Följdtråd till "svenskfödda ponnyer"

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Följdtråd till "svenskfödda ponnyer"

summer san skrev:
De flesta unga ryttare jag känner till har både en och flera tränare de rider för och de rider oftast i grupper om en/två stycken i dressyr och max fem stycken i hoppningen.
Det ar annu en grej jag inte forstar, varfor rider barnen for flera tranare?? Ar det inte battre md en tranare som passar med barnet och ponnyn och som gar hela vagen med dem? Varfor rida for flera tranare som sager olika saker? Det ar battre att ha EN duktig tranare som verkligen lar kanna bade barnet och ponnyn.

Väldigt många ryttare på regional/ nationell nivå har flera mycket bra ponnyer och föräldrar som tillhör eliten inom ridsporten i Sverige.
Valdrigt manga ryttare har foraldrar inom eliten?? Skojar du eller??
Jag har med egna ogon sett nagra av dessa barnen, och ingen utav dem har faktiskt imponerat pa mej. Till raga pa allt sa satt en utav dem och sov pa sin totala auto-pilot till gulbruna ponny pa EM 2003 och nar ponnyn nastan saktade av till trav och vagrade pa en oxer pa 1.40 sa flog han av!! Det var pinsamt!
Som jag skrivit forrut, manga svenska barn kan halla halen pa ett och samma stalle, sitter rakt och i lodrata sitsen, men ar inte effektiva till 5 ore.

Dessutom har fälttävlan blivit allt mer populärt så många ryttare behärskar nu för tiden alla tre grenarna.
Menar du att det ar en bedrift att kunna rida tre grenar?? Ska inte det vara en sjalvklarhet att ett barn ska kunna rida runt en falttavlansbana????

Menar du att alla föräldrar skall lära sig rida eller vad? Det man som förälder kan göra är som du säger skaffa de bästa tränarna och stötta med det man är kompetent till.
Om man vill att sina barn ska vinna, maste man klara av att hjalpa till pa hemmaplan nar problem uppstar.
Dessutom SKA alla foraldrar som kor till en tavling klara av att lasta en ponny. Pa varje tavling jag ar pa i Sverige ser jag ledsamt fall dar de inte har en aning, varken barnet eller foraldrarna och tillslut har andra manniskor lastat ponnyn for dem.

Det finns ju många duktiga ryttare här i Sverige som rider MSV i tioårs åldern, men 7 år låter väldigt osannolikt, även för en Irländsk supertalang?
Ganska manga faktiskt! Dessutom rider alla barn bade ungponnier och duktiga ponnier. Pa Irland har vi en under 8 klass och en under 10 klass. Den for barn under 8 ar ar som en LC och under 10 ar som en LB. Det ar nagonting jag saknar i Sverige.
 
Sv: Följdtråd till "svenskfödda ponnyer"

Jag tycker att du generaliserar väldigt mycket om du dömer ut en hel nations ponnyryttare för att ett ryttarbarn fick en vägran på EM 2003. Att ryttare har flera tränare beror ofta på att de har olika tränare i olika grenar.. Det är inte viktigt för mig att mitt barn vinner tävlingar. Däremot märker jag att hon har ett brinnande intresse och jag försöker uppmuntra en positiv utveckling av hennes ridning. Mina inlägg i den här tråden handlar om vad jag kan göra för att stimulera utan att pressa och hur jag som förälder kan minska omgivningens krav på prestation, som ibland kan vara svåra att hantera för ett barn. Min dotter tävlar på nationell nivå i två grenar och är hyfsat framgångsrik men hon kommer troligen aldrig att nå det absoluta toppskiktet, framförallt beroende på vår ekonomi. Jag har inte råd att förse henne med de bästa hästarna, utan vi får utbilda dem själva. Just nu utbildar hon en unghäst parallellt med ett späckat tävlingsschema. Hon har en mycket välmeriterad tränare och jag är en ganska kapabel ryttare och vi matchar henne så gott det går. Det är dock inte alltid lätt att hantera motgångar mm, vill ju trots allt att min dotter skall komma ihåg den här tiden som positiv och inte som en enda lång kamp för rosetter, ära och berömmelse. För i slutändan hoppas jag snarare att hon lårt sig något hon kan använda i det "verkliga" livet och att hon vet att jag stöttar henne i allt hon gör. Även om hon slutar rida i morgon...

