Bojkotta julskinkan?

Antar att det är fler än jag som reagerat på slaktförfarandet av grisar? Har inte ens vågat titta helt och hållet på Schyfferts "Köttets lustar" men överväger ändå att bojkotta griskött. Är det någon som vet ifall det är lika illa ställt med slaktprocessen av nötkreaturen. Usch jag mår illa och funderar över att bara äta vegetariskt, fisk och vilt. Hur tänker ni?


Det går ju att vrida ett program hur som helst och just när det kommer till någon som Schyffert så vet vi ju alla att han enbart är ute efter rubriker och att "röra om"

Vill du verkligen ha julskinka så lägg lite extra energi och googla de olika märkena. Du kan säkert hitta info om vilka grisfarmar som finns i din närhet och sedan kontakta dom/se hemsida osv... det är inget jättejobb direkt men beror ju på hur gärna du vill ha julskinka liksom.

Jag tycker man ska vara medveten om all mat man köper och stoppar i sig, var den kommer från, transporttider, besprutning (veg/frukt), levande djur behandling mm ja ni fattar
 
Jag äter kött och kommer att ha julskinka men föredrar helt klart gårdsslaktat eller hemjagat. Har varit på en hel del pälsfarmar, slakterier och diverse gårdar under min tidigare utbildning och det enda jag faktiskt vägrar äta/använda om jag inte vet precis var det kommer ifrån är ägg och kyckling. Att ett djur stressas under slakt är ett förhållandevis "litet" problem jämfört med hela liv i misär. Äter gärna vegetariskt förutsatt att det är grönsaksbaserat (och inte konstiga köttsubstitut fulla med palmolja i stil med astrid och aporna) men har inga planer på att bli vegetarian.
 
När jag köper kött väljer jag i första hand Svenskt kött, då Sverige har bättre djruskyddslagar än t ex Danmark. Jag tror inte det går att göra slakt smärtfritt eller vad man ska skriva, lite svårt att förklara. Sen finns det säkert de som sköter det bättre än andra osv.
Jag är lite sugen att åka ut till en gårdsbutik och kolla in deras kött, där är djuren uppfödda och slaktade på gården. Kanske är ett bättre alternativ, jag vet inte. Svårt att säga.
 
Jag ogillar verkligen hela julskinketraditionen. Så mycket spill! Det går inte att försvara. Vidrigt! Min dotter ville ha julskinka på julafton och jag ska se om jag kan griljera ett vegetabiliskt alternativ. I annat fall får vi se om jag kan få tag på några skivor bara, svenskt självklart. Eller bara skippa och ta något från frysen. Vilt eller hemslaktat tamt.

Jag vägrar spillet så köper lagom mycket av grisbonde som levererar till söder för ohemula pengar. Men den är god, grisarna har namn och jag ser dem på fb i leran dagligen, och han är suveränt duktig. Annars har jag köpt i delin, men vägrar en sån där nätad klump på 2 kilo. Vi hade fått leva på den till påsk.
 
Om jag ska ha julskinka? Givetvis, sen jag började dumpstra har skinkan varit gratis och innan dess var det bytesaffärer med bönder och annat löst folk. :D
 
Jag äter inte julskinka och har aldrig gjort det. Tycker helt enkelt inte att det är gott öht.
Finns så många goda rätter på julbordet så skinkan är fullständigt överflödig.
 
Jag kan tipsa om att ha rökt lammkött på julbordet istället för skinka. Lamm är säsongskött nu och svenska producenter har svårt att få betalt för sitt kött. Lammslakten är betydligt skonsammare än grisslakten, och de är dessutom ofta uppfödda ute på bete.
Har 18 kg lammkött i frysen men ingen rök tyvärr. Köpt av grannen så har sett djuren dagligen.
Nästa sommar kommer vi (jag och sambon samt några andra hushåll i byn) gå ihop och köpa ett gäng kultingar som får gå och ha det bra hela sommaren och sen slaktas hemmavid på hösten.
 
Det är ju det som är problemet. Inte många skippar skinkan, slaktprocessen är ” för långt hemmifrån” om du förstår vad jag menar. Jag är tacksam att jag kan köpa gris, nöt och vilt direkt från bonden aka en gammal skolkamrat.
Delvis knapplån.

Vet hur du hur hen slaktar?

