Belugalinser?

  • Äldre
  • Trådstartare Trådstartare tanten
  • Startdatum Startdatum
  • Svar Svar 9
  • Visningar Visningar 1 400

tanten

Trådstartare
Hittade en påse svarta belugalinser i skåpet. Minns att jag köpte dem för jag sett nåt tips nåt recept men kan nu inte för något i världen minnas vad.

Så bukepedia , hur ska jag äta dem?
 
Som vilka linser som helst. Jag ska göra biffar på belugalinser idag, fast det är i mitt fall inom den experimentella sektorn. Annars äter jag dem oftast kokta och sedan antingen varma eller kalla typ som varm eller kall linssallad med kryddor, lök osv. Tex som tillbehör till fisk eller halloumi eller nåt.
 
Jag har gjort belugabolognese precis som jag gör vanlig bolognese. Det vill säga, både snabbt och enkelt och lite slarvigt med tomatkross och lök och kryddor, och som långkokt då jag river diverse rotfrukter och steker med löken och häller på vin och tomatkross och kryddar och låter puttra ett par, tre timmar. Sedan tillsätter jag linserna kokta, och låter det hela puttra en stund till. Den enda mejeriprodukt jag skulle använda är parmesan vid bordet sedan, ingen mejeriprodukt i bolognesen.
 
@MiaMia :

Bolognese på svarta linser
Portioner: 4–6
Tid: 40 minuter
spagetti (gärna fullkorn) för 4–6 pers
1 morot
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
rapsolja att fräsa i
1 1/2 dl svarta belugalinser (finns i välsorterade mataffärer)
500 g krossade tomater
2 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk socker
1 msk balsamvinäger (kan uteslutas)
lite spiskummin, om du gillar det
salt och peppar
basilika eller oregano (färsk eller torkad)
parmesan till servering

1. Skala och riv moroten grovt. Skala och hacka lök och vitlök.
2. Fräs allt i olja en kastrull och tillsätt linser, krossad tomat, crème fraiche, vatten, buljongtärning, socker, balsamvinäger och eventuellt spiskummin.
3. Låt puttra med lock på glänt ca 25 minuter eller tills du tycker linserna har fått bra konsistens. Mixa såsen med stavmixer, eller låt koka lite längre för en mosigare konsistens. Späd med mer vatten för lösare sås. Koka pastan under tiden såsen kokar klart.
4. Smaka av såsen med salt, peppar och basilika/oregano och servera med pasta och parmesanost.
Vill du göra en helvegetarisk rätt byter du crème fraiche mot havre- eller sojaalternativ.
Receptet är hämtat ur Sara Ask och Lisa Bjärbos bok ”Mera Vego – mat för hela familjen” (Ordfront förlag).
 
Man kan tredubbla antalet vitlöksklyftor, balsamico och hoppa över spiskummin men istället ta chili i receptet ovan tycker jag :D Receptet är från en familjekokbok så det är lite väl snälla smaker annars.
 

Liknande trådar

Mat Brukar inte köpa lax, gillar inte den skarpa smaken av odlad dito. Igår föll jag för den röda lappen och köpte "grytbitar av lax". Idag...
Svar
10
· Visningar
439
Senast: tanten
·
Mat Jag har nyss köpt en Le Creuset-gryta och vill så gärna göra goda bröd i den! Dock är jag lite nervös då många recept vill att man ska...
Svar
15
· Visningar
707
Senast: Caoimhe
·
Mat Jag kunde inte hitta någon tråd om vad vi ska laga för julmat? Så dags att starta en tänker jag. För kallt, varmt, efterrätt och godis... 2 3 4
Svar
75
· Visningar
2 233
Senast: Halcyon
·
Mat MSB tycker att man ska ha mat för en vecka hemma. Och det har jag nog. Om jag letar upp bönor, spagetti och annat som ligger och samlar... 9 10 11
Svar
201
· Visningar
6 328
Senast: Tantan
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp