Sv: Baka liten kaka
kl
Vaniljmacarons med vit choklad- och kokosfyllning. (De rosa är de jag har gjort, de andra har jag tyvärr inte recept på).
Receptet ger ungefär 30-40 Macarooner
Macaroons
150g fint, fint malen mandel
150g florsocker
1 msk Vaniljsocker
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
ev. Karamellfärg
Gör så här
Blanda mandel, siftat florsocker och vaniljsocker i en skål. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godistermometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter. Rör i 60g äggvita och ev. några droppar karamellfärg i mandel och florsockerblandningen. Vänd ned den italienska marängen och rör försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Låt macaronerna vila 30 min och grädda de sedan i mitten av ugnen i 160 grader, ca 8-12 min.
Obs. Vad du än gör - använd inte varmluft när du gräddar macaronerna, då spricker de på ytan!!
Räcker till ca 30 Macaroner
Vit kokostryffelkräm
2 dl Vispgrädde
250g finhackad Vit choklad med Kokos (Lindt)
Riven kokos
Gör så här
Koka upp grädden. Vispa i chokladen och rör till en jämn och slät chokladkräm. Låt krämen stelna några timmar i kylen och spritsa, eller klicka, sedan ut den på hälften av macaronerna. Tryck ihop varje fylld del med en ofylld. Förvara macaronerna i kylskåpet.
Receptet har jag fått från Kalasgott.