Ja jag kan nog egentligen inte riktigt se ett problem med att de kan ha olika utseenden (värre om de har ett bestämt utseende som ligger nära brittiskt korthår), dock har de flesta jag sett sett ut som amerikanskt korthår, om de inte haft inblandning med Norsk skogskatt. Norsk skogskatt är ju en väldigt gammal nordisk ras så tja.
Här har du förklaringen, till att Europén på sätt o vis är lik britten, även om den inte på långa vägar är så "maffig" som britten är (det menar jag i positiva ordalag, då jag själv även skulle kunna tänka mig en brittisk korthår)
Européns historia: En "vikingaskatt" når Sverige
För att följa spåren av hur europérasen uppstod i Sverige måste vi resa tillbaka i tiden genom en tidsmaskin. Glöm inte vikingahjälmen - det var nämligen med vikingarna som tamkatten kom till Sverige. Kanske var det någon vänlig grek eller liknande som berättade om kattens förmåga att effektivt fånga råttor. Vikingakatterna som följde med på skeppen var ursprungligen korthåriga. När de kom till Sverige anpassade de sig till det strängare klimatet, utvecklade tätare päls och en kraftigare kropp, vilket gjorde dem till en härdig och frisk ras. Denna stam etablerade sig och växte i halvtam form.
Först på 1600-talet introducerades långhårskatter i Sverige när andra europeiska sjöfarare anlände med spännande ulltussar från Asien. Det var starten för de långhåriga katterna i Sverige, och snart kom det katter av alla möjliga former, storlekar och färger. Korthåriga katter, nu kallade "bondkatter", betraktades som andra klassens katter och hade huvudsakligen rollen att hålla sig till ladugårdarna och jaga råttor. En viss rasblandning kunde dock inte undvikas, och snart fanns bondkatter som var både långhåriga och korthåriga, ibland till och med maskade.
I början av 1900-talet hade den ursprungliga bondkatten nästan utrotats, och på grund av rasblandningen förändrades deras utseende. Ungefär 9 av 10 bondkatter liknade dem som idag kallas européer. Efter att raskatter av olika slag började röra sig fritt, förstördes bondkattstammen, och det är svårt att uppskatta hur många av dagens fria katter som har modifierats med anlag från andra raser.
För att bevara den svenska huskattens ursprungliga utseende bildades en rasförening på grund av rasblandningen. På 1940-talet registrerades de första "stamföräldrarna" till dagens europé under namnet "svensk huskatt". Denna ras utvecklades och fick så småningom en egen standard och namnändring till "europeiskt korthår".
Under slutet av 1960-talet introducerades den brittiska korthårskatten i Sverige, vilket skapade förvirring och oenighet om vilken sida man skulle tillhöra. Efter några år av arbete separerades raserna igen mellan 1982 och 1985.
Från och med 1981 kunde bondkatter med européliknande drag godkännas som européer på utställningar, vilket dock ledde till svårigheter att upprätthålla rasens standard. Det förekom problem som härstammade från andra raser, som maskade och andra främmande färger. Dessutom blev det utmanande att bibehålla européns status som en renrasig katt, eftersom nästan alla katter kunde godkännas.
För att säkerställa en rättvis chans för européen och andra raser stängdes novisklassen 1999-01-01. För de som vill införa nytt ej registrerat avelsmaterial i européaveln kan man vända sig till SVERAKs Avelsråd. Europén är en "vikingaskatt" värd att bevara och värna om!
Copyright - Ingela Hallblom, S*Alegni's Europé - 2024