F
Fruentimber
Att diagnosticera trumsjuka, är inte solklart enkelt
Att slanga ett vuxet får, är inte gängse behandling. Man brukar peta i fåret matolja och mjölk, kanske en dl sammanlagt.
Görs t.ex. med 60 ml spruta i mungipan.
I början av tråden var det EN bekant/granne/fårägare som var inblandad, när blev det två?
Vem pratade egentligen med veterinären?
Det är en mycket god idé, att först gå en kurs eller två, om det aktuella djurslaget, innan man skaffar sig djuren. Gärna lite praktik hos en välrenommerad mentor också.
Ungefär 50 % av genbankerna avseende Allmogefår, slutar med får mellan 3-5 år efter att man skaffade fåren/blev genbank.
Ofta så handlar det om ackumulerade hälsoproblem, som gör att man "ger upp fåren".
Tyvärr så stöttar inte Allmogeföreningens styrelse fullt ut, de medlemmar som vill jobba med "god fårhållning" inom föreningen. Vissa sprider dessutom myter om att man inte behöver ge tackor en tillräcklig foderstat vid dräktighet och digivning, och att man lika gärna kan ge sälgbark till fåren att gnaga på, istället för träckprov och avmaskning.
Tackor som får lamm, som ligger i underhull, innebär förr eller senare, hälsoproblem.
Det är alldeles för lätt att skaffa lantbruksdjur i Sverige, utan att först ha skaffat sig en basplatta med kunskap.
Jag pratar inte foderstater, hull eller kurser, så jag ser ingen anledning i att flyta ut diskussionen i rena spekulationer. Inte heller påstår jag att det är enkelt, men uppenbarligen duckar du ju för frågorna så jag får väl ta det som att du helt enkelt inte har något svar på hur många veterinärkontakter som anses giltigt eller ej.
Jag anser det vara oerhört märkligt att en veterinärkontakt och två erfarna fårbönder inte "räcker" som beslutsunderlag, det är allt. Mig veterligen växer inte veterinärer inom lantbruksdjur på träd, men enligt denna tråd och dina svar verkar det närmast vara ett krav på att ha en hel stab veterinärkontakter till hands och jag undrar huruvida det verkligen är möjligt eller ej. Här ute är det få veterinärer men ett stort antal gårdar.