Ja, det låter som att det finns bättre alternativ. Om konsumenterna är villiga att betala för det, annars måste vi gå vägen över lagen.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Det låter jätteskönt ande. Hade jag inte fått klåda i halsen av nötter så.. :/Tips till den som funderar på alternativ; vi brukar göra nötstek (på nötter) till julbordet. Mycket gott med lite senap till:
Nötsstek 1 st (från Vego Paradiso - Pia Hall)
1 gula lökar
4 msk olja
2 vitlöksklyftor
0,5 l färska champinjoner
2 tsk vetemjöl
3 dl vatten
4 dl blandade nötter
3 dl ströbröd
3 msk soja
några kvistar färsk timjan
½ tsk malen nejlika
½ tsk malen kanel
salt, svartpeppar
ströbröd till
Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka lök, vitlök och svamp och fräs det mjukt i olja. Slå över vattnet och rör i vetemjölet och låt småputtra några minuter. Tillsätt övriga ingredienser och forma sedan till en stek. Vänd i ströbröd och lägg steken i en ugnsfast form. Grädda i ca 45 minuter.
Prova att griljera en kålrot.Det låter jätteskönt ande. Hade jag inte fått klåda i halsen av nötter så.. :/
Ja varför inte?Prova att griljera en kålrot.
Tack för att du delar med dig. Men det var väl som @Líf skrev, mest bedövningsmetoden som ifrågasattes?Det har jag, flera slakterier, och flera gånger. Jag har huvudsakligen tittat på slakten av lamm (får) och nöt.
Det går normalt lugnt och värdigt till, även på det riktigt stora slakteriet i min närhet.
Djuren hanteras lugnt både vid lastning på gården av entreprenören som kör lastbilen, och vid avlastning på slakteriet. Sedan så ställs djuren tillsammans i sin vanliga grupp i en välskött fålla, där de får vänta en kortare tid (handlar om någon timme), på slakten, som också görs i den vanliga gruppen. Jag har hittills inte sett några djur som varit mer stressade i slaktsituationen, än de blir av vardagshantering, som vägning eller avmaskning.
Jag levererar lamm till ett större slakteri ett par gånger om året, och grannen som jag samarbetar med om slaktleveranser, levererar både lamm och nöt.
De filmer som visas av djurrättsorganisationer m.fl. är ofta utländska, och visar sådana hemska situationer som inte får förekomma i Sverige.
Sedan ska jag väl erkänna, att någon gång varje år, så blir det fel även på svenska slakterier. Vilket man kan läsa om i nyhetsmedia.
Till mindre slakterier så kör man som djurägare ofta sina djur själv, och där går det ännu lugnare till...
Har 18 kg lammkött i frysen men ingen rök tyvärr. Köpt av grannen så har sett djuren dagligen.
Nästa sommar kommer vi (jag och sambon samt några andra hushåll i byn) gå ihop och köpa ett gäng kultingar som får gå och ha det bra hela sommaren och sen slaktas hemmavid på hösten.
På tal om vegetariskt på julbordet fanns ett recept på vegetariska köttbullar i det här numrets Buffé från Ica.
Nja, tråden sprang raskt iväg till att handla om allt kött och slakt.Tack för att du delar med dig. Men det var väl som @Líf skrev, mest bedövningsmetoden som ifrågasattes?
Som liten ordpolis så måste jag bara påpeka att om där inte finns något kött i dylika, så heter de rimligtvis inte heller köttbullar.
Lika rimligt och korrekt som att kalla en köttgryta för grönsaksgryta. Dvs inte alls.
I övrigt är jag mer bekymrad över djurhållningen än slaktmetoder, även om båda borde vara bra. Men jag tänker att djurhållningen spänner över hela djurets liv.Antar att det är fler än jag som reagerat på slaktförfarandet av grisar? Har inte ens vågat titta helt och hållet på Schyfferts "Köttets lustar" men överväger ändå att bojkotta griskött. Är det någon som vet ifall det är lika illa ställt med slaktprocessen av nötkreaturen. Usch jag mår illa och funderar över att bara äta vegetariskt, fisk och vilt. Hur tänker ni?
Ja och nej. Jag har för mig att han använder bultpistol, och vet att han sköter slakten på hemmaplan (gårdsslakteri) men detaljerna i sig har jag dålig koll på. Men jag vet att han gör vad han kan för att det ska gå så fort och smärtfritt till som bara möjligt.Delvis knapplån.
Vet hur du hur hen slaktar?
Om det ska vara lagligt att sälja kött, så måste det slaktas på godkänt slakteri (godkänt inrymmer även godkända gårdslakterier), men slaktmetoderna är ju likadana oavsett slakteri?
Elbedövning eller bultning och avblodning, eller annan godkänd metod, samt veterinärbesiktning både före slakt och efter slakt.
Om man äter kött - som jag gör - är det självklart att djuren har det bra.I övrigt är jag mer bekymrad över djurhållningen än slaktmetoder, även om båda borde vara bra. Men jag tänker att djurhållningen spänner över hela djurets liv.
Och jag undrar verkligen @tanten , hur ska djurhållning (när det gäller djuren i animalieproduktionen) se ut för att du ska vara kritisk? Du hävdar upprepade gånger i olika trådar att höns och grisar hålls helt ok i Sverige. Och jag fattar inte? Vad är det som gör att du tycker att den djurhållningen är bra nog? Vad skulle krävas för att du inte skulle tycka det? (Fixering av suggor, tex, är det okej också?)
Nej, de är inte ofta utländska. Jag har vänner som spelat in flera uppmärksammade filmer, och jag vet med säkerhet att de varit i Sverige. Alltså det förekommer såklart utländska filmer också, men många filmer som är inspelade i Sverige börjar vissa personer snabbt sprida att det inte stämmer.De filmer som visas av djurrättsorganisationer m.fl. är ofta utländska, och visar sådana hemska situationer som inte får förekomma i Sverige.
Kan du länka till de filmer som spelats in i Sverige?Nej, de är inte ofta utländska. Jag har vänner som spelat in flera uppmärksammade filmer, och jag vet med säkerhet att de varit i Sverige. Alltså det förekommer såklart utländska filmer också, men många filmer som är inspelade i Sverige börjar vissa personer snabbt sprida att det inte stämmer.
https://djurrattsalliansen.se/ett-liv-som-gris/Kan du länka till de filmer som spelats in i Sverige?
Jag känner viss olust inför detta fenomen med filmer som visar usel djurhållning.Kan du länka till de filmer som spelats in i Sverige?
1 av 3 nötter kräver extra skott för att bedövas. Skott är en fantastisk bedövningsmetod, men inte felfri.
Fiskar dör verkligen en plågsam, långsam död så ur etiskt perspektiv lär man låta bli dem också.
/Köttproducent.