Kåldolmar kan jag förstå, men kålpudding är ju superenkel mat. Särskilt om man använder färdig risgrynsgröt. Det blir jättebra.Nu kom jag på en till - kåldolmar och kålpudding. Så himla gott men aldrig att jag skulle orka ställa mig att laga.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Kåldolmar kan jag förstå, men kålpudding är ju superenkel mat. Särskilt om man använder färdig risgrynsgröt. Det blir jättebra.Nu kom jag på en till - kåldolmar och kålpudding. Så himla gott men aldrig att jag skulle orka ställa mig att laga.
Hemgjorda syltor, kalv, press och rull hade vi alltid i mängd i jultid. Jag har gjort i vuxen ålder också men nu är det bara jag som vill ha och då blir det inte.
Fiskbullar i hummersås minns jag att jag tyckte var gott en period. Det fick jag aldrig i barndomshemmet men hade en släkting som bjöd mig på det ibland. Det skulle jag inte välja nu. Nu har jag återgått till att panera och steka de i buljong och servera med hackat kokt ägg blandat med smält smör.
Kåldolmar kan jag förstå, men kålpudding är ju superenkel mat. Särskilt om man använder färdig risgrynsgröt. Det blir jättebra.
Sockret kom mest för makens familj åt kopiösa mängder socker på och söt grädde.Inte för att pannkakor är en särskilt nyttig middag, men innehållet är ju framför allt mjölk, ägg och mjöl? Socker är ju beroende på vad man har på. Jag skulle påstå att omelett är en middag, den blir väl inte värdelös för att man adderar mjöl och ändrar proportionerna?
Det kan man verkligen fråga sig!Vad är din definition av halvfabrikat? Många av de sakerna du nämner, tex skinka, pasta, ost, ketchup är ju just halvfabrikat (och verkligen vanliga saker att äta).
Åh, fiskbullar!Ja, fiskbullar! Min dagmamma gjorde fiskbullar i nån slags bechamelsås som hon smaksatte med chilisås (?) som jag älskade, men nu tycker jag det låter rätt ruskigt...
Currygrejen låter ju absolut ätlig!Åh, fiskbullar!
I makens och mitt gemensamma hem så "uppfann" vi mat. Det var den stående benämningen när nån av oss skulle fixa nåt ätbart.
Exet gjorde fiskbullar i currysås. Smörbrynte curryn och gjorde sås och hade i fiskbullar i buljong. Toppat med räkor. Till det pressad potatis.
Barnet uppfann en rätt som var godare än den låter. Falukorv i ugn. En ugnsform med potatismos runt kanterna, snittad falukorv innanför och i mitten en sjö av bearnaise. Gratineras med ost.
Pannkakor hos min mamma var INTE bara mjöl och socker. Är det massa ägg och smör i också så håller en sig rätt mätt.Minns maten från barndomen som bra, mycket gör jag ännu. Typ vanlig husmanskost. En sak som jag aldrig åt och fortfarande inte skulle äta var köttkonserver som morsan ibland köpte. Sladdrigt "kött" som luktar kattmatsom tur var fick man något annat då. Syrran var kinkig och jag allergisk så det fanns alltid flera alternativ
Pappas rätt då vi var hos honom var älggryta som fått puttra en hel dag med mycket lök,vitlök och kryddor. Maten var en höjdpunkt! Morsan däremot som hatade vitlök klagade alltid på hur vi stank...
När vi pratar matminnen med maken har vi en ständig dispyt. Jag hävdar att man INTE kan äta plättar/våfflor som mat - det är en efterrätt. Maken däremot fick det som middag. Vem blir mätt och hålls mätt på mjöl och socker?
vad minns ni att ni åt som barn som eventuellt inte är norm eller hamnar på er tallrik idag?
Haha. Vi köpte bea-pulver hos en kryddhandlare. Rejält med smör och generösa mängder dragon - då blev den jättegod.Currygrejen låter ju absolut ätlig!
Lite OT och spinner vidare:
Haha, asså alla dessa rätter med bearnaise (gärna färdig eller med pulver)... tycker korv och bea låter rätt obehagligt men inte lika illa som potatisgratäng med tonfisk och bea (!) som nån kompis tog med sig till en knytisfest när vi var i 20-årsåldern... i mitt barndomshem var bearnaise något fint man åt på restaurang, aldrig nånsin hemma i någon form (varken pulver, burk eller hemgjord). Jag minns för övrigt första gången jag gjorde egen bearnaise och bjöd mina föräldrar på (jag var nog i övre tonåren), de blev ruskigt imponerade!
Åh, den där korvgrejen med russin hade jag glömt! Fy vad otäckt.I avdelningen "kommer aldrig mer äta":
- massor av olika rätter med lever, bland annat nån slags leverlåda i gratängform
- korvlåda, köptes färdig, har för mig att det var russin (!?) i
Annars åt vi mest mat hemma som jag fortfarande kan tänka mig att äta om jag än inte lagar det själv. Jag minns starkt någon rätt med kassler insmetad i vitlöksost och sen inrullad i smördeg och bakad i ugnen. Åts med ris och var väldigt gott vill jag minnas, men har inte ätit det sen jag var liten.
På somrar och vintrar hälsade vi på hos min faster och farfar och min faster lagade massor av gamla recept på husmanskost, till exempel makaronisoppa och makaronilådaMinns det som vansinnigt gott och har försökt få faster att laga det igen, men nu vill hon bara laga "moderna" rätter när vi hälsar på...
![]()
Åh, den där korvgrejen med russin hade jag glömt! Fy vad otäckt.
Annars gillade jag det mesta.
Jag håller inte med dig, men min ena bror är av samma åsikt så de finns flerNi var inte många som höll med (ingen tror jag) om att man måste äta ngt annat än plättar till lunch/middagjag hade dött av svält men det är jag det. Plättar med salta tillbehör - det köper jag och det skulle jag gärna testa
![]()
Åh, jag trodde att det var kokande av grötriset du tyckte tog tid. Om varianten utan ris tar för lång tid så har vi nog bara helt olika tidsuppfattning vad gäller matlagning.Eh den kålpudding jag åt innehöll inget ris? Utan färs och kål. Enkelt är det dock, men för tidsödande anser jag. Jag tycker dock inte om att laga mat. Och den bättre hälften som lagar mat tycket inte om kål (och har barndomstrauman kring makaronipudding) så jag kan inte beställa det heller..
Pannkakor föregås av soppa, så jag är på din linje.Ni var inte många som höll med (ingen tror jag) om att man måste äta ngt annat än plättar till lunch/middagjag hade dött av svält men det är jag det. Plättar med salta tillbehör - det köper jag och det skulle jag gärna testa
![]()