Dödligheten till följd av mässling är 1 per 1 000-5 000 insjuknade i höginkomstländer (med betydligt bättre förhållanden än Sverige på 40-talet).
Som
@Dentaku visade så har det i närtid förekommit dödsfall i Europa.
Enligt Folkhälsomyndigheten rapporterades 3 540 fall i Sverige 1981, över 350 behövde sjukhusvård och 15 drabbades av hjärninflammation.
Stor andel av dem som har smittats i lokala utbrott i Sverige har behövt sjukhusvård. Det är inte bara dödsfall som avgör hur allvarlig en sjukdom är. Smittsamhet (mässling är extremt smittsamt), behov av sjukhusvård och följdsjukdomar spelar också in.
Sedan har jag lite svårt att förstå varför man skulle negligera en sjukdom bara för att den drabbar låginkomstländer värst? Visst, om en sjukdom är helt utrotad i delar av världen och utbytet mellan länder är litet så minskar behovet av allmän vaccinering. Så har skett med t ex TBC och smittkoppor. Det var inte länge sedan man trodde att mässling snart skulle vara helt utrotad i höginkomstländer. Men så kom det ett antal fall både i Europa och USA som tydligt visade att den fortfarande finns kvar.