Nixehen
Trådstartare
Sv: De/dem
Puss på dig!
Btw, voilà har grav accent, inte akut
Puss på dig!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Btw, voilà har grav accent, inte akut
Samtidigt kommer vad som är rätt och fel att förändras, skriver väldigt måga fel som kommer det till slut att bli accepterat och tillagt som rätt stavning/form. Språket utvecklas/förändras och har alltid gjort det.
Mòsa, OT men:
Du skriver fantastiskt väl för att vara dyslektiker! Jag tycker att du ska vara stolt och nöjd!
Det finns andra dyslektiker som skriver som krattor, skiter i att ens försöka läsa igenom det dom skrivit och blir arga om man nämner ordet rättstavningsprogram. De skriver uruselt med mening, med någon sorts flagga "Jag är dyslektiker och du har ingen rätt att klaga på hur jag skriver" som dom viftar på som ursäkt. Jag kan ha väldigt svårt att läsa såna inlägg, det tar tid att traggla sig igenom dom och i slutändan kanske jag inte förstår ändå. Och det är irriterande, för det är som om jag hade hörselproblem så skulle jag bli arg på alla som inte skrek när dom pratade till mig istället för att göra mitt bästa att läsa läppar och skaffa en hörapparat.
Du är duktig och skriver finfint!
Detta är inte min hemmaplan men: är det inte så att man lär in ord som bilder? Man ser hela ordet framför sig när man skriver det. Åtminstone gör jag det.
Om man har dyslexi är det inget som hindrar att man kör sin text genom ett stavningsprogram. T.ex. är det busenkelt att klistra in sin text i word och dubbelkolla. Ibland missar såklart stavningsprogrammet också, som någon skrev om dom blir bom så är det ju ändå rättstavat (fast det blir fel ord). Men det minimerar ändå antalet fel. Och framförallt så kommer det, oftast, att korrigera de och dem.
Svarar dig och Lobelia samtidigt.
Jag började mitt inlägg med att konstatera att språket förändras.
Och jo, det finns många exempel i svenska språket på hur stavning har förändrats genom tiden. Ofta till vad vi idag tycker är bättre.
MEN, att språket förändras och att det är naturligt betyder inte att jag måste gilla det. Om jag läser två identiska arbetsansökningar och den ena är full av stavfel och den andra på exemplarisk svenska, är chansen större att den med god svenska får komma på en intervju om jag skulle anställa. Just för att jag uppskattar noggrannhet.
Men innebär förändring verkligen att felstavningar blir korrekta? Jag är inte säker på det, även om det oftas hävdas här. Språket förändras - ja. Men det behöver inte handla om att felstavningar övergår till korrekta.
NÅLA!