Bett till stark unghäst

Jaa, det har du lite rätt i men man byter bett när man kommit längre i utbildningen. Det enda ex jag kommer på är stången när man börjat med piaffen och så är ju inte fallet..

I detta fallet hade jag gått tillbaka i utbildningen som Boj sa. Inte ridit många unghästar men en var väldigt pigg. Dock så blev han aldrig hård i munnen eftersom jag inte drog i honom utan lärde honom lyssna på bettet utan att dra i munnen.
 
Tänk så här; hästen drar och hänger i handen. Men om du inte ger den en chans att göra så, så MÅSTE den gå "för egen maskin". Jag tror ditt problem beror dels på lydnad, dels att hon inte är stark nog att bära sig.

Försök rida nästan utan kontakt ett tag. Långa tyglar alltså, ta bara tag när hon ska stanna. Mjuk mjuk hand. Ju hårdare du håller, ju mer kommer hon ligga på. Rid ut i skogen, lär henne att trava lugnt på lång tygel. Låter kanske riskabelt, men dom flesta hästar brukar bli lugna av det, försöker hon dra i väg så sätter du dig djupt ner och tar ner hästen i skritt. Du måste lära henne att gå i alla gångartar UTAN stöd på tygeln. Och stanna för minste förhållning.

När hon kan det så kan du plocka upp henne litt efter litt, var jättemjuk och flexibel med handen, hänger hon, så släpper du! Då är hon säkert starkare och klarar att bära sig själv i form, så då kan du gradvis begära mera. Öka och minska tempot, få henne att vara uppmärksam på dig.

Jag har alltid stenkoll på just det där med mina hästar, dom ska kunna ridas i båda trav och galopp utan att jag behöver hålla så hårt. Jag är inte så stark, så jag orkar inte bära hästen genom ridpasset. :smirk: En uppmärksam häst hänger ej i handen.

Dock så får du räkna med att hon kommer ligga på om du galopperar bakom en annan häst i skogen, det gör sas alla hästar... Men UNDVIK dom där situationerna tills hon lyssnar bättre på dig!

Det är klart att det hjälper att stoppa in ett skarpt bett, men hur ska du göra när inte det funkar länger? Har sett så många hästar som går från träns, pelham, hack, stång och hästen blir bara svårare och svårare... Till slut lyssnar den inte på nånting. ta itu med problemet på rätt sätt nu, så slipper du massa bekymmer i framtiden! :)

Jag anser att smala tränsbett ofta är att föredra.
 
olika bett är till för olika utbildnings nivåer

Javisst, men en rätt utbildad häst kan man rida på ett snällt bett oavsett. Ryttarens ridning får inte hänga på ett bett, om det gör så har något gått fel och man bör backa i utbildningsnivån till ett läge som häst och ryttare kan klara av. Därifrån kan man ta sig vidare, det är ju viktigt att hästen känner att den kan klara de krav som ryttaren ställer. Annars blir det inte lätt att lära vidare, och hästen riskerar att hamna i en mellannivå där det finns luckor i utbildninge som den inte har kunnat ta till sig.

Tyvärr är min erfarenhet den att lydnaden hos hästen ofta inte har blivit tillräckligt grundlagd, den förstår inte alla gånger ryttarens hjälper och i sin förtvivlan använder styrka istället. Det är då som vi gärna vill ha den där extra bromsen, när det kanske räcker att backa ett steg eller två.
 
Hur skarpt bett du än sätter på kommer hästen att fortsätta vara starkare.
 

Liknande trådar

Utrustning Hej på er kära bukefalosare! Jag har en känslig häst som verkar bli känsligare med åren. Nu är han 15 år och har tidigare gått på...
Svar
13
· Visningar
2 368
Senast: zanzan
·
Hästmänniskan Gammal användare - nytt nick för att få helt utomstående åsikter på problemet, som inte grundar sig på inlägg jag skrivit tidigare...
2
Svar
38
· Visningar
12 337
Senast: QueenLilith
·
Utrustning Hej! Jag skulle behöva tips till min starka häst, vilket bett ni tror skulle passa bäst. Jag rider vanligtvis på ett tredelat...
2
Svar
20
· Visningar
13 311
Senast: caballus
·
Utrustning Letar efter ett milt, trevligt bett för en häst som kan bli stark men samtidigt är väldigt känslig i munnen. Rider idag på ett sånt här...
Svar
13
· Visningar
2 646

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp