Sv: Fångtråd del 3
Svarar alla:
Jepp, magkänsan har visat sig stämma mer än en gång med denna hästen, så det tycks vara ett vinnande koncept
Stämmer nog att det är skillnad mellan distriktsveterinärer och vet på klinik. På kliniken, eller hästsjukhuset, är ju veterinärerna specialicerade och för en distriktare är det ju omöjligt att vara "bäst" på allt.
Men, jag är endå besviken på denna veterinär. Enligt henne skulle min häst kunnat gå ut efter en vecka, då syntes inte längre några symptom i skritt. När jag två veckor efter anfallet for till klinik sa blev domen 5 veckor till i box, TROTS att hovbenet var obetydligt påverkat på samtliga hovar. Där togs verkligen allt på allvar!
Distriktvet. sa att hästen fick börja äta gräs igen direkt, med invänjning. Kliniken sa direkt
inget mer gräs denna sommar oberoende av insulinresultat. Nu är det tveksamt om hon kan börja äta gräs någonsin igen, suck..
För mig är skillnaden mellan veterinärernas utsagor alldeles för stora. Jag vill kunna lita på att veterinären är kompetent! Jag är ingen veterinär, jag betalar för sådana tjänster
För övrigt. I provsvaren som jag fick från kliniken stod att de höga insulinhalterna kunde ha en genetisk koppling (där rök alltså tankarna på att betäcka stoet) samt vara beroende av om hästen hade varit väldigt överviktig som unghäst. Tydligen kan det finnas en koppling mellan fet unghäst och IR. Kanske fetman i unga år påverkar kroppen så att insulinhalterna i blodet blir kvar på en för hög nivå senare i livet också, intressant!
Eftersom man gör jämförelsen mellan IR och diabetes II hos människor undrar jag inför nästa sommar. Om hästen i övrigt hållts på diet och är i mycket god kondition kanske den kan få äta lite gräs, någon timme med munkorg? Tänkte bara på människor med diabetes. Om man sköter allt det grundläggande kan man även göra någon avstickare. Självklart blir det inget gräs om klinikvet säger så men det känns verkligen jobbigt
Stackars pålla om hon
aldrig någonsin skall få äta annat än hö igen..
Någon med erfarenhet av detta?
Ida