Sv: Betäckning med ej godkänd hingst
poloplayer skrev:
Härom året polisanmäldes en hingstägare för att ställt till förfogande en endast EU-godkänd hingst, åklagaren (med EU-rätt som specialitet) lade ned fallet då hingstägaren ej brutit mot EUrätt som enligt honom stog över svensk lag. Det var detta fallet som gjorde att lagen om obligatoriskt hingstbesiktningstvång kom upp i EU-domstolen, där sverige förlorade.
En sanning med modifikation, ännu är inte sista ordet sagt huruvida Sverige och övriga EU länder med stöd av Djurskyddslagar kan behålla avelsvärderingstvånget.
peråke
Regeringens senaste uttalande i frågan:
Pressmeddelande
19 maj 2005
Jordbruksdepartementet
Svensk hästavel ska utredas
Regeringen har idag beslutat tillsätta en utredning om hur djurskyddet tillgodoses vid hästavel. Till utredare har jordbruksministern utsett Madeleine Emmervall.
Utredningen ska se vilka effekter de svenska författningarna kring hästavel har för djurskyddet och djurhälsan.
Utredningen kan också ge förslag på förändrade regleringar i författningarna, utöver den djurskyddslagstiftning som finns idag, om utredaren anser att det behövs.
Bakgrunden till utredningen är att EU kommissionen ifrågasatt det svenska kravet på avelsvärdering.
Avelsvärderingen är en bedömning av en hingst, bl.a. för att se om det finns några genetiska defekter som kan innebära lidande för dess avkomma.
En hingst måste i Sverige vara avelsvärderad för att få användas i avel.
EU anser att de svenska reglerna strider mot EU:s avelsdirektiv och har
inlett ett s.k. överträdelseförfarande mot Sverige.
Men Sverige har försvarat de svenska reglerna med hänvisning till reglernas positiva effekter på djurskyddet.
Djurskyddsaspekten är inte reglerad i EU:s direktiv vilket innebär att det finns möjlighet för medlemsländer att ställa krav med hänvisning till djurskyddet.
Fakta Avelsvärdering:
Syftet med de svenska bestämmelserna om hästavel är att säkra kvaliteten och tillgodose djurskyddet.
I Jordbruksverkets föreskrifter står att en hingst ska vara avelsvärderad i Sverige för att få användas till avel med andra ston än hingstägarens egna.
I Djurskyddsmyndighetens föreskrifter framgår bl.a. att djur som nedärver defekter som medför lidande för avkomman inte får användas i aveln.
Avelsvärdering är bedömningar och beräkningar enligt dokumenterade och vetenskapligt erkända metoder i syfte att uppskatta en hästs nedärvningsförmåga.
Avelsvärderingen omfattar en sammanvägd bedömning av hästens härstamning, prestationer, exteriör, hållbarhet och hälsa samt en avkommeprövning.
Vid avelsvärderingen bedöms också om hingsten nedärver eller kan nedärva genetiska defekter som kan orsaka lidande hos avkomman.
Men det finns inget krav i författningarna att en hingst ska nå upp till en viss kvalitetsnivå för att få verka i avel.