Att bunkra mat och mediciner (utbruten från Coronaviruset 2019- nCoV)

Samma synsätt jag är uppväxt med. Man är rik när skafferiet och jordkällaren är fyllt.

Jag kan förstå det synsättet, men jag tror att det bästa är att anpassa sig efter sin egen faktiska situation. Som student storhandlade jag mycket och hade alltid välfyllt skafferi, för det ska ju vara mest ekonomiskt att köpa storpack och att inte småhandla. Senare insåg jag dock att jag dels blev tvungen att slänga en hel del mat, och dels att jag använde onödigt stor del av mitt pytterum i korridor till matförvaring, trots att jag bodde mindre än 100 m till närmsta affär. Då började jag handla lite och ofta istället. När jag sen flyttade som ensamstående till liten lägenhet i Stockholm med oändligt restauranutbud runt knuten fortsatte jag att handla ofta, och då det jag faktiskt behöver. Det betyder ju inte att jag kan köpa på mig lite extra vid särskilda situationer, som en snöstorm eller förväntad brist på en viss vara.

De bästa matinköpen är de som äts upp tänker jag, oavsett om de först stått i skafferiet en lång stund eller om de kommer direkt från butiken. Vilket av det som passar en bäst beror ju på ens situation.
 
Jag tror att folk köper en massa konserver dom egentligen inte använder och ställer dom långt in i ett skåp. Om några år slängs dom när folk inser att dom inte vill äta konserverad skinka. Jag tror tyvärr det kan hända.
Jag vet att det händer, jag har varit ihop med en wannabe-prepper. Han sa visserligen "stash what you eat, eat what you stash" men när han shoppade till sin stash var det bara läskiga konserver. Dvs konstiga soppor och burkskinka som ingen i familjen, inte ens han ville äta. Jag lämnade med varm hand över eländet till honom i bodelningen! :angel:
 
Jag vet att det händer, jag har varit ihop med en wannabe-prepper. Han sa visserligen "stash what you eat, eat what you stash" men när han shoppade till sin stash var det bara läskiga konserver. Dvs konstiga soppor och burkskinka som ingen i familjen, inte ens han ville äta. Jag lämnade med varm hand över eländet till honom i bodelningen! :angel:
Haha, tyvärr är det nog ofta så! Jag "preppar" nog i frysen onödigt mycket. Korv, köttfärs, skinka, kyckling, grönsaker osv. Den är full! Men allt är sånt jag äter, inget märkligt som jag har köpt bara för att hållbarheten är typ fem år :laugh:
 
Precis så tror jag också att det blir när folk panikpreppar. Samma sak med till exempel pasta och andra torrvaror, de har faktiskt bäst före de också och när ingen kris kommer hinner folk kanske inte igenom hela lagret.
Jag tror du kan ta bäst före på många torrvaror med ett par nypor salt. Just salt och socker skulle jag lätt äta 10 år efter bäst före.
 
Haha, tyvärr är det nog ofta så! Jag "preppar" nog i frysen onödigt mycket. Korv, köttfärs, skinka, kyckling, grönsaker osv. Den är full! Men allt är sånt jag äter, inget märkligt som jag har köpt bara för att hållbarheten är typ fem år :laugh:
Jag är en hamster på samma vis som du! :D Frys, kyl och skafferi är välfyllda men av sånt som jag och barnen äter - och det hinner inte bli gammalt och slängas.
 
Jag tror du kan ta bäst före på många torrvaror med ett par nypor salt. Just salt och socker skulle jag lätt äta 10 år efter bäst före.

Det skulle nog jag också, men jag hoppas verkligen att folk inte köper ohemulta kilon med salt och socker! Jag tänkte mer i stil med pasta, ris och nudlar. Åt det hållet. Det tänker jag att det är lätt att folk köper på sig på tok för mycket av om de panikar och vill preppa.
 
Det skulle nog jag också, men jag hoppas verkligen att folk inte köper ohemulta kilon med salt och socker! Jag tänkte mer i stil med pasta, ris och nudlar. Åt det hållet. Det tänker jag att det är lätt att folk köper på sig på tok för mycket av om de panikar och vill preppa.
Pasta har vi hemma, nudlar likaså (förstår inte hur barnen kan tycka det är gott, men det är lite av favorit när de kommer från skolan tidiga dagar), ris också även om jag ser att jag behöver köpa ris i slutet av månaden igen. Socker däremot, som jag trodde jag hade en oöppnad och det i burken visade sig inte alls vara så. Det i burken (sådan 2 kgs burk) var 1/4 del bara och den oöppnade var havregryn...., som jag alltså också har hemma, så socker behöver vi :D Nu kommer alla att tro att jag hysteriskt handlar om jag köper ett paket socker när jag veckohandlar juuuu :angel:

Och det här med konstiga konserver man ändå inte äter, jag kan förstå att det finns sådana människor, men är inte det att bita sig själv i röven lite när annan mat fungerar fint? Vi har tex alltid knäckebröd hemma, någon flingor/musli, mjöl,potatismos, ris, pasta, havregryn, nudlar, socker. Men även påssoppor, som ju rent faktiskt verkligen äts här! De blir ju inte liggande. Samma med konserver, det är tonfisk, tomat, några soppor, svamp, grönsaker, ravioli tycker jag om men inte barnen så för massor av år sedan när jag försökte introducera det för dem slutade det med att jag fick äta upp den och sedan dess har ravioli inte funnits i detta hemmet, medan fiskbullar, som är deras favorit, har. Vissa dagar kan man stå och göra ordentlig mat, medan andra dagar är vi på humör för att bara göra något enkelt- värma, vispa ihop eller liknande. Varma koppen har jag alltid hemma, jag är en person som har svårt för det här med att äta ibland när jag är ensam, ställa mig och laga mat när det bara är till mig är tradigt och då funkar Varma Koppen fint ihop med en macka! Minimalt med arbete! För att inte tala om när man är sjuk....

Men visst finns det utgågna varor även hos mig.... jag vet liksom att jag har kondenserad mjölk som gick ut i höstas eller liknande, köptes 2018 inför december för något adventbak som jag inte hann med, en burk av de vita bönorna jag har gick ut i februari, de andra om några månader, den hade dock trillat ner bakom hyllan med korgar som står i mitt skafferi på golvet. Jag antar att grötrisen jag köpte för 4 år sedan när jag senast gjorde egen hemlagad risgrynsgröt faktiskt har gått ur datum också, men jag har lite svårt att se att den skulle bli äckligt, så den får väl stå. Jag har nog någon enstaka Nutrilettesoppa kvar och även någon shake (pulver alltså) vars datum nog gått förbi.... inte min favoritmat precis och köper inte hem det mer heller, men det var inte så länge sedan jag åt en portion sådan soppa bara för att jag skulle få i mig något.

Jag har ju bott på landet och ser inget konstigt med att ha basen hemma och bara komplettera. Och om man bor på landet utan körkort är det inte så "bara" att sticka till affären för att man inte har mat hemma, det ska planeras längre än så. Skiter det sig med den maten man planerat för dagen så ska man kunna göra annan.
Jag blev faktiskt insnöad någon enstaka gång, men vanligast var faktiskt att vattnet tog slut i brunnen så att vi fick hämta vatten hos mamma och åka till henne och duscha och tvätta kläderna. Man lär sig att stänga kranen vid tandborstning och att uppskatta att man faktiskt ens kan få vatten ur en kran när det fungerar!
 
Det skulle nog jag också, men jag hoppas verkligen att folk inte köper ohemulta kilon med salt och socker! Jag tänkte mer i stil med pasta, ris och nudlar. Åt det hållet. Det tänker jag att det är lätt att folk köper på sig på tok för mycket av om de panikar och vill preppa.
Och även här har de flera års hållbarhet så länge du förvarar dem rätt oavsett vad paketet säger. Tillverkaren måste sätta ett datum.
 
Och även här har de flera års hållbarhet så länge du förvarar dem rätt oavsett vad paketet säger. Tillverkaren måste sätta ett datum.
Fast ibland - Nej. Jag har ibland blivit bjuden på både gammal pasta och gröt tillagad på gamla gryn hemma hos farmor och det finns Definitivt en poäng med bäst före. Tror havregrynen var drygt året över bäst före. Har inte koll på pastan, men sunkig var den.
 
Pasta har vi hemma, nudlar likaså (förstår inte hur barnen kan tycka det är gott, men det är lite av favorit när de kommer från skolan tidiga dagar), ris också även om jag ser att jag behöver köpa ris i slutet av månaden igen. Socker däremot, som jag trodde jag hade en oöppnad och det i burken visade sig inte alls vara så. Det i burken (sådan 2 kgs burk) var 1/4 del bara och den oöppnade var havregryn...., som jag alltså också har hemma, så socker behöver vi :D Nu kommer alla att tro att jag hysteriskt handlar om jag köper ett paket socker när jag veckohandlar juuuu :angel:

Och det här med konstiga konserver man ändå inte äter, jag kan förstå att det finns sådana människor, men är inte det att bita sig själv i röven lite när annan mat fungerar fint? Vi har tex alltid knäckebröd hemma, någon flingor/musli, mjöl,potatismos, ris, pasta, havregryn, nudlar, socker. Men även påssoppor, som ju rent faktiskt verkligen äts här! De blir ju inte liggande. Samma med konserver, det är tonfisk, tomat, några soppor, svamp, grönsaker, ravioli tycker jag om men inte barnen så för massor av år sedan när jag försökte introducera det för dem slutade det med att jag fick äta upp den och sedan dess har ravioli inte funnits i detta hemmet, medan fiskbullar, som är deras favorit, har. Vissa dagar kan man stå och göra ordentlig mat, medan andra dagar är vi på humör för att bara göra något enkelt- värma, vispa ihop eller liknande. Varma koppen har jag alltid hemma, jag är en person som har svårt för det här med att äta ibland när jag är ensam, ställa mig och laga mat när det bara är till mig är tradigt och då funkar Varma Koppen fint ihop med en macka! Minimalt med arbete! För att inte tala om när man är sjuk....

Men visst finns det utgågna varor även hos mig.... jag vet liksom att jag har kondenserad mjölk som gick ut i höstas eller liknande, köptes 2018 inför december för något adventbak som jag inte hann med, en burk av de vita bönorna jag har gick ut i februari, de andra om några månader, den hade dock trillat ner bakom hyllan med korgar som står i mitt skafferi på golvet. Jag antar att grötrisen jag köpte för 4 år sedan när jag senast gjorde egen hemlagad risgrynsgröt faktiskt har gått ur datum också, men jag har lite svårt att se att den skulle bli äckligt, så den får väl stå. Jag har nog någon enstaka Nutrilettesoppa kvar och även någon shake (pulver alltså) vars datum nog gått förbi.... inte min favoritmat precis och köper inte hem det mer heller, men det var inte så länge sedan jag åt en portion sådan soppa bara för att jag skulle få i mig något.

Jag har ju bott på landet och ser inget konstigt med att ha basen hemma och bara komplettera. Och om man bor på landet utan körkort är det inte så "bara" att sticka till affären för att man inte har mat hemma, det ska planeras längre än så. Skiter det sig med den maten man planerat för dagen så ska man kunna göra annan.
Jag blev faktiskt insnöad någon enstaka gång, men vanligast var faktiskt att vattnet tog slut i brunnen så att vi fick hämta vatten hos mamma och åka till henne och duscha och tvätta kläderna. Man lär sig att stänga kranen vid tandborstning och att uppskatta att man faktiskt ens kan få vatten ur en kran när det fungerar!

