lizan
Moderator
Jag tog för ett par år sedan beslutet att inte besöka djurparker där djuren lever i en uppenbart dålig miljö. Då jag från början inte besökte särskilt många djurparker gjorde det inte särskilt stor skillnad (bara att jag inte går på stadszoon och sådant), men det kändes som en rent etisk grej.
Men hur är det med djurparker i Sverige? Har djuren det bra? Jag vet ju att vi inte har gallerbullar och sådant, men ärligt talat är min kunskap om djurparksdjur inte tillräckligt stor för att jag ska kunna avgöra vad som är bra miljö för dem och inte. Djurparken i Borås, Nordens ark, Havets hus - är det okej ställen, sett ur djurens synvinkel?
Jag har ett barn som älskar djur och självklart vill jag att han ska få möjlighet att odla det intresset, men det får vara på ett vettigt sätt.
Om det är de ställena du funderar på så kan jag rekommendera både Nordens Ark och Borås. Havets hus har jag tyvärr aldrig lyckats ta mig till, men hört gott om.
Om du själv känner dig skeptisk så tycker jag att både NA och Borås är riktigt bra. NA kan dock kännas bättre för dig eftersom de har en lite annan utgångspunkt. Några har varit inne på det redan men jag kan ta det igen- de är en ideell stiftelse som redan från starten bestämt att de skulle enbart ha utrotningshotade arter som klarade svenskt klimat (det senare har man gått ifrån sedan 08 då deras tropikhus invigdes- de behövde kunna ha fler amfibier och annat som är så extremt hotade). Det är en lite annan miljö med hägn där det ofta kan vara svårare att se djuren än på traditionella parker (till skillnad från många andra har jag dock lyckats se uttrarna hur många gånger som helst, även utan att ha varit med och matat dem ). Borås har dock också bra stora hägn med mycket gömställen så egentligen tycker jag inte att skillnaden är så enorm på det. Men eftersom NA byggts i en skog ger det en väldigt annan känsla. Och att ha djur som klarar svenskt klimat är också en fördel för djuren eftersom ingen särskild vinterförvaring krävs, utan utrymmena ni ser kan de alltid ha tillgång till, vilket inte alltid är fallet med djur från varmare klimat (många sådana arter klarar dock svenskt klimat bra också, men kan behöva få komma in på nätterna eller så).