KL
Funderingar om spolmask:
Den allmänna sanningen om spolmask tycks vara att den bara är ett problem hos unga hästar eftersom hästarna blir immuna med tiden, och därför finns bara avmaskningsrekommendationer för föl och unghästar. Detta bygger ju dock på antagandet att hästen i fråga faktiskt stött på smittan, annar lär den inte ha utvecklat imunitet? Säkerligen finns smittan på de flesta gamla hästanläggningar, eftersom äggen vad jag förstått kan överleva i upp till sju år, men det känns inte lika självklart med nya hästgårdar.
I mitt fall är hästen är född och uppvuxen på en gård som varit hästfri i minst tjugo år innan det sedan flyttat totalt tre vuxna (immuna?) nyavmaskade hästar dit (övriga är födda på gården). Av de sporadiska träckprov som tagits har aldrig något visat någon spolmaskförekomst, varesig på unga eller gamla. Detta betyder alltså att antingen har den rutinavmaskning som gjorts på fölen verkligen tagit all smitta, eller så är gården ren.
Om det är så "oturligt" att gården är fri från smittan så hästen inte kunnat utveckla någon immunitet, hur ska man då förhålla sig när den nu som treåring ska byta stall, till ett potentiellt smittat? Rutinavmaskning som på föl känns lite drastiskt, men hur länge måste man vänta efter flytten innan det kan synas något på träckprov? Och vad bör man ha för intervaller på ev. avmaskning av en vuxen häst?