Tack @Badger för en mer nyanserad observation. Det är precis detta jag menar. Nej precis, det inte handlar om någon störning i balanssinnet eller att hästen har dålig balans, eller att den rids dåligt/illa, eller att den är dåligt förberedd, utan jag syftade bara på den obalans som uppstår per automatik när man utsätter den för mer och större krafter som stora rörelser innebär.Njaej? Jag tror inte att någon pratar om att fälttävlanshästar skulle ha sämre balans än någon dressyrhäst. Jag tror det sägs att de behöver ha ett rörelseomfång där de kan sträcka och ändra kroppens olika vinklar för att hela tiden skapa balans i en snabbföränderlig terräng.
Jag tycker till och med jag har läst diskussioner om att springa i typ Runners magasine som handlar om att springa är att ha kroppen ur balans i ett ständigt fall som räddas osv. Jag skulle gissa att det inte handlar om något slags förolämpning mot hoppandet/hästen att säga att det är en rörelse ur balans. När man själv springer i terräng gäller det ju hela tiden att liksom vara aktiv för att inte falla. Som när man balanserar en pinne på fingret, sätter den ur balans och måste springa framåt för att den inte ska falla gissar jag menas. Eller om du rider i full galopp och följer med stöd i handen och sedan plötsligt släpper tyglarna, hästen hade en del av sin balans för att springa så snabbt i din hand och saktar in/snubblar.
https://www.newscientist.com/articl...says-professional-athletes-are-running-wrong/
Jag är ju själv en inbiten "bruksryttare" i grunden och har ridit mycket i terräng, oländig terräng, inte alltid på stigar eller vägar, ofta "off road" och ibland i en faslig fart. Det krävs ett enormt balanssinne och styrka för en sån ridning och hästen har (och får) oftast väldigt bra balans(sinne) tack vare det. Så det handlar ingenting om att det ena eller det andra skulle vara bättre/eller sämre, eller att den ena eller den andra har bättre eller sämre balans.
En dressyrhäst på tävling utmanar inte naturkrafterna på det sättet utan bibehåller balansen genom hela rörelsen. Det är ju liksom det dressyr går ut på, att bibehålla balansen i alla moment.
Det är ju också bla därför som dressyrarbetet är ett sånt bra rehabiliteringsverktyg för en skadad häst, vet ju jag då som har en häst som skadade sig illa (fläkte sig i hagen), så illa så ingen trodde han någonsin skulle fungera som ridhäst igen. Det är ju mycket tack vare dressyrarbetet med den bibehållna balansen i dressyrrörelserna som "bygger" upp utan påfrestning och obalans som han idag är återställd. Dock får han inte utsättas för sitt "gamla" arbete längre, då leder och ligament inte kommer hålla för det pga att dom försvagats i skadan.