Bojkotta julskinkan?

Jag ogillar verkligen hela julskinketraditionen. Så mycket spill! Det går inte att försvara. Vidrigt! Min dotter ville ha julskinka på julafton och jag ska se om jag kan griljera ett vegetabiliskt alternativ. I annat fall får vi se om jag kan få tag på några skivor bara, svenskt självklart. Eller bara skippa och ta något från frysen. Vilt eller hemslaktat tamt.
 
Antar att det är fler än jag som reagerat på slaktförfarandet av grisar? Har inte ens vågat titta helt och hållet på Schyfferts "Köttets lustar" men överväger ändå att bojkotta griskött. Är det någon som vet ifall det är lika illa ställt med slaktprocessen av nötkreaturen. Usch jag mår illa och funderar över att bara äta vegetariskt, fisk och vilt. Hur tänker ni?
1 av 3 nötter kräver extra skott för att bedövas. Skott är en fantastisk bedövningsmetod, men inte felfri.

Fiskar dör verkligen en plågsam, långsam död så ur etiskt perspektiv lär man låta bli dem också.

/Köttproducent.
 
Jag kör Astrid och apornas vegetariska julskinka. Den är helt ok tycker jag. Jag brukar ha julskinka till resten av familjen och släkten men inte i år. Mår illa över hur det går till i slakterierna. :(
Själv äter jag fortfarande fisk och skaldjur och inbillar mig att det ska vara "snällare". Jag fattar att jag förmodligen lurar mig själv där så få mig gärna på andra tankar.
 
Bedövningen (med koldioxid) av grisar ÄR ifrågasatt från alla håll och kanter och förhoppningsvis byts metoden ut. För den är vidrig. Ingen, från någon sida, menar att den inte är plågsam. Den är smärtsam, den framkallar ångest och skräck hos grisarna.

Ska man nödvändigtvis äta gris (julskinka t.ex.) så tycker jag, personligen, att man ska köpa grisar som slaktats hemma på ekologiska gårdar. Ängavallen i Skåne är ett bra exempel.

Jag har svårt att se nån giltig ursäkt till att äta konventionellt uppfödd och slaktad gris.
 
Det ekologiska ska borga för en sundare djurhållning, men har enligt vissa källor samma slaktprocess? Skönt att du kan handla av veterinärer, det måste ju verkligen garantera både sund djurhållning och ett värdigt avslut utan lidande :)
Ekologisk grisslakt går till exakt som konventionell, däremot skiljer det lite vid hanteringen på transporten.

Småskaliga slakterier kan mycket väl bedöva med andra metoder, det kan man fråga dem om.
 
De allra flesta konsumenter kan få tag i alternativt kött om de pallrar sig från storköpet. Slå på eniro på slakterier i länet och lyft telefonen. Eller gå med i nån av de hundratals grupper på facebook som knyter ihop producent och konsument utan mellanhänder. I min stad träffas de på parkeringen utanför ICA Maxi regelbundet för att leverera beställningar.
 
Är Astrid och apornas bra? Smakade Quorn och den smakade typ.. falukorv. Köttig konsistens som jag gillade men som sagt, falukorv. Vore kul om det fanns bättre.
Jag tycker att den är bra, framförallt på vörtbröd. Där tycker jag att den är i klass med skinka. Ser fram emot att griljera min!
 
Sista julen jag spenderade hemma gjorde vi julskinkan på vildsvin - och vilken skillnad! Jättegott!
En av de få saker jag verkligen tycker är överlägset här i UK är just kött och fiskhandel. Landet i stort sköter sig givetvis inte exemplariskt, men hos den lokala slaktaren kan man både ställa krav och frågor,
Varje by har ju en sådan butik här,
Jag önskar en sådan tjänst vore mer lättillgänglig i sverige.

Å andra sidan vill jag inte köpa julkalkon alls, som alltid är beställnignsvara. Jag antar att det är jämförbart.
 
Jag kan tycka att "bojkotta julskinka" äta "viltkött" osv är ett spel för galleriet. Vi är tio miljoner i Sverige, den mängd vilt vi har har möjlighet att ta ut räcker inte ens till en bråkdel av Sveriges befolkning. Vad spelar det då för roll att några väljer viltkött istället för industriuppfött kött? Det som behövs är en hållbar lösning som omfattar hela samhället, inte bara några få.

Jag hade velat se prio ett: Sverige blir självförsörjande på livsmedel, vi har förutsättningarna om bara den politiska viljan finns. Det är också ur civilförsvarssynpunkt en viktig fråga.

Prio två är att fokus ligger på bra livsmedel, och inte minst kött, djuretiskt försvarbart och miljömässigt hållbart.

Som det är nu handlar allt om en extrem prispress, det som är det absolut mest grundläggande mänskliga behovet får inte kosta någonting alls nästan. Det är inte hållbart.

Jag var tidigare en globalist men har ändrat syn efter att ha sett vad konsekvenserna blir.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Säng
  • Vad gör vi? Del CCV
  • Tjockistråden 4

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp