Är väl tre saker egentligen...
1) För att bygga anläggningen är det krav på ansökan och godkännande. t.ex. placering och konstruktion granskas (som väl inte omprövas senare?)
2) Tillsyn under brukstiden. Kan göras både efter fasta tidsintervall eller om det finns misstanke om att något är fel, tror jag. Då kollar de liksom om allt fortfarande är ok och fyller sin funktion.
För båda avgift enligt taxa som ska täcka kommunens kostnader med ditt ärende (ungefär)
3) Om anläggningen fungerar (eller ej...). Vilket du själv ska hålla koll på från dag till dag och är skyldig att åtgärda då fel uppstår oavsett vad som framkommit vid 1 och 2.
Dina avloppsutsläpp blir olagliga även om anläggningen är både godkänd och inspekterad, så fort den tappar funktionen och du inte fixar till det. (även om det dröjer innan någon kommer dit och upptäcker det...)
Kan hålla länge om man har tur eller mycket kortare om man har otur. Beror på markens egenskaper, vad som hälls i avloppet och hur mycket, om man sköter anläggningen (t.ex. slamtömningarna) om det blir sättningsskador av tjälen, om något påverkar grundvattnet i området osv. Går helt enkelt inte att veta på förhand.
Sen kan man ju råka ut för att lagar och regler ändras. Gamla enkammarbrunnar t.ex. får du föreläggande att byta ut idag även om de fungerar prickfritt (utifrån hur de var tänkta vid bygget). För att kraven på reningsnivån har höjts.