flera kotledsinfl och utläkningstid

Sv: flera kotledsinfl och utläkningstid

Hältor som på två av hästarna tog över ett år innan vi till slut hittade grundorsaken till. Båda dömdes ut.

Tror också på team! Flera kliniker har ju numera en kiropraktor knuten till kliniken, men jag tror man kan använda det ännu mer när det gäller diagnos, inte bara behandla! Ett exempel: Sist jag var inne med en häst till klinik hade jag haft ute min massör innan (behandlade så klart inte, kände bara igenom hästen). Hennes diagnos: Musklerna säger bakknä, men ändå inte riktigt, gaffelbandsfästet känns heller inte bra. Åker till klinik, berättar om massörens misstankar och vår egen bild av hältan. Hälta på böjt spår, hårt underlag. Veterinären bedövar bakknät utan att släcka. Bedövar därefter gaffelbandsfästet, släcker hältan nästan helt! Ultraljud bekräftade diagnos, inflammerat gaffelbandsfäste. Diagnos på första besöket!!

Jag tror att veterinärer kan vara dåliga på att informera om tänkbara orsaker och råda hästägaren att kontrollera ett antal punkter.

Håller helt med! Men ansvaret ligger också på mig som ägare. Som jag skrev i mitt tidigare inlägg, hade jag stått på mig mer hade vi nog fått fram en diagnos snabbare, jag kan inte bara skylla på veterinärerna att det tog så långt tid på mina två hästar. Ibland lär man sig den hårda vägen.
 
Sv: flera kotledsinfl och utläkningstid

delvis kl

Jag har nog haft en kombination av bra och engagerade vet, men också haft vet som lyssnat på mig och frågat mig. Om jag upplevt något så har det lyssnats på och undersökts. De har helt enkelt involverat mig som resurs, och menat att jag ju känner hästen bäst, och märker ju de små skillnaderna som kan vara ledtrådar som hjälper till att hitta felet och ställa diagnos.
 
Sv: flera kotledsinfl och utläkningstid

Måste jag säga att jag delvis delar din erfarenhet. Senaste fem åren har jag utrett tre hästar (fem kliniker, 8 behandlande veterinärer plus ytterligare som har rådfrågats) och det har lärt mig att en veterinär kan vara bra men ändå fel för just min hästs problem. Hade jag då kunnat vad jag kan idag hade jag stått på mig mer vilket jag tror hade besparat mig och mina hästar flera veterinärbesök och behandlingar. Fast klart, lätt att säga så här med facit i hand. Men jag kan ändå inte riktigt släppa att jag skulle ha ifrågasatt mer. Vågat säga att jag vill att vi gör så här...

Ja, så här i efterhand vet jag att jag borde ha stått på mig mer när vi besökte de två första veterinärerna i raden. Vid den tredje samt den fjärde veterinären såg jag till att vara påläst och ifrågasatte behandlingen som dessa veterinärer rekommenderade, men eftersom jag inte fick något gehör för mina argument resulterade det i att den tredje veterinären byttes till den fjärde, som i sin tur byttes till den femte.
 
Sv: flera kotledsinfl och utläkningstid

Låter som om du haft lite otur med dina veterinärer. MEN en sak jag verkligen vill påpeka är att man som hästägare själv bör läsa på lite om eventuella orsaker och även rannsaka sig själv till varför hästen får återkommande ledinflammationer. Som hästägare tycker jag att man har en skyldighet att fråga veterinär om vad de gör, varför och vad symptomet kan bero på. För att kunna fråga måste man själv också ha en viss grundkunskap om vad som kan orsaka inflammationerna.

Att man som hästägare har det yttersta ansvaret och att man skall se till att vara påläst, håller jag med om, helt och fullt. Dock har jag svårt att se vad jag själv kunde göra eller läsa på mer än följande:

* Jag frågade, i tur och ordning, stallägaren, hovslagaren och min instruktör om den återkommande ledinflammationen kunde bero på min ridning. Jag måste erkänna att jag till slut nästan önskade att den återkommande hältan skulle vara en konsekvens av min ridning, då detta hade varit något som kunde ha rättats till.
* Jag såg till att kolla igenom hästens tänder upprepade gånger av en veterinär som var specialiserad på tänder.
* Jag lät en kunnig fackman gå igenom hästens utrustning.
* Hästen behandlades regelbundet av en utbildad massör.
* Under ett år fick hästen vila helt från sadel och bett och motionerades därför, efter veterinärens instruktioner, i endast grimma. Själv gick/sprang jag bredvid eller hade hästen som handhäst.
* Foderstaten sågs över flera gånger.
* Varje ny erfaren hästmänniska (oavsett om det handlade om en "gammal hästgubbe" eller en nyutbildad alternativare) som kom i min väg, fick min hästs fall presenterat för sig och jag frågade personen ifråga vad h*n ansåg om fallet.
* Trots att den andra veterinären i ordningen var skeptiskt inställd, fick hästen en behandling mot erlichia.


Inget av ovanstående löste problemet med hältan och inget gav någon fingervisning om vad hältan kunde bestå i. Det var först den femte veterinären som tog sig den tid som krävdes för att hitta den primära skadan.
 

Liknande trådar

Hästvård Funderar med detta kring svartsjuka om hästar kan känna sådant och i så fall hur. Anledningen att jag frågar är att min häst blivit som...
2
Svar
24
· Visningar
1 253
Senast: skiesabove
·
Övr. Hund Hej! Jag har 2 tikar ( fransk bulldog) den ena är 9 år kastrerad & hon har bott med mig sedan hon var 8 v. Den andra tiken är en rescue...
Svar
3
· Visningar
846
Senast: animalasia
·
Hästmänniskan Jag behöver hjälp! Det är en lång text men om någon orkar läsa och ge mig lite stöttning så skulle det uppskattas enormt! För er...
2
Svar
28
· Visningar
3 868
Senast: Lavinia
·
Hästmänniskan Hej! Vill nog egentligen mest skriva av mig, det känns tungt och jobbigt och vet inte hur jag ska tänka. Jag har haft egen häst...
Svar
15
· Visningar
1 360
Senast: Bison
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp