Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Och flex är då man får minus på arbetad tid och måste ta igen senare?
@tanten s inlägg #5 beskriver Flex respektive komp korrekt. Har man flextid får man börja respektive sluta mellan vissa tider under en arbetsdag så länge man jobbar så många timmar man ska under den dagen. Komp är när man jobbat fler timmar än man ska under en dag. Dessa överskjutande timmar kan man ta ut som ledighet vid senare tillfälle (t ex gå någon timme tidigare på fredagen eller så).Ok. Nu begrep jag ingenting. Hur kan man ligga plus och minus samtidigt?
Om man jobbar mer än sina timmar, är det inte det man tar som komp senare?
Alla börjar 6.30. Alla slutar 16.00 måndag till torsdag. På fredagar slutar vi 13.00. Vi har totalt en timme rast per dag, utom på fredagar. Så det är fasta tider.Men du måste väl blivit informerad om vilken arbetstid du har när du började jobba?
Är det fasta tider eller flexram du blivit instruerad att följa?
Flex är alltså inte att du jobbar färre timmar utan att du tex börjar 7 och jobbar till 16 istället för att börja 9 och sluta 18. För att kunna jobba färre timmar någon dag behöver du alltså ha jobbat in lika många timmar någon annan dag. Bäst är att jobba någon halvtimme eller timme längre ett par dagar så att du får en lite buffert med komptid som du kan ta ut när det behövsTror inte man får det.
Ähum, mig veterligen är du helt ute och snurrar nu. Har man ett flextidsavtal behöver man inte jobba 8 timmar per dag och man tar inte ut komptid utan flextid.Flex är alltså inte att du jobbar färre timmar utan att du tex börjar 7 och jobbar till 16 istället för att börja 9 och sluta 18. För att kunna jobba färre timmar någon dag behöver du alltså ha jobbat in lika många timmar någon annan dag. Bäst är att jobba någon halvtimme eller timme längre ett par dagar så att du får en lite buffert med komptid som du kan ta ut när det behövs
Så då har du fasta arbetstider, dvs. inte flextid...Alla börjar 6.30. Alla slutar 16.00 måndag till torsdag. På fredagar slutar vi 13.00. Vi har totalt en timme rast per dag, utom på fredagar. Så det är fasta tider.
Nja, jag kan ju välja om jag vill få min övertid utbetald i tid eller pengar dvs jag kan absolut jobba fler timmar än min heltid och få ut det enbart i pengar, aldrig tid. Där jag jobbar är det extremt svårt att ta ut övertid i tid så jag ser till att jag ligger plus på min komp men inte med mer än några timmar, resten tar jag alltid i pengar.Är inte komp en förkortning av kompensations ledigt ? dvs jobbar man fler timmar än man ska en arbetsdag kompenserar (ersätter) man dom timmarna med att ta ut motsvarande antal timmar i ledighet en annan arbetsdag. Detta görs för att försäkra sig om att man inte jobbar mer än det man ska.
Kanske är så.Kanske är det så att du har fasta arbetstider på jobb men om du måste iväg för att göra något tex vaccinera dig så får du lov att göra det på arbetstid men att du senare måste jobba in det du missat i arbetstid vid ett annat tillfälle och att din arbetsplats väljer att kalla det för att flexa?
Ah, ja det kan man ju också göra såklart, men även det är ju kompensation för extra timmar man jobbat. Så komp= kompensation även då, fast inte ledighet såsom jag tänkte. Men man måste (borde) bli kompenserad för extra timmar av sin arbetsgivare på något sättNja, jag kan ju välja om jag vill få min övertid utbetald i tid eller pengar dvs jag kan absolut jobba fler timmar än min heltid och få ut det enbart i pengar, aldrig tid. Där jag jobbar är det extremt svårt att ta ut övertid i tid så jag ser till att jag ligger plus på min komp men inte med mer än några timmar, resten tar jag alltid i pengar.
Enligt mitt avtal är flextid just flexibel arbetstid dvs i mitt fall 8 timmars arbetstid, men jag får börja jobba när jag vill. Så, om jag vill gå tidigt från jobbet kan jag t ex börja kl 6 om jag vill och då gå hem kl 3 (,en timmes lunch). Om jag vill jobba kortare tid någon dag så behöver jag ta igen de timmarna genom att jobba fler än 8 timmar någon eller några andra dagar.Ähum, mig veterligen är du helt ute och snurrar nu. Har man ett flextidsavtal behöver man inte jobba 8 timmar per dag och man tar inte ut komptid utan flextid.
