Ja det är stor skillnad och det är också en glidande skala däremellan. Jag tycker det är högst rimligt, såklart, att någon som är dömd för våldtäkt mot barn inte får jobb på en förskola och att det finns extra starka krav på människor som ska jobba som poliser, i försvaret och på andra sätt med rikets säkerhet.
Men jag tycker nog också att det finns en viss rimlighet i att någon som blivit utsatt för våldtäkt till exempel får lov att säga "nu blir gärningsman NN försatt på fri fot, bara så att ni vet". Jag inser det problematiska i det, men det ger också en extremt besk eftersmak att man skulle kunna bli dömd för förtal för att man säger detta på ett mer eller mindre offentligt vis.
Ja, du får väl tycka att det är en dålig jämförelse och bevisligen tycker vi olika i det här fallet. Politikern i fråga visste inte att den person han inledde en relation med var dömd för sexbrott mot barn, det kom fram senare. Och när allt sedan uppdagades i offentligheten och han lämnade alla sina uppdrag så var relationen redan över. Jag vet faktiskt inte vad han skulle ha gjort för att visa på bättre omdöme - begärt utdrag ur straffregistret innan han började umgås med någon?
Beträffande vad politiker får gå för och inte, så kan jag väl personligen tycka att det blir väl hysteriskt ibland när de får gå för riktiga skitsaker - köpa Toblerone, fiska ål, obetald tv-licens för att nämna några - men alla de fallen med "skitsaker" har åtminstone det gemensamt att det är politikern själv som gjort fel (dvs formellt begått lagbrott).
Nej, jag syftar inte på Dumpen, utan på precis det jag skriver nämligen offer och anhöriga som vill varna för en dömd gärningsman som t.ex. kommer ut från fängelse eller flyttar till ett nytt område. Jag tycker som du att även en dömd brottsling måste kunna ha ett liv, men jag kan som sagt också tycka att det finns ett värde i att kunna varna andra utan att bli dömd för förtal. Det ÄR en svår gränsdragning, verkligen.
(Dumpens aktiviteter är ju något annat där det på ett väldigt formellt plan faktiskt inte är något brott begånget även om det funnits en avsikt att begå brott)
Nu var väl det här inte riktat direkt till mig, men svarar ändå
Jag tror man är inne på lite fel väg om man ser påföljden som en upprättelse för offret - där ska väl ett eventuellt skadestånd istället erbjuda den upprättelsen? Däremot ser jag det som rätt viktigt att låsa in vissa typer av brottslingar över lite längre tid för att minska risken för återfall. Så länge de är inlåsta kan de inte begå brott och blir de inte rehabiliterade får de väl fortsätta vara inlåsta då!