Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Angående Rosenkavaljeren, mina morföräldrar var mkt god vän med Kapten Göransson på Mjövik som avlade på färg (skäck, prickigt och gult) och Rosenkavaljeren stog även hos honom under några år. Enligt honom, och även Herr Brantling I Brantevik( prickiga halvblod) så var Rosenkavaljeren Shagya-arab från Ungern och blåskimmel, som hamnat på en tysk cirkus där *hon tyskan i Staffanstorp* dvs Babtista Schreiber var cirkusprinsessa och red honom i högre skolan i damsadel, och han gick även frihetsdressyr med andra hingstar. Tyskan hade vinterläger i Staffanstorp, och det var där Rosenkavaljen kom lös och betäckte Capri, som mkt riktigt var ett brännmärkt trakhenersto som var på samma cirkus och även hon gick högre skolans alla rörelser. Om Capris färg finns flera olika åsikter, men enligt Kapten Göransson var hon guling (och färgen finns ju fatiskt i gamla trakhenerstammar,) och det är väl mkt troligt att en cirkus har en flashig gul häst före en vanlig brun?Hojta om du får rätt på Caprice färg, där har jag misslyckats. Hennes mamma Capri var dock skimmel (född isabell sägs det), så minst 50% hon var skm. Dock kan ju Ballerinas skmanlag kommit från Immer lika gärna, så Caprice behöver inte varit skimmel.
Miss Fideli: Ang Rosenkavaljer finns det lite om honom generellt, inte ens hittat stam på honom. Och ibland anges han som arab (ox), ibland som shagya. Om han var isabell som det sägs var han shagya. Men som sagt, luddigt överlag kring honom. SToet han betäckte som gav Caprice hette Capri och var ett brännmärkt trakh-sto vars papper försvann under andra världskriget, så finns ingen stam på henne heller. Så där är det dead end på att spåra gulanlaget än längre bak tyvärr =/ Men stämmer uppgiften att Capri var sm född isabell, så kom det ju ända därifrån i Bernsteins stam, och fanns bakom Capri med. Men iom att hennes stam är okänd är det dolt i dunkel varifrån bakom henne det kom från.
Tillägg: Rosenkavaljeren gick även under namnet Waldjunker XXII, så det lär finnas hästar i skåne med det namnet längre bak i stammen.
Vad är Texas för hingst? Gulanlag?I Dark Ronalds forna hemtrakter fanns ett skimmelsto med stammen Texas-Immer-Rosenkavaljeren, detta sto lämnade på 70-talet ett föl med Dragon som var vad man då kallade albino, alltså dubbelgul. En del uppfödare hade i början svårt att tro att Dragon var isabell, eftersom han var så mörk, men förärvningen var ju otvetydig. Själv hade han närmast metallglans i pälsen i rätt ljus, samt ljusbruna ögon. En hingst med ypperligt lynne och sin mångårige hingsthållares stora favorit.
Efter att skimmelstoet fått det ljusa fölet, så såg man vid en närmare besiktning, att också hon hade ljusare ögon än normal färg samt en vad som närmast kan beskrivas som "genomskinlig" skimmel färg, men absolut ingen gul ton. Jag såg den gulvita avkomman upp till ca 2 årsåldern, definitivt ingen färg jag någonsin velat ha, den var besvärad båda av sol och insekter i större utsträckning än andra unghästar den gick tillsammans med.
Nu är det nog ingen som vet vad som fanns bakom Rosenkavaljeren på detta sto, men det öppnar ju möjligheten till att Bernstein har tre möjliga källor till gulanlaget, 1. Pompe ue. Regulator e. Likör ue Gilette (21), 2. Capri Trakhener stoet som i ett annat led utan hingst med gulanlag lämnat gult, samt som nummer 3. Rosenkavaljeren, om det nu var han som gav gulanlag till fölet jag såg.
Vad är Texas för hingst? Gulanlag?
Njae... Det skulle möjligen kunna komma från antingen hingst- eller stolinjen bakom Bristol Cream, det kan inte komma från båda samtidigt... Däremot - om det nu är så att det finns gult på båda håll, så kan man inte avgöra ifall det kommer från den ena eller andra linjen, utan bara konstatera att gulanlaget finns och kommer från endera hållet.Benedictine var skimmel, nu ska jag bara försöka luska ut färgen på Caprice, hur som helst så har vi konstaterat att gulanlaget kommer från både hingst och stolinjen.