Nej jag anser inte att alla skall kunna rida fälttävlan, menser det som positivt att vara mångsidig som ryttare.
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Följdtråd till "svenskfödda ponnyer"

Jag domer verkligen inte ut en hel nations ponnyryttare for att EN ryttare ramlade av pa EM 2003. MEN, pa EM 2003 sa ramlade faktiskt de flesta svenskar av - bade i hoppningen och i falttavlan. Vissa avramlingar var berattigade, men vissa var lojliga.
Det jag bygger min uppfattning pa ar de barn och ungdomar som kommer hit for att kopa en hast/ponny, eller de som kommer hit for att praktisera eller tavla lite grann. Dessutom spenderar jag mycket tid i Sverige, och da aven pa tavlingar sa jag ser en hel del svenska ryttare! Nar de kommer hit ar de ju har minst ett par veckor och manga foraldrar ringer mej efterat for att barnen rider mycket battre nar de kommer hem - jag ar absolut ingen megaryttare eller ens en bra tranare, daremot finns det grundlaggande saker ett barn ska klara av.
Det ar absolut ingenting speciellt att ga runt en falttavlansbana, det ar mycket enklare att hoppa terrangen an att hoppa en bana med bommar om man gor det ratt.

Skyll inte pa ekonomin som en ursakt till varfor din dotter inte kommer att na toppen, som jag skrev innan sa finns det massor man kan gora aven om man har en tight budget. Lana, hyra....dessutom sa kan man kopa en ponny som det ar nagonting fel pa - tex krubbitare, da de blir billigare.
Dessutom ar det latt att rida till en ponny med kapacitet, sa har man en riktigt fin ponny sedan.

Nar det galler din dotters traning, sa tycker jag att du ska uppmuntra henne att vara sa bra hon kan vara och alltid gora sitt basta. Strunta i att tanka pa vinsterna, utan tank pa ponnierna. Hur gick det forra gangen med den ponnyn? Forsok att sla sej sjalv, gora ett bra jobb under dagen och ha kul.
Manga tanker inte alls pa vad de har for ponny och att tavlingarna ar utbildning for ponnyn, utan de ska vinna hela tiden. Ingen ide att race:a runt i LC/LB med en ponny som kan ga MSV som sa manga faktiskt gor.
Se till att gora det latt och roligt for henne, uppmuntra henne och om hon har intresset och viljan sa kommer hon gora resten sjalv.

Nar det galler olika tranare sa tycker jag fortfarande att det ar helt onodigt. En bra tranare ska kunna lara barnet att rida och lara barnet att tanka pa hur den rider, visst ar det bra om tranaren ar specialiserad, men det ar inte ett dugg nodvandigt. Har din dotter en tranare for banhoppning och en for falttavlan?
 
Sv: Följdtråd till "svenskfödda ponnyer"

Min dotter har en tränare till alla grenar, men ibland tränar vi för gästtränare. Senast för Eric Smiley som var mcket imponerad av bredden och kompetensen generellt hos de svenska ponnyryttarna som deltog. Framförallt av deras markarbete... En mycket sympatisk och kunnig man för övrigt.
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Följdtråd till "svenskfödda ponnyer"

Jo jag anser att min ekonomi hindrar min dotters möjligheter att nå den absoluta eliten. Att hålla hästarna och träna kostar mer än halva min lön, att sedan betala meetingavgifter på upptill 2000 kr, uppehälle och resor, avstå inkomst för att vara tjänstledig vid tävlingar mm urholkar min budget fullständigt...Därför kan hon endast delta i ett begränsat antal tävlingar per år på den nivån.
 
