Ok fattade som ett företag som bygger ställningen.. men om personen har utbildning måste ju den veta vad som gäller..Det är inget företag som bygger skrev jag, utan en privatperson.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Ok fattade som ett företag som bygger ställningen.. men om personen har utbildning måste ju den veta vad som gäller..Det är inget företag som bygger skrev jag, utan en privatperson.
Jag ska dubbelkolla med hen men det verkar lugnt. Har pratat med föräldrar till barnen runt om så de håller också lite koll. Är hyfsat lugna barn här så tror inte nån kommer klättraOk fattade som ett företag som bygger ställningen.. men om personen har utbildning måste ju den veta vad som gäller..
Måste man ha det om man som privatperson bygger runt eget hus?Juridiskt vet jag inte vad som gäller , men jag hade inte skyltat byggarbetsplats.
Sen ska givetvis inga befinna sig på er tomt.
Hoppas ni har allmän eller särskild ställningsutbildning iaf.
Nä men de som bygger ställningen du skrev ju att det var ett företag de måste ju veta vilka regler som gäller... kan ju inte tänka mig att det finns skyldigheter som privatperson andra har ju inte på våran tomt att göra...
Jag svarar istället...Ja man måste ha allmän ställningsutbildning om man bygger högre än 2 meter, och särskild om lan bygger över 9 meter.Måste man ha det om man som privatperson bygger runt eget hus?
Om man som privatperson är den som skall vara uppe och lklättra? Vad händer om man inte har det?Jag svarar istället...Ja man måste ha allmän ställningsutbildning om man bygger högre än 2 meter, och särskild om lan bygger över 9 meter.
Förmodligen inget. Men om det händer en olycka mm lär det stå en dyrt om man inte följt de lagar o regler som finns, vilket är väldigt bra att det finns lagar kring saker som kan bli farliga.Om man som privatperson är den som skall vara uppe och lklättra? Vad händer om man inte har det?
Går inte + man kan klättra på själva ställningen om man vill.Alltså, även om andra i sig inte har att göra på ens tomt har man som fastighetsägare ändå en skyldighet att se till så att tomten är trygg.
Om nån skadar sig på ens tomt är det möjligt att man som fastighetsägare kan bedömas ha skadeståndsansvar ifall man slarvat och inte gjort det man kunnat för att förebygga olyckor.
Nu kan jag absolut ingenting om byggställningar, men om det går att ta bort nån stege eller så när den inte används, så kanske man åtminstone kan börja där?
Jag var till och med tvungen stängsla bort en slänt på vår tomt för att öht få flytta in i huset, ifall det springer barn där som inte har något där att göra. De kan ju ramla ner och ärligt talat, jag har förstått varför nu. Så många barn som tagit senvägar för att kunna gå förbi den *** slänten. Ränt upp på tomten på "fel" sida av huset istället för att gå entrévägen och trots att jag satt saker ivägen osv. Trillar ungarna ner och dör är det ju mitt fel så jag kommer få den räkningenNä men de som bygger ställningen du skrev ju att det var ett företag de måste ju veta vilka regler som gäller... kan ju inte tänka mig att det finns skyldigheter som privatperson andra har ju inte på våran tomt att göra...
Som privatperson, för att använda själv? Det skulle jag faktiskt vilja se källhänvisning till.Jag svarar istället...Ja man måste ha allmän ställningsutbildning om man bygger högre än 2 meter, och särskild om lan bygger över 9 meter.
Det beror på vem som ska arbeta på ställningen - är det en själv finns inga krav utan egenansvar. om någon annan arbetar på den, så har man arbetsgivaransvar och måste uppfylla alla regler https://stallningsprodukter.se/kunskapsbanken/2020/feb/privatpersoner-och-stallningsarbete/Som privatperson, för att använda själv? Det skulle jag faktiskt vilja se källhänvisning till.
Sen finns det nog ändå bäring till det här fallet, eftersom den som bygger ställningen såvitt jag förstår gör det åt någon annan (åt TS). Där finns ju utrymme för distinktioner, som med motorsågsbehörighet.
Sen skulle det, som jag ser det, kunna vara en besvärande omständighet om den som ställningsbygger på sin fritid är en person som normalt arbetar yrkesmässigt med ställningsbyggande - vilket h*ns utbildning och behörighet ju indikerar.
Jag frågade om vad som kan hända om jag som privatperson bygger ställningen utan utbildning och det är jag som privatperson som klättrar...Det beror på vem som ska arbeta på ställningen - är det en själv finns inga krav utan egenansvar. om någon annan arbetar på den, så har man arbetsgivaransvar och måste uppfylla alla regler https://stallningsprodukter.se/kunskapsbanken/2020/feb/privatpersoner-och-stallningsarbete/
Samtidigt kan det vara bra att veta vilka krav som ställs på en ställning - om ett barn leker på den eller om den faller och skadar någon/något så kan det vara bra att den är monterad enligt alla konstens regler både för att slippa skadeståndsansvar och för den egna sinnesfriden
PS fast om ett företag/inhyrd bygger åt TS, så måste de ju ha alla tillstånd/kunskap för att göra detta. Då är det inte en privatperson som sätter upp för eget bruk.
Och jag svarade att då finns det inga förhandskrav på tillstånd eller behörighet. Om du arbetar på eget ansvar i din egen byggställning som du själv satt upp för att fixa din egen fastighet. MEN att om du har hyrt in någon för att jobba på din byggställning - då gäller samma krav som för företag.Jag frågade om vad som kan hända om jag som privatperson bygger ställningen utan utbildning och det är jag som privatperson som klättrar...
Har definieras ansvaret kring vad en ”trygg” tomt är? Rättsfall som anger praxis hade hjälpt att förstå. Jag menar finns massor av otrygga tomter för barn, tänker till exempel på alla som har brygga, så var går gränsen för att förhindra olyckor? Du har en poäng om möjligt skadeståndsansvar, men vad är egentligen fastighetsägarens ansvar?Alltså, även om andra i sig inte har att göra på ens tomt har man som fastighetsägare ändå en skyldighet att se till så att tomten är trygg.
Om nån skadar sig på ens tomt är det möjligt att man som fastighetsägare kan bedömas ha skadeståndsansvar ifall man slarvat och inte gjort det man kunnat för att förebygga olyckor.
Nu kan jag absolut ingenting om byggställningar, men om det går att ta bort nån stege eller så när den inte används, så kanske man åtminstone kan börja där?
Är inte inriktad på skadeståndsrätt men minns att skadeståndsrätten är snårig. Det finns mycket prejudikat, men tyvärr kan jag inte svara på vad som gäller för t.ex bryggor. Förstås har föräldrar skyldighet att hålla uppsikt över sina barn.Har definieras ansvaret kring vad en ”trygg” tomt är? Rättsfall som anger praxis hade hjälpt att förstå. Jag menar finns massor av otrygga tomter för barn, tänker till exempel på alla som har brygga, så var går gränsen för att förhindra olyckor? Du har en poäng om möjligt skadeståndsansvar, men vad är egentligen fastighetsägarens ansvar?