Sv: Barfota verkning
Men glidmomenter är just vid nedslaget, och vid jämförelse av plast/gummi och järnsko så är järn det som har den bättre förmågan att glida lagom vid nedslaget så att inte senor och ligament utsätts för påfrestning. Gummi är det material som är sämst, ju högre tempon hästen håller desto mer ökar risken för att hästen får skador på senor/ligament med skor av gummi/plast.
Och för att man ska förstå vilka påfrestningar hoven kan utsättas för,
Dela in hästen rörelsemönster i dom 4 olika belastningsfaserna.
1. svävningsfasen. (den tiden hoven befinner sig utan mark kontakt och här har vare sig beslag, verkning, underlagets beskaffenhet ngn inverkan på individens hållbarhet.
2. Isättningsfasen. (här startar glidmomentet, faktorer som påverkar individens fysiologiska förutsättningar, hastighet, underlagets beskaffenhet och val av skärpningsmedel. Boots ingår i begräppet skärpningsmedel.)
3. Belastningsfasen. ( här tas den fulla belastningen upp över hela hoven och nedre benet och faktorer som påverkar glidmomentet är individens fysiologiska förutsättningar, hastighet, underlagets beskaffenhet och val av skärpningsmedel.
4. Överrullningsfasen. (här har den fulla belastningsfasen avstannat och själva överrullningsfasen startat, i denna fas har hoven som uppgift att ge ett grepp som för hästen framåt i rörelsen. Faktorer som påverkar är individens fysiologiska förutsättningar, hastighet, underlag och grepp.
Sammanfattning: En hov som av en eller annan orsak förlorar sitt naturliga glidmoment mot underlaget i belastningsfasen kommer leda till att en för snabb uppbromsning sker med secundära ledskador som motriktad kraftöverföring.
En hov som av en eller annan orsak utsätts för ett större naturligt glidmoment i belastningsfasen kommer leda till för sen uppbromsning med secundära sen, gaffelband,fläkskador.
Enkelt förklarat: Alla individer utsätter underlagen med en kraft i belastningsfasen, underlagets beskaffenhet är den motriktade kraften.
Vad vi vet är att en hästhov i belastningen utsätts för en väldigt stor kraft och för att hoven eller nedre benet inte ska drabbas av skador så måste beslaget klara av att ta upp den motkraften hoven utsätts för.
Plast/gummi har hitills inte uppvisat sin hållfastighet i närheten av ett friskt vägghorn/bärrand.