Är den här frågan på allvar?
Varför vill man alls avla på en korsningshäst?
Heterosiseffekten gör att rimligt lämpliga 1:a generationskorsningar inte sällan blir "bra", medan nästa generation, ofta blir "dålig".
Det är alltså långt ifrån säkert, att den trevliga korsningshästen man skaffat, kan få en trevlig och exteriört harmonisk avkomma, med en förutsättningsbar storlek, om man inte är väldigt påläst och kunnig.
Finns det överhuvudtaget en praktisk möjlighet för gemene hästägare att sterilisera/kastrera ett sto, det torde vara en relativt ovanlig, och därför dyr operation, som inte täcks av vanliga försäkringar? Om det är så viktigt med ett operativt ingrepp, varför gjorde inte uppfödaren/tidigare ägare det?
Varför skulle man överhuvudtaget ha sterilisering/kastration som krav? Räcker det inte med ett krav om att avstå avel och dessutom förklara varför?
Har man försökt avla på stoet, och stoet med nöd och näppe överlevt och veterinär avrått från fler försök, eftersom en dräktighet och fölning är en potentiell dödsfara för stoet?
Bär stoet en känd genetisk sjukdom? Alltså någon av de sjukdomar som finns listade av Jordbruksverket, som är förbjudna att avla med?
Annars så brukar man ju inte hålla ston tillsammans med hingstar, och vid de flesta anläggningar/stall finns inga hingstar, så vid normalgod hästhållning, finns i princip ingen risk för "tjuvbetäckningar".
Så många frågor och funderingar...