Sv: Fång eller sulläderinflammation/irritation
Nja, du tolkade lite för snävt bara.
För det är inte så heller dessvärre, att sockret följer proteinet. Tittar man på bara de två jag tog som exempel så kan man dra den slutsatsen, men den är lite för snabb.
För kollar man på de andra jag analyserat socker på (silage), så MJ är ungefär lika på de med (orkar inte leta fram analysen just nu, kan göra det sen om du vill), det ena med lågt i protein och 10.1% socker, det andra högt men inte skyhögt protein och högre socker, inte högt men högre än det innan.
Men det är inte så konstigt, olika växter lagrar ju in socker olika, det spelar också roll hur stressat gräset var när det slogs osv.
Sockermängden varierar mer över än dag än MJ och protein kan göra. Så bara om gräset slogs en tidig morgon eller en solig eftermiddag påverkar ju sockret.
Mer klöver ger mindre socker, men om det är sent på säsongen risk för högre stärkelse. Rajgräs lagrar mer socker än timotej etc. Och så vädret då.
Så ska man dra likhetstecken mellan något och socker, då lär man nog göra det mellan exempel med exakt samma gröda i. Jag är inte säker på att det går ens då, men ev så om man tar rent timotejhö så kanske det skulle vara så att X protein ger Y socker. Men då gäller det ju att det är rent timotej, blandar man in X eller Y% kvickrot lär sockret skilja sig.
Det vore dock väldigt trevligt om man kunde gå på något av de vanliga värdena för att bedömma sockret, speciellt för mig som köper småbalssilage. Jag har ju en vanlig analys vid köp, men måste chansa på sockret i princip, då det krävs att jag öppnar X balar för att kunna analysera socker. Alt är att haffa bonden redan vid skörd och se till att dte provet blir sockeranalyserat med, men det alternativet har ju de flesta inte tyvärr. Nu har jag haft 'tur' med sockret (delvis tur, delvis försökt se till att få foder som teoretiskt iaf ska ge en 'lägre' sockermängd), men mardrömmen är fortfarande att stå där med det i övrigt perfekta silaget - med 25% socker liksom. Då är det tack och gonatt..
Fast då verkar det väl som att, givet MJ, har Du högt protein, så har Du lågt socker, och lågt protein högt socker.
Eller missförstod jag det Du skrev?
devere
Nja, du tolkade lite för snävt bara.
För det är inte så heller dessvärre, att sockret följer proteinet. Tittar man på bara de två jag tog som exempel så kan man dra den slutsatsen, men den är lite för snabb.
För kollar man på de andra jag analyserat socker på (silage), så MJ är ungefär lika på de med (orkar inte leta fram analysen just nu, kan göra det sen om du vill), det ena med lågt i protein och 10.1% socker, det andra högt men inte skyhögt protein och högre socker, inte högt men högre än det innan.
Men det är inte så konstigt, olika växter lagrar ju in socker olika, det spelar också roll hur stressat gräset var när det slogs osv.
Sockermängden varierar mer över än dag än MJ och protein kan göra. Så bara om gräset slogs en tidig morgon eller en solig eftermiddag påverkar ju sockret.
Mer klöver ger mindre socker, men om det är sent på säsongen risk för högre stärkelse. Rajgräs lagrar mer socker än timotej etc. Och så vädret då.
Så ska man dra likhetstecken mellan något och socker, då lär man nog göra det mellan exempel med exakt samma gröda i. Jag är inte säker på att det går ens då, men ev så om man tar rent timotejhö så kanske det skulle vara så att X protein ger Y socker. Men då gäller det ju att det är rent timotej, blandar man in X eller Y% kvickrot lär sockret skilja sig.
Det vore dock väldigt trevligt om man kunde gå på något av de vanliga värdena för att bedömma sockret, speciellt för mig som köper småbalssilage. Jag har ju en vanlig analys vid köp, men måste chansa på sockret i princip, då det krävs att jag öppnar X balar för att kunna analysera socker. Alt är att haffa bonden redan vid skörd och se till att dte provet blir sockeranalyserat med, men det alternativet har ju de flesta inte tyvärr. Nu har jag haft 'tur' med sockret (delvis tur, delvis försökt se till att få foder som teoretiskt iaf ska ge en 'lägre' sockermängd), men mardrömmen är fortfarande att stå där med det i övrigt perfekta silaget - med 25% socker liksom. Då är det tack och gonatt..