Bensprattel

Sv: Bensprattel

Hur extremt kan vi gå? Jätte coolt med hästar med stort och högt steg, men vad händer i kroppen på våra hästar när vi avlar mer och mer extremt?
Kan det blir för mycket? Kommer vi att börja närma oss de amerikanska gångarts hästarna?

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_D9JrbjIYz0

Film som fick mig att börja fundera...

Amerikanska gångartshästar?
Finns hur många raser som helst och alla rör sig olika.

Jag antar att du menar Saddlebreds eftersom det är den enda gångartshäst som tävlas Park klasser där en stor trav efterfrågas.

Det verkar som att du tror att alla Saddlebreds rör sig som hästen på videon? Som med islandshästar är det så att majoriteten av saddlebreden travar med vanliga knälyft, vissa individer har rumsligare rörelser, och en liten % har stora gångarter. Sen föds det med mellanrum hästar med extraordinära rörelser såklart.

Trodde först de hade bundit ihop den med stretchies men det är svårt att se eftersom kvaliten är så dålig. Den rör sig som om den har sådana på sig, speciellt i galoppen.

Hoppas den har det på sig för annars är den halt/ömfotad ngt det grövsta. :crazy:
 
Sv: Bensprattel

Amerikanarna får ju sina hästar att lyfta på benen genom soring, speciella selar, operationer och div fruktansvärda hjälpmedel. Jag har svårt att tro att islandshästsporten kommer dra det till den spetsen. Men eftersom hästar med stora rörelser är värda så ofantligt mycket mer så är det ju självklart att det kommer avlas på sådana hästar.

Jag tycker unghästen på videon inte ser stark nog ut för sina rörelser. Vingligt, överrörligt och stundtals undrar jag iaf om hästen vet vart dess ben tar vägen? Det är ju såklart en träningssak. Ändå spännande att se att rörelserna är naturliga, antar att hon inte är skodd vid den åldern?

Min personliga åsikt är och har alltid varit att de extrema rörelserna är fula, man kan inte längre se gångartsmönstret korrekt, jag tycker inte det är vackert.
Jag menar- är det här ens ren tölt? Frambenet är i sin högsta punkt, men är bakbenet i sin främsta?
moliskridu11.jpg

Hästen i fråga, fadern till unghästen på videon trampade väl sig så illa i finalen på NM att han fick en rörelsestörning och gick av banan? De är för rörliga för sitt eget bästa...
 
Sv: Bensprattel

Håller med dig. Dock ser det faktiskt inte ut som att den har gummiband på sig... men den går ju som på glödande kol!

Kan säkert bli en jättefräsig häst om den slipper springa runt och ha ont i tassarna. När den travar på avslappnat rör den sig ju visserligen väldigt stort, men också taktmässigt och avspänt. Mycket trevligare än spänd symaskinsgång med mindre rörelser.
 
Sv: Bensprattel

Tror inte den är halt, snarare obalanserad pga rörelserna. Pappa Móli är ju väldigt diskuterad redan och med såna rörelser är det svårare för hästen att hitta balansen i gångarterna, det tar tid.

Kvandi: Grejen är ju att när frambenen har såna extremt stora rörelser så tar rörelsen efter att frambenet är i högsta punkten längre tid än rörelsen innan och därför skulle takten bli oren om bakbenet var på väg ner i backen i det läget. Av samma anledning brukar såna hästar kunna upplevas gå i passtakt när de lyfter benen - för att frambensrörelsen tar nästan dubbelt så lång tid som bakbensrörelsen. Och det är ju trots allt när hovarna sätts I marken som vi avgör takten.
 
Sv: Bensprattel

Jag håller också med dig. Det ser varken naturligt eller vackert ut, och dessutom kan man ju undra om det verkligen är bra för hästens kropp. Om man lägger ihop extrema rörelser med det otroliga tempokrav som ställs i t ex ökad tölt (i mina ögon onödigt högt tempo) så är tappskorna och hovskadorna ett faktum, vilket vi tyvärr får se på varje stort mästerskap.
Dessutom kan jag tänka mig att många hästar med schvung och svikt i steget trampar igenom i kotorna ganska ordentligt, och utan att ha några större förkunskaper i kotledsinflammationer och liknande, kan jag tänka mig att lederna får ta stryk av detta. Rätta mig om jag har fel.

