Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Inte_Ung skrev:Ja precis, just så, Yes yes yes!
Ibland så är skor helt enkelt ett bättre alternativ.
Boj skrev:Och här instämmer även jag, alltså man måste se saken ur olika perspektiv och detta gäller såväl skodd som oskodd.
peter_lundin skrev:Instämmer jag med men detta är ju vad alla dessa trådar handlat om. Jag vet ingen som sagt att det på något sett är dåligt att ha hästar barfota när det fungerar. Men sen har vi de som struntar i djurskydd o användning o menar att alla hästar SKALL var barfota punkt slut.
PL
Jag upplever det som att Strasserförespråkarna är de enda som låser sig här.Lord Owen skrev:Det blir som två sidor åt vardera extrema hållet, antingen ska hästen prompt ha skor eller prompt inte.
peter_lundin skrev:Själv har jag inte upplevt det som att det finns ngt läger som säger att hästen promt skall ha skor. Själv har jag gärna hästar barfota när det fungerar.
PL
Inte_Ung skrev:Jag har för mig att jag läste i ATL att denna också nu blivit dömd
Lägg då ut den artikeln här också så att vi får veta om det är sant eller inte. Människor anses vara oskyldiga fram till dess att de är dömda men tydligen inte i detta fallet eftersom det ständigt och jämt kommer upp som bevis för att Strassermetoden är lika med djurplågeri.
Jag har delat med mig av min egen erfarenhet av Strassermetoden i flera inlägg här. Nu undrar jag, Inte_Ung vilken erfarenhet har du eftersom du uttalar dig så tvärsäkert om att metoden inte har något att ge? Är din enda erfarehet det du läst i den artikeln du hänvisar till ovan. Har du sett en strassertrimmad häst? Annars kan jag tala om för dig att de ser inte alls konstiga ut tvärtom ser de högst normala ut.
Så kallade sjukbeslag, på vilket sätt menar du att de avlastar de en hov? Det vi lär oss som Strassertrimmare visar oss att det är felaktig verkning som är den stora boven i dramat i de allra flesta fall + att man satt dit en sko som hämmar blodcirkulationen och därmed försämrar möjligheten till ökad metabolism som krävs för läkning av skadade vävnader. Om man då inte verkar hoven för sin optimala form men ändå sätter på en sko som låser hoven ännu mer- då har jag svårt för att se att det handlar om "avlastning"? Avlastning av vad då? Det som orsakar skadan är ju inte undanröjt.Rude skrev:Hela grundtanken med sjukbeslag är ju att avlasta den skadade delen av hoven/benet.
Vad som skall användas vid olika diagnoser utreds i samråd med veterinär, (om man inser att veterinären i fråga är reptilspecialist och bara vikarierar för sin svåger kanske man skiter i vad h*n säger), hur beslaget skall utformas beror givetvis på skadans art och placering, jag är övertygad om att ni resonerar på samma sätt när det gäller attverka hästen frisk.
Sen är det givetvis så att även vi skofolk måste verka en häst på rätt sätt och inte bara spika på ringsko, pg-belsag eller vad som krävs.
Mitt tidigare inlägg gällde ju fallet med PL's häst som ömmade, i get fallet gjorde ju skon helt enkelt att sulan lyftes från marken och på så vis upphörde smärtan, så det var ju inte frågan om läkning utan snarare förhindrande av smärt-tillfogande.
Det skulle vara kul om den här tråden tog en annan vändning, istället för anfall/försvar skulle jag vilja se exempel från verkliga livet och få höra vad som gjorts och hur resultaten avlöpte.
Det märkliga är ju att i mitt tycke skiljer sig en verkning inte så mycket åt mellan de olika metoderna, det jag upplever som den största skillnade är vilken höjd på trakten som man anser är "lagom". Jag inbillar mig utan att finstuderat Strasserskolan under lupp att det jag brukar anse som lagom, ca 3-3,5 centimeter är övre smärtgräns för strasser, vilket skulle betyda att en strasserhov
blir en aning lägre och kanske också en aning mer rörlig.
Sen anser vissa att strasser tar sig dit för fort om man utgår från en "lång" hov, elakt förtal eller sanning, det får stå för den som uttalar sig med "erfarenhet".
I denna tråd talas mycket om tillvänjning och hurvida hästar kan gå barfota eller inte, återigen vill jag hävda att det finns inget solklart ja eller nej svar utan det beror på individ, förutsättningar och användningsmiljö.
Det skulle vara intressant att samarbeta med en strasserverkare vid tillfälle, jag är övertygad om att både jag och den andra skulle tillföra OCH lära sig av situationen.
Peter
HejInte_Ung skrev:Jag vill ha bra tips på halkskydd till barfotahästar i hagen (och för all del även för ridning).