Sv: Det fanns en tråd här om Horseworker rörande Svenska Ridsportförbundet...
Jag tycker tvärtom, det känns helt självklart logiskt att HYN som sagt inte vill stå bakom eller uppmuntra till dåliga arbetsförhållanden som inte kan regleras eller kontrolleras av dem fullt ut. Ett bra ställningstagande från deras sida att därmed inte "godkänna" praktikplatser i en bransch som ser ut som den gör.
du borde som sagt vända dig till skolverket och CSN med din kritik, eftersom de godkänner nya utbildningar och ger studiestöd till samma bransch som etablerat ser ut som den gör med svartjobb och dåliga förhållanden, för skattebetalarnas pengar.
I övrigt håller jag med Fio: arbetstagarna är faktiskt de som föder branschen som den ser ut, till extremt stor del! Men det är klart, har man gått en utbildning enligt ovan som är sponsrad med studiemedel osv, och är nyexad så är det säkert lockande att ta det som erbjuds, jmf med att inte hitta ngt jobb alls. Bowman: du resonerar bakvänt utifrån det Fio skrev. Vaddå "vågade stå upp mot arbetsgivaren och blev illa behandlad utifrån det och utkickad?" De skulle inte ha tagit ett svartjobb utan anställningsförhållanden redovisade och ett anställningsavtal med vit lön och reglerade arbetstider till att börja med. Det är ju hela poängen i det Fio säger.
Mackan...
Är det inte just det som är problemet? Ingen vill ta något ansvar längre och agera. Människor blir förtvivlade när förbund, nämnder med flera inte längre gör något. Inte tar ansvar eller agerar trots ledstjärnor eller policys. Man gömer sig bakom en fasad av tystnad.
Nej, det är ju självklart at HYN inte vile ta på sig ansvaret att en HYN-godkänd verksamhet inte följde arbetsmiljölagen och behandlade sina praktikanter illa. Det skulle ju ställa dem i en tung "ansvarsposition".
När det gäller skolorna så har två naturbruksgymnasium anmälts till både arbetsmiljöverket och skolverket för brister avseende just praktikanternas arbetsmiljö. Gymnasieskolorna gör helt enkelt heller inga kontroller avseenda arbetsmiljölagen på praktikplatsrna. De kollar inte ens upp om det finns någon tillbuds eller olycksfallsdokumentation på de verksamheterna som eleverna gör sin praktik på. Och elever har knappast några starka skyddsombud som värnar om deras arbetsmiljö på praktikplatsen.
AV håler på att utreda fallen. Skolverket gör inget i avvaktan på att AV skall komma fram till om gymnasieskolorna och deras rektorer skall dömmas för arbetsmiljöbrott eller få komma undan med en varning.
En rektor vägrade exempelvis att lämna ut styrdokumenten rörande skolans arbetsmiljöarbete trots att hon lyder under offentlighetsprincipen. De hela ledde till att saken JO-anmäldes samtidigt som politikerna i landstinget som drev gymnasiskolan uppmärksammades på rektorns agerande... ...vilket ledde till att hon efter en tid tvingades lämna ut de styrdokument med betydande brister som hon först vägrat lämna ut. Tyvärr så lades JO-anmälan ner eftersom styrdokumenten till sist lämnades ut. Men det säger en hel del om vilket ansvar en del rektor ta rörande arbetsmiljöarbetet. Tro inte att de kontrollerar arbetsmiljön på praktikplatserna avseende de krav som arbetsmiljölagen krävr. Det är först när en elev skadas eller omkommer på en praktikplats som en förändring sker.
Som ny arbetstagare med liten arbetslivserfarenhet är det rätt svårt att skydda sig från oseriösa verksamheter. Han/hon har fått kontakt med tränaren via en annons som inte säger mycket om arbetsvillkoren. Väl på gården så är det så mycket att göra att arbetstagaren sätts n i jobbet direkt. Pappersarbetet det tar man senare på kvällen. På kvällen är alla så "trötta" att man inte skriver på några avtal eller kontrakt då utan man säger att man tar det under morgondagen. Och så fortsätter det.
Efter en vecka så tröttnar den nya hästskötaren på att arbeta papperslöst och frågar återigen tränaren om avtalet. Oftast så brukar tränaren sticka till hästskötaren ett par hundralappar och säga att vi tar det senare. Hästskötaren vil ju inte vara "osmidig" och ifrågasätter inte. Sedan går det några dagar eller veckor till på det här viset...
När hästskötaren sedan börjar ställa krav blir han/hon anklagad för att sprida dålig energi, arbeta dåligt och blir omedelbart etc. Hästskötaren har nu dåligt med pengar och eftersom hon eller han bor på gården kanske heller inte någonstans att ta vägen direkt. Så antingen utnytjar tränaren hästskötaren ett tag till så länge det går eller så sparkas denne ut från gården med omedebar verkan. Hästskötaren kan inte säga något då "arbetsgivaren" hävdar att det bara rörde sig om att låta hstskötaren "provjobba" ett tag. Det var aldrig fråga om en anställning med avtal och lön från början.
Hästskötaren sparkas från stallet och arbetsgivaren sätter ut en ny platsannons där han söker hästskötare. Och ännu en ny, grön erfarenhetslös hästskötare hör av sig, får löfte om att börja jobba på verksamheten och "arbetsgivaren" kör samma procedur även denne gång...
Mackan, undrar du inte varför vissa tränare söker hästskötare eller praktikanter väldigt ofta?