Sv: Fodra mager fånghäst???
So Tex should just ignor the vet?
It´s not just you Wrang. but all the other as well,
it all comes back too the same thing....
So full of advise but damn if ya all cain´t keep your own horses healthy.
Jag tycker hon ska läsa på allt som finns att läsa om denna sjukdom och om foder och nej, jag tycker inte hon ska lyssna på en veterinär om denne säger att hon ska ge "gammalt" hö eller inte tillräckligt med mat (dvs mer än hö om det behövs) till sitt magra dräktiga fbl sto!
Man måste tänka lite själv också. Man måste ta lite eget ansvar.
Jag har en jätteduktig veterinär som behandlade min hästs fång på ett perfekt sätt, det enda jag inte köpte var hennes råd att ge "fjolårshö och halm" till min icke typiska, något tunna, dräktiga sto som fick fång i januari. Anledningen till fången är väldigt sällan glasklar och särskilt inte när man har en häst som inte passar kriterierna för en "typisk fånghäst" (annars kan det ju vara lite lättare).
I mitt fall kom jag genom uteslutningsmetoden fram till att den utlösande faktorn förmodligen var fruset gräs eftersom det plötsligt small till och blev kallt precis då och ingen snö`= gräset frös = det blev droppen som fick bägaren att rinna över i hennes mag och tarm störning.
Ingen av de andra hästarna, varav flera dräktiga ston, reagerade men just denna hade haft lite utslag i huden som veterinären då ansåg var en bakteriell infektion (som jag kopplade ihop med magen).
Enligt ägaren (detta var en häst som jag leasade för avel) hade hästen haft återkommande utslag i huden under flera år men det hade inte utretts. Min egen teori var då att hästen hade haft en störning i magen under flera år och att det frusna gräsen var det sista som behövdes för att trigga igång anfallet just där just då. Ev pga IR pga dräktigheten.
Jag gjorde först som veterinären sa, bytte till ett hö med sämre näringsvärden men det kändes inte bra då hästen, precis som i TS fall var dräktig och inte i tillräckligt hull. Så jag rådfrågade flera veterinärer, hovslagare och läste ALLT jag kom över om fång på dräktiga ston, forskning om utfodring av fånghästar osv.
Mitt stos anfall var väldigt långdraget och jag koncentrerade mig på att få ordning på magen med probiotika och jäst samtidigt som jag började blötlägga hö't för att laka ut så mycket socker som möjligt -vilket funkade. Hon blev nästan bra. Men inte förrän jag bytte tillbaka till hösilaget klingade anfallet av helt. Det var för mycket socker och för lite NÄRING i hö't och tvärtom i hösilaget.
Hon blev frisk och fölade, hon har aldrig haft fångkänning igen och det var den enda häst jag haft någonsin hitills som fått fång.
Veterinärer kan absolut ha fel, särskilt när det gäller fång och liknande sjukdomar där alla orsaker och samband är långt ifrån klarlagda än och forskningen hela tiden går framåt. Jag tycker man har ett ansvar som hästägare att be om en eller 10 second opinions om det behövs.
Min veterinär lärde sig massor av detta och som tur är är hon en mycket bra och seriös veterinär som verkligen tar åt sig av ny information och erfarenheter när den blir presenterad!
Det råd jag har gett här är att ANALYSERA fodret så man vet vad man gör, vad man stoppar i hästen och att en mager dräktig häst MÅSTE ha näring! Det är INTE näringen i sig som orsakar hästen fång, om hästen får det den har behov av och inte alldeles för mycket för sitt behov så den blir fet.
Det tror jag nog de flesta veterinärer skulle hålla med om!
"So full of advise but damn if ya all cain´t keep your own horses healthy. "
Mina hästar är väldigt friska tack så mycket.
Jag anser faktiskt inte att det var min hästhållning som orsakade detta, utan det var den som fick henne att bli frisk. Hur det hade gått om jag lyssnat enbart på min veterinär vet jag faktiskt inte.
Jag har förutom denna aldrig haft en fånghäst i hela mitt liv, något enstaka (typ ett eller två) lättare kolikanfall, inga akuta avlivningar eller svåra skador eller sjukdomar under alla år och med alla hästar jag har haft, på sin höjd lite rinniga näsor så något måste jag ju göra rätt. Jag har tre veterinärer med olika specialisområden samt en duktig hovslagare kopplade till min verksamhet, och ändå var det ingen som visste EXAKT vad som skulle göras när min häst fick fång!
TS frågade om liknande erfarenheter, och jag har en. Så jag delade med mig av den. Min häst blev ju ockå frisk och fick sedan en fin avkomma.
Så nu har jag delat med sig av mina ERFARENHETER och om TS hellre lyssnar på folk som tror att torrhö eller näringsfattig mat är lösningen så får hon göra det.