Och rent sportsligt tycker jag att det är synd att bensprattel ofta räcket längst, oavsett om hästen är harmonisk och lösgjord eller ej. Det är inte alltid den bästa ridningen som vinner, och det tycker jag är synd. I gaedingakeppni kan jag acceptera att det är den flottaste hästen som vinner (det är ju det tävlingen går ut på), men i den "vanliga" sporten borde väl ändå ryttarens prestation väga tungt?
 
Sv: Bensprattel

Amerikanarna får ju sina hästar att lyfta på benen genom soring, speciella selar, operationer och div fruktansvärda hjälpmedel.

Det dar visar ju tydligt pa att du har noll koll.
Det stammer lika mycket som att alla islandshastryttare sliter upp huvudet for att fa hastarna i tolt, som att alla hopphastar barreras, som att alla dressyryttare rider rollkur....
 
Sv: Bensprattel

Håller med dig. Dock ser det faktiskt inte ut som att den har gummiband på sig... men den går ju som på glödande kol!

Kan säkert bli en jättefräsig häst om den slipper springa runt och ha ont i tassarna. När den travar på avslappnat rör den sig ju visserligen väldigt stort, men också taktmässigt och avspänt. Mycket trevligare än spänd symaskinsgång med mindre rörelser.

Du har ratt, den har inga gummiband. Ser videon pa datorn nu...

Den tillhor helt klart den ovanliga extraordinara katergorin. Sen hade den visst Glampi i stammen sa det kommer val en del darifran.

Extremt obalanserad ar den, det kan bara eller brista.
Brista om man later den rora sig sadar utan att starka upp den forst.
Bara om den far starkas och mogna - da kan den bli lacker!
 
Sv: Bensprattel

Personligen så gillar jag när hästen har mycket aktion, men det börjar bli lite för extremt även för min smak.
Stora rörelser ger överrörliga hästar; blir hästen för rörlig blir den lätt överansträngd.. Ska vi ha extremt rörliga hästar krävs också mycket mer erfarenhet och kunskap ifrån ryttaren; för att kunna bygga upp hästen på rätt sätt så att den håller i längden, krävs också mer av ryttaren eftersom dessa hästar säkert får svårare med balansen och takten också.

Detta kan säkert gå till överdrift, men mycket brukar selektera sig själv.. det som inte håller i längden "dör ut".
 
Sv: Bensprattel

Aveln är på väg att bli mer och mer specialiserad på det som vi tycker är häftigt, ger bra avelspoäng och höga tävlingspoäng. Precis som andra husdjur. Katter hundar tex.
På sikt kommer det säkert att bli en kategori tunna långbenta showhästar som vevar friskt på benen men utan den goa mjuka tölten utan mer stelt och ryckigt. Inte heller lämpade för vuxna eller som hobbyhästar att kursa och rida i skogen på. Kan vara svårridna, tråkigt lynne och lätt gå sönder. Enbart avlade på vissa kriterier där sadelläge, viktbärande och hållbar exteriör inte premieras.
Aveln är på väg åt det hållet på gott och ont.
Dessutom ställer vi samma krav på en unghäst och en äldre häst i tävlingssammanhang trots olika utbildningsnivåer. En 5 åring är inte stark och utbildad att gå i en hög form vilket är ett måste på tävling om man bryr sig om poängen. På storhästsidan har man ålderkategorier på hoppning tex . Så talangfulla gångartshästar får en tuff start när det gäller att hävda sig på tävlingsbanan.
 
Sv: Bensprattel

Kl

Jag hörde en ET som var orolig för att bensprattlet skulle ge förslitningar och skador i/runt bogen och frambenen.
 