Sv: Följdtråd till "svenskfödda ponnyer"

ramonarunds skrev:
Skyll inte pa ekonomin som en ursakt till varfor din dotter inte kommer att na toppen, som jag skrev innan sa finns det massor man kan gora aven om man har en tight budget. Lana, hyra....dessutom sa kan man kopa en ponny som det ar nagonting fel pa - tex krubbitare, da de blir billigare.
Dessutom ar det latt att rida till en ponny med kapacitet, sa har man en riktigt fin ponny sedan.

I mångt o mycket kan jag hålla med digi dina diskutioner, men nu måste jag bara få protestera.
Har du någon aning om vad det kostar att tävla i sverige på "hög" nivå??? Vill du rida kvaltävlingar i olika cupper så pratar vi om kanske 100 mil bara i körning en helg, med ett bensinpris på runt 10 kr Litern så är ju bara den kostnaden stor. Sedan har du boende,start o veterninärsavgifter. Du har träningskostnader, licenser, medlemsavgifter mm. Ett år lade jag 126.000:- på mina barn(2 st) i kostnader runtom tävlandet...med en inkomst på 153. 000 det året, så förstår ju alla att det inte gick ihop sig riktigt (vi har också amorteringar på hus, och behöver äta ibland... :angel: ) Då var det alltså våra försäljningsponnyer som "drog" runt det hela... Men alla har ju inte egen gård,kunskap och möjlighet att göra så... då är det i princip en omöjlighet att tävla på högsta nivå.

Dessutom är det inte lätt att hitta en ponny med kapacitet, om man inte kan/vet vad man ska titta efter. Allt för många tar inte hjälp av kunnigt hästfolk när de letar ponny, utan har med sig "en tuff tjej som kan rida vad som helst" som "expertråd... JAg skiter i om hon kan rida f*n själv, när hon inte kan se om en ponny har en bra teknink eller inte...

Och att rekomendera folk att köpa en krubbitare för att få en billig,bra ponny är ju inget särskilt bra råd. En krubbitare i fel ägares händer kan kosta enorma summor i veterinärskostnader...

Alltså. jag är ledsen om jag kullkas´tar dina teorier, men det är faktiskt ekonomin som styr för väldigt många...
 
Sv: Följdtråd till "svenskfödda ponnyer"

Finns det inga mammor som känner sig träffade??? Eller är det så att ni inte vill ta upp diskutionen???

Jag har sällan varit med om en så enad tråd annars...!!!

Jag som trodde jag skulle bli halshuggen...
 
Sv: Följdtråd till "svenskfödda ponnyer"

Det finns väl ingen mamma som skulle erkänna att dom är av den sorten som pressar sina barn? ;)
 
Sv: Följdtråd till "svenskfödda ponnyer"

*lånar knapp*

Jag har faktiskt lite problem åt andra hållet om jag ska vara ärlig min dotter tävlar i ponnytrav och hon har sådana krav på sig själv hela tiden att hon ska vinna och är aldrig nästan nöjd även om hon har blivit placerad nästan i alla lopp hon har kört och detta är ändå bara hennes andra år som travponnykusk , men jag hoppas ändå att jag kan få henne på rätt spår så att hon kan känna sig nöjd även om hon inte vinner.
Klart att hon har rätt inställning egentligen att man ska vinna men man får vara nöjd med en adnra plats eller sämre kan ju vara så att de andra hästarna faktiskt är så mycket bättre osv just i detta lopp.....
Då jag själv aldrig har tävlat inom travet så har jag ju inga krav heller då jag faktiskt vet hur svårt det är att få de små ponnyerna att gå fort utan att galloppera då jag har tagit tränar licens inom ponnytrav för att jag verkligen ska kunna hjälpa min dotter med alla krångliga regler och allt annat inom den sporten ;-)
 
Sv: Följdtråd till "svenskfödda ponnyer"

Jag känner mig inte ett dugg träffad, men jag tänkte vara med och debattera ändå. tyvärr hinner jag inte nu, men återkommer (förhoppningsvis) i kväll.
 
