verkar inte förstå att en välmående häst är inte döhungrig, och därför kommer den att bete sig annorlunda jämfört med alla andra hästar i stallet (om det nu är så att inte alla i stallet har fri tillgång; vilket var fallet just här))).
En till nackdel är faktiskt att vara i andra stall; själv blir jag hemskt ledsen och arg när jag stöter på dessa hungriga hästar som står där i sina boxar eller hagar, uttråkade, rastlösa, tiggande. Folk skriker, hytter efter och försöker uppfostra hästarna, som egentligen inte har något beteendeproblem, bara okunniga ägare.
Det där med att räkna ut foderstater är både på gott och på ont; visst är det bra att veta vad hästen får i sig, men själv tycker jag mig ha märkt att det viktigaste är att hästen mår bra mentalt, det vinner man på i längden.
När folk inte förstår sina hästars frustrationer blir det bara fel; och klart som attans att hästarna är frustrerade när de är hungriga; vi vet väl själva hur det är att vara hungrig? Det är åtminstone för mig en rätt frustrerande känsla.