Det blir man ju. Man får ju betalt för 1.5 h per extra arbetad timme vid övertid. I vissa fall ännu mer.Ah, ja det kan man ju också göra såklart, men även det är ju kompensation för extra timmar man jobbat. Så komp= kompensation även då, fast inte ledighet såsom jag tänkte. Men man måste (borde) bli kompenserad för extra timmar av sin arbetsgivare på något sätt
Om du är intresserad av att göra på annat sätt skulle jag slänga iväg ett mejl till HR och kolla. Jag har t.ex. väldigt svårt för att tro att du inte kan ta tjänstledigt och få löneavdrag, istället för att behöva arbeta igen timmarna, om det är så du hellre vill göra istället.Kanske är så.
Då har du ett väldigt udda avtal. För den stora massan så innebär flextidsavtal att man har ett flexkonto som vid avstämning (oftast 2ggr/år) inte får överstiga/understiga ett visst antal timmar. Inte att man måste jobba 8 timmar varje dag.Enligt mitt avtal är flextid just flexibel arbetstid dvs i mitt fall 8 timmars arbetstid, men jag får börja jobba när jag vill. Så, om jag vill gå tidigt från jobbet kan jag t ex börja kl 6 om jag vill och då gå hem kl 3 (,en timmes lunch). Om jag vill jobba kortare tid någon dag så behöver jag ta igen de timmarna genom att jobba fler än 8 timmar någon eller några andra dagar.
Nej, jag är väldigt säker på att jag tolkat flextid (flexibel arbetstid) respektive komp (kompensationsledighet) rätt. Och googlar jag så dyker inte någon annan beskrivning upp heller.
Jag tippar att man kanske uttrycker sig lite slarvigt genom att kalla både kompledighet och flextid för flex.
Jag har ett riktigt flexavtal, men mer tillitsbaserat så vi checkar aldrig in någonstans eller loggar våra tider, utan vi håller reda på det själv och chefen bryr sig egentligen inte förrän vi får för mycket och det blir dags att se över arbetsbelastning eller möjlighet att ta ut heldagars ledighet.Då har jag svårt för att tro att du faktiskt har ett riktigt flexavtal?
Jag har haft förtroendebaserad flextid. Instruktionen var "skriv upp och håll reda på när du kommer och går ungefär på en kvarts när och så skickar du mig ett mejl den 5 varje månad med föregående månads flex-saldo så jag vet." Det betydde att om jag kom 7:50 så reggade jag en kvart extra, om jag kom 7:55 så reggade jag inget extra enligt chefens instruktion. Så att en inte har stämpelklocka i dator betyder inte per definition att en inte har flextid. Anledningen för oss var att vi var en liten satellit som inte var uppkopplade på samma nätverk som huvudorganisationen.Då har jag svårt för att tro att du faktiskt har ett riktigt flexavtal?
Jag har exakt så, vintertid jobbar jag 8 timmar per dag, och sommartid 7. Dessa timmar ska ligga mellan ungefär 07 och 18. Men, sen har jag också att timmar loggas på ett flex-konto, någon närmre avstämning eller så finns dock inte och jag rapporterar i princip aldrig det till chefen om det inte gäller uppåt 3-4 hela arbetsdagar.Då har du ett väldigt udda avtal. För den stora massan så innebär flextidsavtal att man har ett flexkonto som vid avstämning (oftast 2ggr/år) inte får överstiga/understiga ett visst antal timmar. Inte att man måste jobba 8 timmar varje dag.
Och flextid ska absolut inte förväxlas ned komptid.
Det bör isf vara mindre kollektivavtal som använder den lösningen. Inom Region, kommun och åtminstone de privata jag jobbat för så har det inte funkat såJag har exakt så, vintertid jobbar jag 8 timmar per dag, och sommartid 7. Dessa timmar ska ligga mellan ungefär 07 och 18. Men, sen har jag också att timmar loggas på ett flex-konto, någon närmre avstämning eller så finns dock inte och jag rapporterar i princip aldrig det till chefen om det inte gäller uppåt 3-4 hela arbetsdagar.