Sv: Följdtråd till "svenskfödda ponnyer"

Nej det är nog svårt att hitta någon som säger att JAG är värsta kräviga mamman med vinnarinstinkt och jag kan inte ta en motgång etc. Men jag kan erkänna att jag ibland har blivit fartblind och inte alltid haft lätt att hantera det här med tävlingar, gränsen som jag skrev om tidigare är hårfin mellan att pressa och stimulera. Jag kan säga att jag funderar mycket kring detta och har med åren blivit bättre som coach. Min dotter ger alltid järnet och är oerhört fokuserad på uppgiften så BESVIKELSEN när något går fel och hon inte lyckas är det som är svårast att hantera.
 
Sv: Följdtråd till "svenskfödda ponnyer"

Nej det är inte alltid lätt med barn som har utpräglad vinnarskalle ! Att vilja vinna är ju en riktigt bra egenskap att ha, men det är ju det att de aldrig blir nöjda.... :mad: När min dotter började tävla som nioåring var hon själv övertygad, ja ABSOLUT säker på att vinna sin första start i dressyr. Jag försökte förbereda henne på att det antagligen inte skulle bli någon placering, men hon var totalt i chocktillstånd när det stod klart att hon kommit SIST. Faktum var att hon kom sist i alla tävlingar första året, alltid lika inställd på att vinna.....och alltid lika chockad över att komma sist. ( Det var då jag upplevde att jag hade svårt att hantera besvikelser...och kände mig som en usel coach.) Till slut förbjöd jag henne att tävla framtill dess att hon kunde uppföra sig någorlunda på tävlingsplatsen samt äta något under dagen. Det är INTE bra för koncentrationen att vägra äta varje gång man inte får prisrosett, förutsättningarna blir sämre för att det skall bli så värst trevligt..Nåväl i sista tävlingen för året lyckades hon få en prisrosett och lyckan var total!!!!

Sedan dröjde det ytterligare ett år innan hon fick sin andra rosett...men det är en annan historia. :smirk: I dag har hon ett antal vinster och placeringar men minsta motgång så får jag mobilisera för att bemöta samma lilla unge igen....Det positiva är ju dock att hon blir mognare för varje år som går så det blir lättare för varje gång :) Lycka till med ponnytrav tävlandet!
 
Sv: Följdtråd till "svenskfödda ponnyer"

Det är ju det som är det svåra, att kunna ta barnens besvikelser på rätt sätt. Vi satte som mål under det första året att komma ihåg banan och inte komma sist. Det har hon lyckats med och då hon till slut vann två klasser så var det som om det var VM hon hade vunnit. Men min dotter blir iaf jättebesviken över sina poäng ibland och uppför sig mindre bra. Då gjorde jag som du, sade att det blir inga tävlingar så länge man inte kan uppföra sig som folk. Visst får man bli ledsen och besviken men inte uppföra sig hur som helst.

Nu är min dotter rätt liten fortfarande och hon är oftast yngst av alla deltagare. Jag försöker förklara för henne att de som är 13 såklart har fördelar om man jämför med någon som är 9. Men hon ser det ju inte på riktigt samma sätt :crazy:
 
Sv: Följdtråd till "svenskfödda ponnyer"

Jag tror att en parameter är hur mycket de tävlar. JU mer de tävlar desto högre krav får de på sig själva. om varje tävlng blir något spännande och en utmaning så tror jag att kraven inte alls är lika höga totalt sett.

Mina ungar är glada att de får tävla alls.
 