Sv: Bensprattel

Dessutom ställer vi samma krav på en unghäst och en äldre häst i tävlingssammanhang trots olika utbildningsnivåer. En 5 åring är inte stark och utbildad att gå i en hög form vilket är ett måste på tävling om man bryr sig om poängen. På storhästsidan har man ålderkategorier på hoppning tex . Så talangfulla gångartshästar får en tuff start när det gäller att hävda sig på tävlingsbanan.

Mycket viktig kommentar!

Engelskridningen är verkligen en förebild när det gäller att avgränsa. Jag har tävlat lite dressyr sista säsongen och tycker att det är utmärkt med gränser för hur svår klass en unghäst får anmälas till. Sedan kan man för allt i världen tycka att det är tufft att tillåta i stort sett vilken klass som helst för en sjuåring.

Jag också - faktiskt - se problem med avelsvisningarna för islandshästar. En fyra- eller femårig hingst "ska" visas med topp-prestation. Rimligen kan en så ung häst inte vara ordentligt styrketränad för hållabarhet, för att visa upp extrema rörelser med ryttare på ryggen så tidigt.

Att jämföra med avelsvisningen för fjordhingstar, där de senast som femåring ska visas i brukskörning där bedömningen handlar om att hästen ska acceptera arbetet på ett trevligt sätt, inte ta i så de spricker.

Så långt jag har koll, vilket kan brista, behöver inte hingstar av halvblodstyp (förenklar genom att dra över en kam) heller visas med någon större prestation under ryttare för att godkännas eller få bra poäng.

Det är nog egentligen bättre för hästarna, det.

Jag kan tycka att de islandshästar som visar talang, riskerar att pressas för hårt för tidigt både vid avelsvisning och tävling.

De med extremt "bensprattel" skulle antagligen ha nytta i hållbarheten av ridning i westernform, mycket arbete lång, låg med sträckt och lyft överlinje, och inte "tillåtas" sprattla på kanske med sänkt rygg.

Usch, nu flöt jag iväg...
det jag menar är väl egentligen att en häst med extrema gångarter antagligen behöver en väldigt kunnig ryttare för att kunna tränas för hållbarhet och riskerar en ryttare som kanske visserligen är kunnig men som blir lite för ivrig att visa upp sin fina häst så kanske den riskerar att tränas sönder???
 
Sv: Bensprattel

Håller verkligen med dig i det du skriver om tävling och utbildningsnivå. Även om vi har lättare klasser och svårare klasser inom islandssporten så tycker jag att spannet är för kort.
Inom dressyren t ex finns allt från LC till Grand Prix. Spannet är enormt, vilket ger en ärlig chans att starta på en nivå där man inte kräver så mycket samling och schvung. I LC räcker det långt att hästen är mjuk och lösgjord, och att ryttaren rider väl. Då är det inga större problem att få 7: or på de olika momenten. Jag vill nog påstå att det krävs mer än så för att man ska få 7: or i exempelvis tölt T8 eller tölt T5.
 
Sv: Bensprattel

Aveln är på väg att bli mer och mer specialiserad på det som vi tycker är häftigt, ger bra avelspoäng och höga tävlingspoäng. Precis som andra husdjur. Katter hundar tex.
På sikt kommer det säkert att bli en kategori tunna långbenta showhästar som vevar friskt på benen men utan den goa mjuka tölten utan mer stelt och ryckigt. Inte heller lämpade för vuxna eller som hobbyhästar att kursa och rida i skogen på. Kan vara svårridna, tråkigt lynne och lätt gå sönder. Enbart avlade på vissa kriterier där sadelläge, viktbärande och hållbar exteriör inte premieras.
Aveln är på väg åt det hållet på gott och ont.
Dessutom ställer vi samma krav på en unghäst och en äldre häst i tävlingssammanhang trots olika utbildningsnivåer. En 5 åring är inte stark och utbildad att gå i en hög form vilket är ett måste på tävling om man bryr sig om poängen. På storhästsidan har man ålderkategorier på hoppning tex . Så talangfulla gångartshästar får en tuff start när det gäller att hävda sig på tävlingsbanan.

