Sv: Förrätt till nyår
Ett par år i rad har jag kört med smördegsknyten. Nu har jag förvisso inte haft barn här, men det går ju att fylla dem med precis vad som helst, och hitta varianter som barn äter
Mina tips och recept är :
Smördegsknyten
Färdigköpta smördegsplattor efter antal personer (finns i frysdisken oftast)
strimlad skinka
1 ask Philadelphiaost med örtkryddor
1 ägg
ev lite riven ost om man vill ha mer klabbigt i
Tina och kavla eventuellt smördegsplattorna till önskad kvadratisk storlek.
Blanda hackad eller strimlad skinka tillsammans med osten och lägg sedan en klick på varje platta.
Vik upp hörnerna och tryck ihop kanterna ordentligt över fyllningen (annars rinner fyllningen ut,vilket inte blir så vackert för ögat).
Pensla knyterna med uppvispat ägg och grädda sedan i ugnen 200 grader i ca 15 minuter,eller tills knyterna börjar se frasiga och har fått fin färg.
Smördegsknyten med fläskfile och svamp
Stek några skivor fläskfile,salta och peppra. Hacka några championer smått och fräs till i en stekpanna. Hacka köttet i små,små bitar när det svalnat något och blanda med svampen och lite riven ost i en skål. Lägg en klick på smördegen,knyt ihop degen,pensla med ägg och in i ugnen.
Smördegssnurror ,ca 15 st
4 smördegsplattor
1paket fetaost
1 knippe basilika (går lika bra med torkad,men färska kryddor är alltid godare)
1 msk olivolja
10 körsbärstomater
100 g rökt skinka
Salt & svartpeppar
.
Kavla ut smördegsplattorna till fyra lika stora plattor ca 25×25 cm.
Mixa eller vispa ihop fetaost, basilika, olivolja.kryddor och tomat till en kräm.
Bred ut krämen på två av smördegsplattorna.
Hacka skinkan i mindre bitar.
Lägg skinkan på fetaostkrämen
Lägg de andra smördegsplattan uppepå och rulla ihop till en rulle.
Skär rullen i skivor om ca 2 cm och lägg i bull eller alminiumformar.
Grädda i ugnen i ca 10 minuter i 200 grader varm ugn, eller tills degen är gräddad och spröd.