Sv: Form o sitts?
Ja, det är en bra plan om den fungerar.
Men för att stretchingen ska ha någon verkan måste hästen spåra bra, ha ryggen uppe och vara helt avslappnad i hals, nacke och rygg. Det brukar vara svårt att få till i början av ett ridpass. När man har jobbat igenom hästen och fått den ärligt eftergiven brukar det vara mycket lättare att inte få hästen bara framtung i stretchingen.
Så i början när man tränar stretching för hästen skulle jag lägga det i slutet av ridpasset när man "joggar av" hästen, men försöka hålla en låg form i början av ridpasset för att få upp ryggen.
Tänk på om du ska rida öppna utan stigbyglar att du inte får vika dej eller låta hästen tippa dej åt sidan vilket de kan göra om de tycker det är jobbigt eller om den är lite stel. Du ska sitta på inre sittbenet vilket betyder att du sitter lite mer åt innersidan men avslappnad (för att undvika trycka på utsidan för då dras de yttre ryggmusklerna ihop och hästen kan inte länga yttersidan). Min häst är en hejare på att putta över mej, men han har lätt för det eftersom jag rider barbacka
Var noga med att hästen är urholkad i insidan, annars blir övningen inte lika uppbyggande. Den ska gå för din innertygel och innerskänkel. Och inre sittbenet.
De mest stärkande övningarna vad gäller övergångar är skritt-trav-skritt (upprepa tills hästen går för väldigt lätta hjälper och jobbar bra med rygg och bakben, det kommer du känna även i handen av att den blir lättare) och skritt -galopp -skritt. Eller från trav först om den har för lite bjudning i skritten. Och när övergångarna går som smort kan man göra tydliga halvhalter istället.
Var noga med att hästen svarar på hjälperna. Tryck inte hårdare med benen om den inte svarar omedelbart utan lägg till spöt. Och använd inte benen samtidigt som handen (inte driva och bromsa samtidigt med andra ord) och om hästen inte lyssnar på tygeln är det ingen idé att segdra utan ta ett hårdare kort tygeltag istället och upprepa tills den lyssnar. Annars kommer du inte få någon nytta av övningarna.
Jag tror ärligt talat inte du behöver fokusera såå mycket på sitsen, den ser redan ganska bra ut. När hästen blir mer bärig och avslappnad kommer du automatiskt kunna sitta bättre, och det kommer kännas naturligt att t ex vrida in låren. Tänk bara på att inte vrida dej, att skänkla med låren eller insidan av vaden, att ha handen i samma position, fixera den utan att spänna armbågarna eller bli hård i handen. Och att justera sitsen till det du vill, t ex att vrida axlarna så som du vill ha hästens bogar.
Lycka till med träningen!