Är påväg?
Jag tycker att många redan är där och har varit där ganska länge.
Många islänningar ser ut som att de är korsade med fullblod, smäckra och långbenta. Kvar av islandshästen finns en extra gångart eller två och ett rejält hårsvall...
Hållbarheten på islandshästar är bevisat sämre numera än för 10-15 år sen.
Pratade med flertalet fsb i somras om min försäkring på min islänning och alla sa samma sak:
Förr var islandshästen en tålig häst men de blir mer och mer skador på dem, främst ridrelaterade och därför är de inte längre lika billiga att försäkra som de var förr även om de fortfarande är billiga i jämförelse med en del andra raser.
Men det tyder ju ändå på att ngt är galet.
Överdrivet sprattel tycker jag tyvärr att det finns ganska mkt av.
Personligen tycker jag det ser för jävligt ut och jag tror inte heller att det är hälsosamt.
Så TS ja jag tror vi redan är i startgroparna till att bli som "De amerikanska gångartshästarna".
 
Sv: Bensprattel

.......

hHoppas den har det på sig för annars är den halt/ömfotad ngt det grövsta. :crazy:


Jag tror den är halt, ömfotad. Fånghäst skulle jag säga. Men det är ju intressant den där vinkeln islandshästar kan få upp benet i.
 
Senast ändrad:
Sv: Bensprattel

Den är inte ett dugg halt! Obalanserad med extrema rörelser.
Varför skulle en halt häst lyfta extremhöger med bägge fram? Har du sett en halt häst? Var får du fång ifrån??
 
Sv: Bensprattel

Det där ser man inom dressyren med. Aveln har gått mer mot spanska rörelser, höga framben och stor rörlighet.

Jag som dressyrryttare som ridit mkt Islandshäst och Spanjorer/portugiser utöver halvbloden ser problem med den utvecklingen som skett.
Det är för rörliga hästar för att de flesta ska klara rida dem, hålla dem fräscha.

Man bör också för att få bra bakben och bärighet(vilket för mig eg är vad bra bakben är) tona ner frambensmekaniken i början av hästens utbildning.
Tyvärr är många så intresserade av att snabbt träna nära idealet och tävla och inte rutinerade nog att utbilda hästar långsiktigt att man fläskar på i tempo, upp i form och maxar frambenen för tidigt.
Det gör att många hästar antingen går sönder eller iaf aldrig kommer till bärighet.

Det finns gott om behandlare i form av både kiropraktorer, equiterapeuter och veterinärer som tycker samma sak om aveln.

Ju mer rörelser, desto balanskänsligare, desto mer slitage etc.
Tänker man också på att Islandshästar i rätt unga år ska upp i form och upp i tempo och ev bära tyngre ryttare än andra hästar i samma strl så gör man nog klokt i att avla på mindre rörelser, mer stabilitet etc.
Det är ju redan en ras som har mer rörlighet i lederna än de flesta halvblod tex.
 

Liknande trådar

Avel Nu vet jag att det finns trådar om travarkorsningar redan, men de jag hittade var från typ 2008, och funderar mer specifikt om just mitt...
2 3 4
Svar
65
· Visningar
13 862
Ridning Hej! Min kompis i stallet har en häst med Kissing spines, hästen har haft 6olika ägare +den som äger hästen nu. Uppfödaren och ägare nr...
2
Svar
20
· Visningar
3 859
Western Det här forumet verkar väldigt dött men nu försöker jag pigga upp det med lite nybörjar frågor. Jag funderar på att starta ett par...
Svar
11
· Visningar
2 979
Senast: Lycan
·
Hästvård *långa funderingar* Jag har hamnat i funderingar när det gäller skor och barfota. Jag är varken i ena eller andra läget, personligen...
Svar
17
· Visningar
3 021
Senast: muslidag
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp