Man arbetar ju på den saken. Dels verkar svenska traditionella betesmarker som är trädbevuxna (ligger nära skog i trädmängd om man tänker södra EU och har för mig de i alla fall tidigare hade svårt att få bidrag som betesmark.) ta upp mer koldioxid än många andra typer av betesmarker (tex finns säkert gödslade betesmarker som snarare bidrar till övergödning och annat). Något någon på SLU tittade på. Dels verkar det som att kornas magar fungerar lite olika beroende på vad de sätter i sig, men jag vet inte exakt hur.
Dels är det ju så att våra koldioxidutsläpp de fakto var lägre 1930 trots korna
så det är inte riktigt där problemet egentligen ligger just nu. Även om man såklart måste ta hänsyn och minska alla växthusgaser.
Om tex "alla" skulle kunna tänka sig att cykla 1-5 km till jobbet (på bra vägar som politiken försett med, och på ett trafiksäkert vis) så är det kanske någonting som gör att vi har plats för biologisk mångfald och fler -mer lågavkastande, kor.
Dessutom kanske det vore kul att veta om våra gamla raser släpper ut mer eller mindre koldioxid än de nya. Sedan självklart, oavsett hur man gör, måste man ju behålla individer av de gamla raserna så som de är även om man skulle komma fram till att de vore användbara för korsningar.
Men som sagt och som du säger, oavsett så finns garanterat också betesplats för Rewilding på mycket av markerna och att låta dem betas av vilda djur istället.
Det är ju just minskningen av betesdjur i hela Europa som startat trenden och behovet. Vilket självklart är underbart för tex visenten som vi försökt utrota och andra arter.