Sv: Följdtråd till "svenskfödda ponnyer"

summer san skrev:
Nej det är nog svårt att hitta någon som säger att JAG är värsta kräviga mamman med vinnarinstinkt och jag kan inte ta en motgång etc. Men jag kan erkänna att jag ibland har blivit fartblind och inte alltid haft lätt att hantera det här med tävlingar, gränsen som jag skrev om tidigare är hårfin mellan att pressa och stimulera. Jag kan säga att jag funderar mycket kring detta och har med åren blivit bättre som coach. Min dotter ger alltid järnet och är oerhört fokuserad på uppgiften så BESVIKELSEN när något går fel och hon inte lyckas är det som är svårast att hantera.


:bow: Bugar och bockar..äntligen en ärlig mamma!!! :banana:
Jag kan faktiskt känna igen mig själv för många år sedan... ibland blir man lite väl ivrig... Men om inte annat så lär man sig av vissa föräldrar hur man ABSOLUT INTE ska bete sig... :o :)
 
Sv: Följdtråd till "svenskfödda ponnyer"

break_a_leg skrev:
Nu är min dotter rätt liten fortfarande och hon är oftast yngst av alla deltagare. Jag försöker förklara för henne att de som är 13 såklart har fördelar om man jämför med någon som är 9. Men hon ser det ju inte på riktigt samma sätt :crazy:

Ett stort problem här i sverige...VArför inte ha som i vissa andra länder, tävlingar för barn upp till åtta år, mellan åtta och tio tex... hade varit kanon tycker jag...
 
Sv: Följdtråd till "svenskfödda ponnyer"

ancan skrev:
Dessutom är det inte lätt att hitta en ponny med kapacitet, om man inte kan/vet vad man ska titta efter.
Men kara nan, hur kan man tavla de hogre klasserna om man inte vet vad man ska titta efter nar man koper en ungponny. Jag forstar inte alls hur du resonerar!! Kunnigt folk med lite pengar, borde ju veta hur man ser att en ponny har en bra teknik eller inte, eller arlighet, forsiktigthet osv osv osv.

Och att rekomendera folk att köpa en krubbitare för att få en billig,bra ponny är ju inget särskilt bra råd. En krubbitare i fel ägares händer kan kosta enorma summor i veterinärskostnader...
Annu en gang vet jag inte vad du pratar om. Varfor har en krubbitare hogre veterinarkostnader an en ponny som inte krubbiter??
Jag trodde att forskiningen och kunskapen kommit sa langt att vi idag vet att krubbitning inte ger kolik, inte smittar och att de faktiskt inte suger ner luft i magen, utan mer i halsen och att den luften kommer upp igen.
Dessutom sa skulle jag inte rekommendera okunniga att kopa en krubbitare, men de personerna behover heller inte en MSVA ponny, da en mycket billigare ponny kommer att vara mer lampig for dem!
Daremot sa jag att for kunniga personer med liten budget kan det vara ett alternativ for att komma upp i klasserna.
 
Sv: Följdtråd till "svenskfödda ponnyer"

Xeline skrev:
Jag tror att en parameter är hur mycket de tävlar. JU mer de tävlar desto högre krav får de på sig själva. om varje tävlng blir något spännande och en utmaning så tror jag att kraven inte alls är lika höga totalt sett.

Mina ungar är glada att de får tävla alls.

Jag resonerar faktiskt tvärt om. Ju mer man tävlar, desto mera "vardag" blir det och därmed minskar stressen runt tävlingen. Har man dessutom ett gäng ponnysar man kan tävla lär man sig snart att skilja ut att olika ponnysar=olika krav. Men en är en nolla i en LD kanon, medan en annan helst ska gå dubbelnolla på bra tid i LA, en tredje är huvudsaken att den hoppar vattnet osv.

Har vi inte varit ute på ett tag så är det mer nerver än de perioder vi är ute varje helg med olika hästar.

Min unge är också glad för att hon får tävla.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Tävling Vet inte om det här är rätt forum, men vi provar. :) Jag har funderat en del då det diskuteras väldigt mycket om för stora...
2
Svar
23
· Visningar
2 428
Senast: Shudde
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Uppdateringstråd #2
  • Hur ska jag rida het häst
  • Hård nacke

Omröstningar

Tillbaka
Upp