Jag ska försöka hålla mig kort med mina frågor, men först, en bakgrundsbeskrivning:
Förra året visade det sig att två hästar i stallet hade stora blodmasken. Hästarna (sex till antalet) gick 3 och 3 i separerade hagar. P.g.a blodmasklarmet användes inte beteshagen som annars är frekvent använd varje sommar, utan hästarna fick gå i temporära hagar hela sommaren. De hästar som visade på EPG över 100 avmaskades som sig bör, och nytt prov togs till hösten. De hästar som hade höga EPG blev avmaskade som är brukligt.
I år hade ingen av hästarna stora blodmasken. Då beteshagen hade vilat ett år (förvisso utan åtgärder som mockning, betesputs et.c) släpptes de där. De har nu gått på bete i 90 dagar och det börjar bli dags för att ta tillbaka dem till vinterhagarna igen (bor i Norrland så betessäsongen är över).
Enligt kolla masken är två av hästarna nollade. En häst har mycket lite, EPG 30. En häst har 250, en häst (min unghäst på 3 år) 450 och en häst 500. Vi väntar på resultat om det finns någon stora blodmasken.
Nu till frågorna
1.Ska man tänka att det som påvisas i kolla masken-resultatet nu är sådant som legat på utveckling inne i hästens tarmslemhinna under sommaren, iom att beteshagen ska väl vara "ren" med tanke på att inga hästar gått där på ett år?
2. När man avmaskat, kan hästarna gå kvar i beteshagen eller ska hästarna byta hage direkt i samband med avmaskning? Finns det risk för "återsmitta" om de går kvar?
3. Hur ska jag tänka som unghästägare kring detta? Är det något att oroa sig för att EPG-talen ligger runt 400-500 vid varje kontroll?
4. Uifrån ovan nämnda bakgrundsbeskrivning; finns det något vi hästägare ska tänka på?