Om det ska vara lagligt att sälja kött, så måste det slaktas på godkänt slakteri (godkänt inrymmer även godkända gårdslakterier), men slaktmetoderna är ju likadana oavsett slakteri?

Elbedövning eller bultning och avblodning, eller annan godkänd metod, samt veterinärbesiktning både före slakt och efter slakt.
 
Jag kör Astrid och apornas vegetariska julskinka. Den är helt ok tycker jag. Jag brukar ha julskinka till resten av familjen och släkten men inte i år. Mår illa över hur det går till i slakterierna. :(
Själv äter jag fortfarande fisk och skaldjur och inbillar mig att det ska vara "snällare". Jag fattar att jag förmodligen lurar mig själv där så få mig gärna på andra tankar.
Har du besökt ett svenskt slakteri?
 
Det blir nog ingen skinka här heller,inte för att jag är "gräsätare" utan för att jag har skinka i frysen fram till nästa jul och så är jag ingen stor julskinke ätare,tycker den första mackan där på natten när den är nyuttagen ur ugnen är godast,sen rör jag den inte mer.
Men det är ju som sagt billig mat så om någon av dom andra löshästarna i min närhet vill dela en med mig så köps det nog en som senare kan bli skinlåda,carbonara o andra skinkmaträtter.
 
Nej, det har jag inte.
Det har jag, flera slakterier, och flera gånger. Jag har huvudsakligen tittat på slakten av lamm (får) och nöt.

Det går normalt lugnt och värdigt till, även på det riktigt stora slakteriet i min närhet.
Djuren hanteras lugnt både vid lastning på gården av entreprenören som kör lastbilen, och vid avlastning på slakteriet. Sedan så ställs djuren tillsammans i sin vanliga grupp i en välskött fålla, där de får vänta en kortare tid (handlar om någon timme), på slakten, som också görs i den vanliga gruppen. Jag har hittills inte sett några djur som varit mer stressade i slaktsituationen, än de blir av vardagshantering, som vägning eller avmaskning.

Jag levererar lamm till ett större slakteri ett par gånger om året, och grannen som jag samarbetar med om slaktleveranser, levererar både lamm och nöt.

De filmer som visas av djurrättsorganisationer m.fl. är ofta utländska, och visar sådana hemska situationer som inte får förekomma i Sverige.

Sedan ska jag väl erkänna, att någon gång varje år, så blir det fel även på svenska slakterier. Vilket man kan läsa om i nyhetsmedia.

Till mindre slakterier så kör man som djurägare ofta sina djur själv, och där går det ännu lugnare till...
 
Det har jag, flera slakterier, och flera gånger. Jag har huvudsakligen tittat på slakten av lamm (får) och nöt.

Det går normalt lugnt och värdigt till, även på det riktigt stora slakteriet i min närhet.
Djuren hanteras lugnt både vid lastning på gården av entreprenören som kör lastbilen, och vid avlastning på slakteriet. Sedan så ställs djuren tillsammans i sin vanliga grupp i en välskött fålla, där de får vänta en kortare tid (handlar om någon timme), på slakten, som också görs i den vanliga gruppen. Jag har hittills inte sett några djur som varit mer stressade i slaktsituationen, än de blir av vardagshantering, som vägning eller avmaskning.

Jag levererar lamm till ett större slakteri ett par gånger om året, och grannen som jag samarbetar med om slaktleveranser, levererar både lamm och nöt.

De filmer som visas av djurrättsorganisationer m.fl. är ofta utländska, och visar sådana hemska situationer som inte får förekomma i Sverige.

Sedan ska jag väl erkänna, att någon gång varje år, så blir det fel även på svenska slakterier. Vilket man kan läsa om i nyhetsmedia.

Till mindre slakterier så kör man som djurägare ofta sina djur själv, och där går det ännu lugnare till...
Fast nu är det ju bedövningsmetoden som används vid grisslakt som starkt ifrågasätts, även av experter från SLU. I den metoden finns ingen värdighet. Och den används på de flesta svenska slakterier.
 
Fast nu är det ju bedövningsmetoden som används vid grisslakt som starkt ifrågasätts, även av experter från SLU. I den metoden finns ingen värdighet. Och den används på de flesta svenska slakterier.
Men i denna tråden så ifrågasätts ALL slakt, inte enbart bedövning av gris på storslakterier...
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp