Birkelandfragment

NilaD

Trådstartare
Har en häst med ett litet birkeland fragment på h.b. vet rekommenderade att det skulle få sitta eftersom han inte besväras av det. Men nu har jag funderat på att ta bort det iaf. Vad har ni för erfarenheter kring detta? Konvalecenstid, e.v komplikationer samt framför allt vad kostade det?
 
Sv: Birkelandfragment

Opererat bort en POF (birkelandsfraktur) i just en höger bakkota. Upptäcktes i tvåårsåldern, tre veterinärer varav en specialist kikade, och konstaterade 'osannolikt det kommer ge problem'.

Det gav problem såsnart hon började ridas in, och plockades då bort.

Operationen gick utmärkt, och trots att hon mördade konvalescensen (som är minst 8 veckor) så gick det utmärkt, inga men av det alls.

Minns inte exakt vad det kostade, men runt 15 K inklusive 'allt'. Försäkringen tog det ju dock.

Det är en rutinoperation, men jag skulle undvika att ta bort ett fragment som inte stör, för narkos är alltid en risk, att gå in i en led är alltid en risk osv. Det finns många hästar med olika former av lösa benbitar som aldrig får problem. Så hellre ha noga kontroll på det och ta bort vid ev problem, än ta bort förebyggande tycker JAG.

Dock så inom travet t ex så tas dylika bitar bort rutinmässigt redan när hästen är unghäst, oavsett besvär eller ej. Så man får nog känan efter vad man själv tycker.

F-bolaget ersätter inte om hästen inte har besvär förresten.
 
Sv: Birkelandfragment

Svårt att veta vad som kan tänkas vara besvär. Nu vet jag ju att han har den där och då blir man lätt lite nojjig. Han har tex mkt svårare att samla sig i v. galopp. Inget extremt ovanligt för en unghäst men ändå. Största skälet är dock att OM jag skulle vilja sälja honom så är det nästan helt omöjligt med fragmentet kvar.
 
Sv: Birkelandfragment

Svårt att veta vad som kan tänkas vara besvär. Nu vet jag ju att han har den där och då blir man lätt lite nojjig. Han har tex mkt svårare att samla sig i v. galopp. Inget extremt ovanligt för en unghäst men ändå. Största skälet är dock att OM jag skulle vilja sälja honom så är det nästan helt omöjligt med fragmentet kvar.

Sålänge du säljer för försäkringssumman ser jag inte att det skulle vara problem, men över den så ja då är det problem.

Ang svårt att samla sig i v galopp. Lägg en bedövning i kotleden.

När min dam fick sina problem så var de initialt SMÅ. Vi upptäckte de tiiiidigt, eg av en slump, men tacksamt att vi märkte det så fort.

Hon var riden 3 dagar i veckan lätt och försiktigt i skritt och trav i fem månader, hade börjat lägga in lite galopp sista månaden. Allt rakt fram rakt ut i skogen.

Var in på (då hon hade haft andra problem innan) på en hälsokontroll. Ren på böjprov, ren rakt ut på löpargången, ren i longering i alla tre gångarterna i båda varven. Vet hade dock sett hästen länge och var nog mest lite nyfiken på hur hon var riden, och tyckte att 'det skulle vara kul att se henne riden, har du grejer med dig?'. Och av en slump hade jag det.

Så på med sadel och träns. Jag poängterade för vet att hon aldrig gått på volt/ridbana så vi fick väl se hur styrbarheten var. Den var utmärkt, däremot hade hästen mycket svårare i trav, under ryttare i vänstervarv. Plättlätt i högervarv.

Vet tyckte att det var lite knapigt hon hade sådan varvskillnad. Hade båda varven sett ut som vänstervarvet så hade hon inte höjt på ögonbrynen utan tyckt 'helt normal nyinriden treåring första ggn på böjt spår'. Men nu var höger varv plättlätt, hon formade sig jättefint och hade kanontrav. I vänstervarvet hade hon mkt svårare forma sig och fick inte riktigt med sig hb. Ingen hälta.

Vet tyckte att 'nåja, de kan ju vara så som unga, halt är hon ju inte, så kanske bara styrka att hon inte får med sig HB riktigt där'. Varvid jag pep att 'mm, fast det är ju där benbiten sitter'. Vet tyckte att det vore konstigt att den skulle ge problem enbart i så specifikt läge. Men när jag ändå var där kunde vi ju lägga en bedövning, så visste vi säkert att det inte var den.

Efter bedövning så travade hon lika lekande lätt under ryttare i båda varven, spårade och formade sig kanonfint. Fick mer bjudning med (inget fel på den innan, men man kände skillnaden).

Vet erkände att 'sådär stor skillnad trodde jag inte ens det kunde bli av bedövningen'.

Vi fick traggla lite med bolaget för de skulle betala, de hävdade tydligen att hon inte hade 'tillräckligt stora' problem, men vet skickade ett brev och sen betalade de.

Så, är det stor varvskillnad skulle jag nog visa ridprov på kliniken, och be om en bedövning. Det kan ju vara precis som du säger 'normalt för unghäst', men när ni nu vet att det finns ett problem i höger bak så.
 
Sv: Birkelandfragment

Tack för ett mkt bra svar! Tyvärr har jag ju inte honom försäkrad till sitt fulla värde (har ändå försäkringspremier för 24 000 om året :crazy: ) så att sälja till försäkringsvärdet känns liksom inte aktuellt. Nu ska han ändå inte säjas i dagsläget. Jag tänkte mest på att om han trots allt har små besvär så måste det ju vara bättre att ta det så fort som möjligt innan det kanske har blivit stora besvär. Köpte en gång en unghäst som visade sig ha OCD i knäleden, den var totalt söndertrasad. Hade man kommit till klinik igod tid hade det kanske gått att göra ngt. Supertrist att behöva ta bort en lovande femåring.
 
Sv: Birkelandfragment

O ja, när de väl får problem är det ju bättre ju tidigare man tar det. Därför jag är så glad över den lyckliga slumpen att vet var nyfiken på att se hästen riden, och jag inte hade orkat packa ur sadel och träns ur bilen sen några dagar innan när jag hade varit iväg. För det fanns ju i övrigt inga tecken på problem, och utan vets nyfikenhet (dvs ridprov) hade vi ju åkt hem med ett 'hon är kanonfräsch, snyggt jobbat, fortsätt så' och hon hade inte blivit opererad förrän det hade varit mer problem.

Kompisen har en läskig 'historia' med. Sto med lös benbit (OCD dock) där det bedömdes inte vara problem. Snällt sto som inte sa ifrån, förrän det blivit en pålagring. Nu är ju det ett undantagsfall,m men det är ju sånt man är rädd för.

Jag ville också ta bort biten genast på mitt sto, och betala ur egen ficka, när den upptäcktes. Men efter att ha pratat med vet och funderat osv kom jag fram till att OM jag 'begär' op, och OM ngt går snett t ex med narkosen, så jag förlorar henna, så skulle JAG inte kunnat förlåta mig själv. Så jag avstod. (Men som sagt det görs rutinmässigt på travarna).

Inför en ev försäljning skulle jag nog resonera som dig dock, att iom att det inte är fullförsäkrat så ta bort. Samtidigt vet jag inte i realiteten hur stor skillnad det är mellan en häst med en benbit sen X år som inte haft problem, men som har/får res för det benet på försäkringen vid höjning till köpesumma eller en häst med en sen X år bortopererad benbit, som inte haft problem efter OP men som har/får res på det benet på försäkringen vid höjningen (för risken är ju det). Så man får nog fundera och kolla och 'diskutera med sig själv'

Men börja med att se om den redan har gett/ger problem du tycker jag. Har den börjat göra det, hur lite det än är, så vill man ju ha bort den direkt.
 
Sv: Birkelandfragment

Tänk på att försäkringen inte täcker en operation om hästen inte har problem med benbiten. Försäkringsbolagen täcker inte upp förebyggande ingrepp utan då får du själv stå för kostnaden.

Jag har haft två hästar med Birkelandfragment. Den ena gick 140-hoppning utan problem, medan den andra gick länge och snedbelasta utan hälta innan benbiten till slut hittades och kunde tas bort.
 
Sv: Birkelandfragment

Jag kommer defenitivt att börja med att, som Alexandra föreslår, bedöva kotan och se vad som händer. Jag antar att jag blir tvungen att betala det ur egen ficka. Har hört att priset på ingreppet tydligen varierar väldigt mkt beroende på vilken klinik man väljer. Kan ju därför vara lite intressant att veta vad som kan räknas som normalt.
 
Sv: Birkelandfragment

Jag kommer defenitivt att börja med att, som Alexandra föreslår, bedöva kotan och se vad som händer. Jag antar att jag blir tvungen att betala det ur egen ficka. Har hört att priset på ingreppet tydligen varierar väldigt mkt beroende på vilken klinik man väljer. Kan ju därför vara lite intressant att veta vad som kan räknas som normalt.

Jo det är ganska stor skillnad. Nu har jag kastat räkningarna, men själva op kostar med 'allt' (sövning, narkos, uppvak, op etc) cirka 7500 kr där jag gjort. Men sen tillkommer ju kringkostnader som röntgen, hältutredning, ev extra uppstallning på klinik vid ev komplikationer, ev skoavtagning, mediciner etc. Så mina har 'allt som allt' hamnat på ca 15 000 kr. Men då talar vi inkl allt, dvs hältutredning, rtg, bedövningar, själva operationen och allt kring det, mediciner vid hemkomst, återbesök samt behanding på ÅB (ofta har leden behandlats på ÅB, inte alltid). Dvs 'allt som allt' har det landat på 15. Men sjäva ingreppet/op har kostat 7 - 8 000 kr. (Jag räknad epå 10 när jag funderade på att bekosta själv, för att ha tagit till lite extra ifall det blev ngn kompl så de fick stå extra dygn på klinik etc).

ATG har so far vad jag hört när folk diskuterat priser (sök, det finns trådar!) varit i särklass billigast. (Jag har inte gjort mina på ATG dock).

Men om den har problem, då betalar ju bolaget om hästen varit obrutet försäkrad som föl. Alltså om du kollar upp och det ÄR benbiten som spökar.

Operationen är en rutinop, och går allt som det ska kommer de hem dagen efter (ATG sänder nog hem samma dag, de har ju ingen verksamhet för inneliggande patienter). Och jag har fått ta hem samma dag ibland, men min klinik vill oftast ha dem kvar tills dagene fter op för alla eventualiteters skull.

Apropå 'biverkningar' och kompl, jag har ju haft tre hästar som genomgått artroskopi, och ingreppet är ju detsamma oavsett om de tar ut bit eller ej. En drabbades av komplikation efter ingreppet, eller efter narkosen snarare, och drabbades av förstoppning, fick inte riktigt igång magen, så fick kolikbehandlas med, vilket adderade lite till räkningen. Därför jag när jag funderade på att bekosta själv, la på lite 'utifall att'.
 
Sv: Birkelandfragment

Är du säker på att hästen får en reservation på det benet om jag tar bort fragmentet??? :crazy: Det innebär ju isåfall att hur jag än skulle göra vid en ev. försäljning så blir det fel. Inte så kul när man vet att man har en kanonhäst.

En bekant skulle köpa en häst med ett birkelandfragment och ringde och kollade upp detta med en klinik svaret blev:
Ett birkeland är sällan ngt problem förren den dagen du ska sälja den!!!
 
Sv: Birkelandfragment

min häst hade detta i bägge bakkotorna.
Visade reaktion bara på det ena- vid böjprov, men vod operation märkte man större/ djupare slipfåror på det benet utan reaktion. Även lokalt grav ledinflammation.

Opererades som 4-åring- 6 år sen.
 
Sv: Birkelandfragment

Nej, jag är inte säker på det, men risken finns. Så kolla med bolaget.

Det tycks lite olika med hur de gör. Har varit med om att de per automatik fått res på ett ben med problem vid höjning, trots att problemet är åtgärdat och inga problem setts. Har dock även varit med om att ingen res satts.

Men när jag höjde val från 20 till 30 hade han behandlats för gaffelbandsskada emellan i ett bakben. Inga res. Han var friskförklarad för gaffelbandsskadan. Sen fick han behandlas i leder (BF och det bakbenet) för ledinfl (orsakad av erlichios), samt var ryggöm i det läget.

Skulle höja från 30 till 40, gjorde veterinärbes som var UA. Fick res på ryggen (!!) och på hältor BB. För han haft problem innan.. Jag fick bort ryggreservationen rätt lätt, ett telefonsamtal. Han hade aldrig under flera år efter haft MINSTA problem med ryggen. Bak fick jag efter lite tjafs fram att få häva efter minst 6 månader med nytt vetintyg.

Så, det är bäst du kikar med bolaget. De tycks ha olika syn dels mellan bolagen och även inom samma bolag ang res. Jag kikade på en fd galoppör som haft en senvarning. Inte besvärad på några år efter, senan UL:ad och syntes INGET på UL, inget svampig etc. Reservation det benet och motstående för hälta. Kompisen köpte en fd galoppör som hafts enskada och som hade fortfarande förtjockad sena, men rörde sig UA osv. Ingen reservation.

Så jag skulle kolla, just för att om de tänker sätta res även om biten är borta (kolla isf hur länge det är innan du kan häva, om du kan häva) så är det ju ganska samma lika om biten är kvar, rent försäkringstekniskt.

För tyvärr är ju ett birkeland negativt i försäljningssynpunkt. Ofta helt i onödan, men jag ska inte kasta sten i glashus då jag inte köper ngt jag inte kan försäkra UA i köpesumman. Jag skulle utan problem kunna köpa en med birkelands (och vet flera kompisar som gjort det), men bara om den kunde försäkras i köpesumman. Men jag är pipig med försäkringar då jag inte har råd att 'chansa'.

Men flera i bekantskapskretsen har köpt hästar med birkelandsfragment. I ena fallet så prutades hästen ner med 10 K, köparen tog den direkt till klinik och tog bort fragmentet på egen bekostnad. I det andra fallet var det en dyr häst (150 000 kronorsklassen), den var försäkrad för 80, men köparen 'tog risken' helt enkelt, hade aldrig gett problem, så den köptes (med är underförsäkrad) och vad jag vet fungerar den utmärkt än hos nye ägaren med.

Men tyvärr så försäkringsbolagens inställning gör ju att 'sådana som jag' som inte har råd att ta hur stora ekonomiska risker som helst, sällan törs 'chansa' om det inte går att fullförsäkra utan res. Även om man anser anledningen till res är 'inget att oroa sig för' så självareservationen blir kruxet, för det kan ju tyvärr hända ANDRA saker med det där reservationsbenet..
 
Senast ändrad:
Sv: Birkelandfragment

Förs. bolaget betalade utan knot:bow:
inga reservationer.

Har än idag en hårdare galla på benet utan reaktion.
Har ej varit besvärad.

fick lång konv. o startade msv dressyr drygt ett år senare.
 
Sv: Birkelandfragment

Nej, jag är inte säker på det, men risken finns. Så kolla med bolaget.


Så, det är bäst du kikar med bolaget. De tycks ha olika syn dels mellan bolagen och även inom samma bolag ang res. Jag kikade på en fd galoppör som haft en senvarning. Inte besvärad på några år efter, senan UL:ad och syntes INGET på UL, inget svampig etc. Reservation det benet och motstående för hälta. Kompisen köpte en fd galoppör som hafts enskada och som hade fortfarande förtjockad sena, men rörde sig UA osv. Ingen reservation.

Det är ju detta som e det läskiga att det inte ens inom somma bolag är samma regler som gäller...Känns som att spela på LOTTO. :smirk:
 
Sv: Birkelandfragment

Det är ju detta som e det läskiga att det inte ens inom somma bolag är samma regler som gäller...Känns som att spela på LOTTO. :smirk:


Jotack, riktig djungel. Därför brukar jag alltid ringa och kolla, och sen nästa vecka ringa IGEN och kolla.

Vet förra fblstoet. Inför köp ringde jag bolaget (A) och frågade vad som krävdes för att teckna A1-försäkring på henne, hon köptes ju direkt från banan (galoppör). Damen i tfn sa att de försäkrar utan problem, MEN om även benen skulle vara försäkrade krävdes fullständig vetbes med böjprov och arbetsprov. Utan vetbes fick hon en A1 med res hältor alla ben.

Finemang, jag skulle ju iaf besiktiga för köp. Hursom, jag bes, hon gick igenom UA och jag ringde och tecknade försäkringen. Jag sa jag hade vetbes och skulle skicka in intyget. Jättebra.

Några dagar senare får jag ett brev där de tycker att de mottagit min försäkringsanmälan, men att de vill ha in veterinärintyg. Tills det inkommit är hästen (hela hästen, inte bara ben) enbart försäkrad för rena olycksfallskador. Inte sjukdom eller annat. Och inkommer inte vetintyg inom 30 dagar upphör försäkringen.

Dvs det första damen sa stämde inte alls. De kräver vetintyg för att övht försäkra. Ska benen vara försäkrade med ska det vara en fullständig vetbes med böjprov och arbetsprov. Men inget intyg alls = ingen A1-försäkring alls.

Sen dess (nu drabbade ju detta mig inte alls, de fick ju in intyget någon dag efteråt, breven gick om varandra, och hon var försäkrad för köpesumman i A1, från topp till tå och utan res) ringer jag alltid två ggr och pratar med två olika personer..
 
Sv: Birkelandfragment

Det är ju skillnad på trav o galopphästar.
De är ju bara A2- försäkrade.

Där krävs det en riktig besiktning för att få en A1.
 
Sv: Birkelandfragment

Det är ju skillnad på trav o galopphästar.
De är ju bara A2- försäkrade.

Där krävs det en riktig besiktning för att få en A1.

Frågan gällde ju just det.

Frågan löd som följer:

'Hej. Jag har tittat på ett fullblodssto som står på galoppen som jag skulle vilja köpa som ridhäst. Hon har en Agria Racingförsäkring (dvs motsv A2) idag, och jag vill ju försäkra henne som ridhäst med användbarhetsskydd och livskydd, samt utökad veterinärvård (minns inte vad de kallade det då, det är ju motsv A1, men Agria har bytt namn ett par ggr på sina försäkringar nu). Vad krävs för att jag ska få göra det?'

Frågan gällde alltså inte 'hej vad krävs för att A1-försäkra en häst?', utan specifikt att A1-försäkra en häst som i dagsläget stod i Agria Racing och var aktiv galoppör enligt deras normer (dvs tidigare inte fått ha A1).

Och svaret var som jag beskrivit. Det 'sanna' svaret var ganska annorlunda. (Även om det ju inte gav mig minsta lilla problem att svaren skilde sig, men OM Jag tyckt 'böjprov är trams' och 'försäkringsbolagen bara slingrar sig ju ur att betala hältor iaf' och därför ansett att det var skitsamma med veterinärbesiktning, och sådana köpare finns det ju gott om, spec som köper direkt från banan, så hade det ju gjort stor skillnad).
 

Liknande trådar

Hästvård Min lille ettåring har kastrerats på klinik för en månad sedan men sedan åkt på infektioner i skapet. Två antibiotikakurer senare tror...
Svar
7
· Visningar
746
Senast: Amk
·
Hästvård Hej! Mitt vuxna islandshäst sto på 12 år har för några månader sedan påvisat ”svaga” bakknän och ”problem” med patellan. Vi har...
Svar
9
· Visningar
740
Senast: tara
·
Foder & Strö Jag kommer snart ha min första omgång med åringar och funderar därmed på hur jag bäst ska ta hand om dem, främst fodret. De får...
Svar
8
· Visningar
532
Senast: Sryoqwe
·
Hundavel & Ras Ny på forumet så har inte koll på hur detta funkar men jag ger det ett försök. Jag och sambon planerar att skaffa en till hund framöver...
4 5 6
Svar
106
· Visningar
5 217
Senast: Kajsalisa
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp