Hon har 37.9 i temp. Tack! Jag kommer ha panik för allt!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Hon har 37.9 i temp. Tack! Jag kommer ha panik för allt!
Hon har 37.9 i temp. Tack! Jag kommer ha panik för allt!
Här har inte snön lagt sig men jag ska köpa snorkel och simfötter till föletHar hon inte ont och temp är i alla fall inte detta något att oroa sig för. Bara 999 andra saker kvar alltså Nu senast - vädret, och huruvida det finns flytvästar för föl med tanke på den störtflod som bör komma när all snö smälter bort igen
Mitt sto har fått något som växer på ena sidan på buken. Såg det härmodagen. Idag var det större, som en handflata.(ni ser det där håriga fältet närmast kamera). Inget på andra sidan. Vad kan det va? Har smsat veterinären.
Stoet har ingen feber, jag får röra på det men hon vänder sig om o tittar på mig.
Inte satt nåt juver alls. Några dagar över 300 dygn nu.
Visa bifogad fil 88747
Vi väntar och vi väntar! Dygn 321 idag. Hon är så obekväm. Slapp som gello i röva. Ha bra kraftiga förvärkar. Juvret är spräng fullt, men gul mjölk. Så nästa vecka kanske? När de blir lite varmare väder.. Men va vet jag!
Finns det någon som använder sig av PH sticks? Funkar dom bra?
GenomskinligtGul genomskinlig eller gul ärtsoppa? Ärtsoppan brukar vara tecken på att det blir snart.
Om mjölken inte slår om till vit visar de inte korrekt då? Kompisens häst hade superkladdig men ej vit mjölk 2h innan fölning förra året. Den testades dock inte, men är mest nyfikenpH sticksen säger att det riktigt är nära när mjölken slagit om till vit. Alltså kan man då se utan sticks att det är riktigt nära
Vilken bra fråga. Detta undrar jag också. Ottis mjölk är som tapet klister.Om mjölken inte slår om till vit visar de inte korrekt då? Kompisens häst hade superkladdig men ej vit mjölk 2h innan fölning förra året. Den testades dock inte, men är mest nyfiken
Den visar inte att det är riktigt nära förrens mjölken är vit är min erfarenhet. Vilket gör det svårt att fånga upp de som är lite snabba eller som fölar utan vit mjölkOm mjölken inte slår om till vit visar de inte korrekt då? Kompisens häst hade superkladdig men ej vit mjölk 2h innan fölning förra året. Den testades dock inte, men är mest nyfiken
Om mjölken inte slår om till vit visar de inte korrekt då? Kompisens häst hade superkladdig men ej vit mjölk 2h innan fölning förra året. Den testades dock inte, men är mest nyfiken
Bra inspel . Som du säger är det ju jättebra ibland att få reda på när det inte väntas föl i närtid, om man är nojig över symptom. Jag har inte tänkt på det tidigare att de kan användas på det sättet .Förstagångare har ofta superklistrigt innehåll i sina juver långt innan det är läge för fölning. Det kan vara väldigt svårt även för ett tränat öga att veta hur pass nära det är eftersom det inte är helt ovanligt att just förstagångsfölare inte får vit eller ens grumlig mjölk i speciellt god tid innan eller alls.
Kalciumtestet är då väldigt bra för även om det är väldigt klibbigt det som finns i juvret så brukar det inte ge utslag på dessa tester innan det faktiskt är ganska nära. Jag tycker de flesta sådana tester är bra att ha för att avgöra när det INTE är dags för föl. När testerna visar att det är nära så kan det ändå vara ett tag kvar men som sagt, för att avgöra när det är lugnt är de väldigt bra.
Bra inspel . Som du säger är det ju jättebra ibland att få reda på när det inte väntas föl i närtid, om man är nojig över symptom. Jag har inte tänkt på det tidigare att de kan användas på det sättet .
Jag köpte en refraktometer till min hästs förra fölning. Den visade höga värden det dygn hon fölade (då var dock mjölken vit och hon droppade). Är din erfarenhet att de brukar stämma eller kan de gå med höga värden länge också?
Min finaste tant. Hon håller sig rätt jämnt i juvret nu, däremot har bakbenen börjat svullna på henne så jag funderar på om jag ska linda henne nattetid. Först tänkte jag kanske låta henne gå ute ett tag till, jag tycker egentligen rörelse är det bästa, men hon stod vid boxen ikväll och ville in, klart jag inte kan neka henne då. Jag och äldste sonen ägnade oss åt att känna efter bebis och dra av lite av all päls på henne. Hon är den enda av hästarna hemma som jag verkligen litar på och låter ungarna pyssla med, hon är så himla snäll så det är inte klokt.
Väldigt intressant att göra erfarenheter från någon som är lite mer erfaren . Då ska jag inte ta höga värden som någon sanning där heller. Förhoppningsvis finns där fler tecken på nära förestående fölning när det väl är dags .Jag tycker inte att refraktometer är speciellt tillförlitligt i syfte att förutspå fölning. Använde det ett år för att testa och min upplevelse är att de kan gå med höga värden länge, flera veckor, likväl som det fanns ston där halten antikroppar fullständigt sköt i höjden under tiden som de fölade.
Ska man använda reffen till det så kräver det att man har ett sto som man haft flera år där man vet hur hon brukar göra, sen förutsätter det ju också att hon faktiskt följer sitt mönster (vilket sällan går att förlita sig helt 100 på).
Det är min åsikt iallafall
Väldigt intressant att göra erfarenheter från någon som är lite mer erfaren . Då ska jag inte ta höga värden som någon sanning där heller. Förhoppningsvis finns där fler tecken på nära förestående fölning när det väl är dags .
Jag köpte nog reffen mest för att kunna kolla mjölken direkt efter fölning egentligen. Jag har dock förstått att många använder det just för indikation på fölning, så jag testade den lite inför förra fölningen.
För att kolla värdet på mjölken är den suverän och en väldigt bra investering så jag tror du kommer ha mycket nytta av den oavsett.
Jag läser också många som talar varmt om den i syfte att avgöra om fölningen är nära men som sagt, det går ej att lita på.
Om vi pratar om ston som fått föl innan så tycker jag att man brukar kunna känna på spenarna när det är fölningsdags. Kan inte helt förklara för det är mer en känsla men det brukar kännas som att de är lite ”stunsiga” (oklart om det ens är ett ord). Medans juvret fylls veckorna innan så brukar vävnaden kring juvret och i spenarna kännas som ödem. Dvs trycker man med fingret så blir det ett märke som syns efteråt.
När juvret är fölredo så kan det ofta vara lite mindre än när det var som störst tiden innan (kanske för att de ofta rör sig mer ute sista dygnet när förvärkarna är intensiva och öppningsfasen startat) men spenarna känns helt annorlunda och det studsar tillbaka om man klämmer lite på dem. Man kan liksom känna att mjölkkanalerna inuti är redo.
Kanske den sämsta förklaringen i historien men man måste känna det för att förstå. Ett juver som känns som jag försöker beskriva, är ett bra tecken på att det är dags, alldeles oavsett vad som finns i det.
Förutom fysiska tecken så brukar de allra flesta blivande mammisar visa någon typ av oro, rastlöshet samma kväll som de skall föla. Det behöver inte betyda att de springer omkring hysteriskt men är man uppmärksam så brukar man kunna se små förändringar. Kanske har de lite svårare att komma till ro, byter plats ofta i boxen, kanske gäspar de ofta och grejar med mun/tunga, kanske börjar ett sto som matvägrat i 14 dagar att glatt mumsa i sig enorma mängder hö, etc..
Öppningsfasen gör olika ont på ston och endel har det riktigt jobbigt i ett dygn innan. Ofta kan man se att den mest intensiva oron avtar ca 30 minuter innan fölningen startar för att övergå i en lugn väntan på att vattnet skall gå. Jag gissar att det onda kanske avtar lite och hormonerna kickar in för de brukar se lite sådär dimmiga ut i blicken.
Lätt hänt att man, efter en intensiv natts vakande, tror att när stoet lugnar sig lite så betyder det att det nog inte blir nåt föl. Min erfarenhet är precis tvärtom att sålänge de flänger omkring, hysteriskt oroliga så brukar det betyda att det inte är dags om 5 minuter. Men ställer de sig lugnt och börjar äta efter många timmars oro/koliksymptom, då är det verkligen läge att ha bergkoll på henne.
Lägger in 2 bilder för att försöka visa vad jag menar. Dessa bilderna är på samma sto med ett par dagar emellan. På första bilden här nedanför ger innehållet fullt utslag på kalciumtest (dvs nära förestående fölning enligt det).
Spännande förklaring. Ska försöka tänka på det när det är läge för mitt sto och se om jag kan känna någon skillnad. Vissa saker måste upplevas helt enkelt. Samma med släppta bäckenband. När man känner det vet man, men läser man bara om det känns det som man aldrig kommer veta . Den kattrasen jag föder upp har en päls som känns krispig och sträv när den är tillräckligt ren när man badar dem. Folk tycker man är en idiot tills de själva känt det. Pälsen ska nämligen torr kännas som kall silke .För att kolla värdet på mjölken är den suverän och en väldigt bra investering så jag tror du kommer ha mycket nytta av den oavsett.
Jag läser också många som talar varmt om den i syfte att avgöra om fölningen är nära men som sagt, det går ej att lita på.
Om vi pratar om ston som fått föl innan så tycker jag att man brukar kunna känna på spenarna när det är fölningsdags. Kan inte helt förklara för det är mer en känsla men det brukar kännas som att de är lite ”stunsiga” (oklart om det ens är ett ord). Medans juvret fylls veckorna innan så brukar vävnaden kring juvret och i spenarna kännas som ödem. Dvs trycker man med fingret så blir det ett märke som syns efteråt.
När juvret är fölredo så kan det ofta vara lite mindre än när det var som störst tiden innan (kanske för att de ofta rör sig mer ute sista dygnet när förvärkarna är intensiva och öppningsfasen startat) men spenarna känns helt annorlunda och det studsar tillbaka om man klämmer lite på dem. Man kan liksom känna att mjölkkanalerna inuti är redo.
Kanske den sämsta förklaringen i historien men man måste känna det för att förstå. Ett juver som känns som jag försöker beskriva, är ett bra tecken på att det är dags, alldeles oavsett vad som finns i det.
Förutom fysiska tecken så brukar de allra flesta blivande mammisar visa någon typ av oro, rastlöshet samma kväll som de skall föla. Det behöver inte betyda att de springer omkring hysteriskt men är man uppmärksam så brukar man kunna se små förändringar. Kanske har de lite svårare att komma till ro, byter plats ofta i boxen, kanske gäspar de ofta och grejar med mun/tunga, kanske börjar ett sto som matvägrat i 14 dagar att glatt mumsa i sig enorma mängder hö, etc..
Öppningsfasen gör olika ont på ston och endel har det riktigt jobbigt i ett dygn innan. Ofta kan man se att den mest intensiva oron avtar ca 30 minuter innan fölningen startar för att övergå i en lugn väntan på att vattnet skall gå. Jag gissar att det onda kanske avtar lite och hormonerna kickar in för de brukar se lite sådär dimmiga ut i blicken.
Lätt hänt att man, efter en intensiv natts vakande, tror att när stoet lugnar sig lite så betyder det att det nog inte blir nåt föl. Min erfarenhet är precis tvärtom att sålänge de flänger omkring, hysteriskt oroliga så brukar det betyda att det inte är dags om 5 minuter. Men ställer de sig lugnt och börjar äta efter många timmars oro/koliksymptom, då är det verkligen läge att ha bergkoll på henne.
De ser ju betydligt mer "snuttvänliga" utPå denna bilden har det gått ett par dagar. Innehållet är detsamma men juvret är mindre i storlek men spenarna känns helt annorlunda (och ser mer fölredo ut). Det slog om till vit mjölk typ dagen efter och sen fölade hon ytterligare en dag senare. Hoppas det syns lite vad jag menar med en annan form på juvret
Det är som att vävnaden är mindre svullen och det som är kvar av juvret är det som faktiskt har med mjölkproduktion att göra.