Ja precis!
Grejen är den att i början så gick det bättre och bättre men nu står vi stilla på samma ställe typ...
Ägaren är för det första tyngre och kan därför ta till mer med vikten på han men han är fortfarande lite stark för han också.
Har tyvärr bestämt mig för att leta ny sköthäst nu
Tror att det är bättre både för mig och hästen!
Synd att du ger upp när du trots allt sett att det varit bättre. Det jag tänker på är att du återkommer till att vikten på ryttaren har betydelse för att den inte ska vara så stark. Det spelar ingen roll hur stark en människa är så är en stor häst alltid starkare än en människa. Vi kan aldrig vinna den kampen, naturligtvis under förutsättning att vi inte tar till tortyrmetoder som stärker oss. Jag tänker på mitt barnbarn på 6 år och som väger 25 kg, rider en c-ponny. Det finns ju inte en chans i världen att hon skulle kunna rida den på styrka. Att hon kan rida ponnyn beror på ponnyns temperament, att den är välutbildad och att vi hjälper henne = "tränare". Dessutom är ponnyn frisk och har väl anpassad utrustning.
Vi som ryttare måste ha andra sätt att få hästen dit vi vill än ren muskelstyrka.
Jag anser att man ALLTID först måste titta med kritiska ögon på sig själv. Vad och hur gör JAG? Dålig balans? Är jag tydlig med vad jag vill? Förstår hästen vad jag vill? Hur pass utbildad är den? Hästen har ju inga som helst problem med att vara stark när den går i en hage. M a o så blir "styrkan" ett problem först när det kommer till ridning.
Hur rider du? Alltid i paddock? Gör du samma sak varje gång? Jag tänker att en stark häst behöver ofta få uppgifter som kräver att den börjar fundera. Lägg ut bommar lite här och var så att den måste vara lite uppmärksam. Några kan t o m vara knähöga så hästen verkligen får kliva över. Lägg bommar i en "labyrint" och rid i den. Hinderstöd som slalom - låt fantasin flöda. Allt detta kan du rida i skritt. Lägg in halter ofta så den verkligen måste börja lyssna. Tänk också - hur vill DU göra en halt. Genom att bara luta dig lite bakåt, klämma lite med överskänkeln eller hur tycker du det ska vara? Bestäm dig för det och upprepa till hästen förstår vad du vill även om du måste göra det 1000 gånger och gör på samma sätt VARJE gång. Lockas inte av att ta i lite mer om du inte får igenom vad du vill. Då börjar dragkampen och du är tillbaka på ruta ett. Ett bra sätt är att göra halt precis före eller mitt i en bomserie. En häst blir lätt uttråkad om man bara rider runt, runt i paddocken. Men med dessa övningar blir de ofta lite intresserade.
Hur vill du att den ska börja gå framåt? Lätta lite i sitsen, lätt tryck med underskänkeln? Samma sak, bestäm dig för hur du vill ha det och gör det varje gång. Inte förrän stopp, framåt, höger och vänster fungerar i skritt börjar man samma övningar i trav. Trava en kort sträcka, kanske 5 meter, bryt av till skritt på samma sätt som du lärt hästen göra halt. Gör om, gör om, gör om tills den saktar av även om det tar tre varv. Detta är ett långsiktigt arbete och inget som låter sig göras på en vecka. Tänk på hur lång tid det tar att får en häst att gå grand prix, 10-12 år!
Men hur beter sig hästen utanför ridningen. Är den stark vid annan hantering. Respekterar den dig från marken? Det börjar kanske redan där? Våra unghästar lär vi alltid att lyda röstkommando och kroppsspråk för inte ens ett nyfött föl klarar man att hålla med muskelstyrka. Står hästen still i gången när du borstar och sadlar? Står den still när du sitter upp? Drar den iväg när du leder den? Alla övningar jag talat om vid ridningen kan du även göra för hand. Den ska stanna när du stannar utan att du tar tag i den. Den ska vända när du vänder utan att du drar den åt något håll.
Och sedan, massor av beröm när den gör eller bara tänker, försöker göra, det du vill.
Hur ser hästens vardag ut i övrigt? Står den inne mycket, får den för mycket foder så den har överskottsenergi?
Sist men inte minst är det att ta reda på om det är något som stör hästen - sadel, bett, annan smärta. Vissa hästar kan försöka lösa "problem" genom att spring från det. Detta skulle nog egentligen stå först. Inget av ovanstående är lönt och inte hästen är frisk och har rätt anpassad utrustning, rätt skor, foder, vardag med utevistelse o s v.
Lycka till!