Jag har aldrig ridit distans men målet är att med nästa häst (som förmodligen ska köpas i vår
) tävla i hoppning och distans. Jag har en hel del frågor som för er som kan detta säkert är hur dumma somhelst. Men hoppas på bra svar!
1. Hur går en tävling till när det gäller gångart? Skrittar man mest eller rider man så snabbt hästen orkar. Eftersom det är tävling antar jag att man galopperar en del iaf?
2. Vilken utrustning krävs?
3. Vad ska medhjälparen göra?
4. Rider man i grupp eller sprider alla ut sig ganska direkt?
5. Är det lätta vägar att rida? (svårt att hitta? svår terräng?)
6. Vad krävs av mig som ryttare?
7. Hur ska man träna inför dom första tävlingarna?
Ni får gärna svara på det ni kan!
Hej!
Jag slutade tävla och träna aktivt 2011, men har dessförinnan varit mycket aktiv. Ska försöka ge lite korta svar på dina frågor.
1. Du håller det tempo som underlaget och hästen klarar av, om du inte rider en CR, då har du en tidsram att hålla dig inom som ofta är väl tilltagen. Tänk så här, om du skrittar en sträcka så måste du galoppera en sträcka, om du hatr som mål att hålla en viss hastighet, d.v.s. km/timme.
2. Sadel, träns till hästen och ridbyxor, gärna i glansigt material, tröja med krage och hjälm. Handskar är också bra. Jag red alltid i joggingskor för att få bra svikt. Hade då korg på stigbyglarna. Sedan behöver du hinkar och svampar och dunkar för vatten. IKEA påsar med hö och en ryggsäck med extra tyglar, stigläder, första-hjälpen grejer (både till ryttare och häst) och solkräm. En extra tröja, regnkläder och täcke till hästen är också bra. Fika och dryck till alla som är med inkl dig som ryttare.
3. Fixa vatten. Både längs med ridvägen och i "grinden". Kanske fixa mat till dig och/eller visa hästen för veterinären eller köra transporten dit och hem. Lite olika hur mycket hjälp man behöver och vill ha, samt får. Man kan rida 50km utan medhjälpare också, 80km skulle jag dock inte rida utan hjälp.
4. Lite olika beroende på målet med ritten. Några rider alltid för seger, medan andra rider för att komma runt. Ofta rider man periodvis med en grupp och periodvis ensam. Om man inte redan från början talat med någon om att rida ihop, förståss. Startar gör man dock nästan alltid i grupp, men man kan välja att starta själv genom att starta efter att den stora klungan har gett sig iväg.
5. Väldigt beroende på vart man är. T.e.x. i Dalarna är det backar ofta med sand, i Västmanland är det platt och ofta hårt eller riktigt sankt. Men kartan och markeringarna är sällan svåra att följa.
6. Att du kan rida och hantera din häst i alla gångarter samt visa hästen för veterinär. Du ska ha licens. Grönt kort räcker för en PP = prova på ritt. Kanske även för en CR = clear round, tror jag.
7. Rid dina vanliga sträckor som du brukar rida men mät upp dem så att du vet hur långt du rider, inte bara hur länge. Sedan ska du lära dig att ta pulsen på din häst. En CR klarar många utan specifik distansträning, men är du orolig, testa en PP först.
Distansritt är löjligt kul! Hoppas att du provar.
Jag rider för Mälardalens Distansritts Förening. Vi har en hemsida och finns även på fb. Välkommen!