Men då har du ju inga problem och kommer förmodligen inte att springa ut och panikshoppa sådant ni inte äter bara för att hyllorna såg lite tomma ut på fotot i Aftonbladet. :)
 
Fast ibland - Nej. Jag har ibland blivit bjuden på både gammal pasta och gröt tillagad på gamla gryn hemma hos farmor och det finns Definitivt en poäng med bäst före. Tror havregrynen var drygt året över bäst före. Har inte koll på pastan, men sunkig var den.
Jag har havregryn som är flera år för gamla, inget fel på dem men bra förvarade. Jag gissar att de kanske tappat vitaminer. Pasta håller väl inte hur läge som helst så man kanske inte ska lagra mer än man hinner äta på några år. Jag har inte märkt någon skillnad men har kanske inte lyckats ha pasta längre än ett par-tre år (en konstig chokladpasta som hade en helt oaptitlig färg, inget fel på smaken). Den var förvarad i en oöppnad påse, är förpackningen öppnad och det är lite fuktigt blir den förmodligen äcklig snabbt.
 
Jag har havregryn som är flera år för gamla, inget fel på dem men bra förvarade. Jag gissar att de kanske tappat vitaminer. Pasta håller väl inte hur läge som helst så man kanske inte ska lagra mer än man hinner äta på några år. Jag har inte märkt någon skillnad men har kanske inte lyckats ha pasta längre än ett par-tre år (en konstig chokladpasta som hade en helt oaptitlig färg, inget fel på smaken). Den var förvarad i en oöppnad påse, är förpackningen öppnad och det är lite fuktigt blir den förmodligen äcklig snabbt.

Det är nog lite hit or miss kan jag tänka mig. Jag tror fortfarande att det blir rätt mycket matsvinn om folk köper på sig mer än de normalt konsumerar inom ett år eller så bara för att de plötsligt blir rädda för pandemier och isolering. Bättre om folk fortsätter som vanligt men tvättar händerna lite oftare och tänker sig för tror jag.
 
Men då har du ju inga problem och kommer förmodligen inte att springa ut och panikshoppa sådant ni inte äter bara för att hyllorna såg lite tomma ut på fotot i Aftonbladet. :)
Nej, jag behöver inte panikshoppa. Fast det är ju det som är hela grejen med att redan ha en bas hemma. Jag har svårt att se det som negativt eller som att folk är hysteriska som väljer att inte springa i affärer varje dag för att köpa sin middag och frukost, utan föredrar att ha det mesta hemma redan och bara behöva komplettera med vissa saker då och då.
 
Nej, jag behöver inte panikshoppa. Fast det är ju det som är hela grejen med att redan ha en bas hemma. Jag har svårt att se det som negativt eller som att folk är hysteriska som väljer att inte springa i affärer varje dag för att köpa sin middag och frukost, utan föredrar att ha det mesta hemma redan och bara behöva komplettera med vissa saker då och då.

Fast det är det väl ingen som har påstått, sagt eller hintat åt? Var och en har ju sitt hushåll på sitt vis.
Personligen reagerar jag på postandet av bilder på tomma hyllor och att folk överhuvudtaget kommer på tanken på att gå ut och tokshoppa ifall de skulle bli Totalisolerade utan mat och vatten (och kanske el!) i flera veckor eller i värsta fall månader på grund av det här främmande viruset!
Sådant prat hjälper ingen tänker jag, risken är ju minimal.
Handla som vanligt, tvätta händerna, låt bli att pussa på främlingar på flygplatsen och ta det lugnt.
 
Fast det är det väl ingen som har påstått, sagt eller hintat åt? Var och en har ju sitt hushåll på sitt vis.
Personligen reagerar jag på postandet av bilder på tomma hyllor och att folk överhuvudtaget kommer på tanken på att gå ut och tokshoppa ifall de skulle bli Totalisolerade utan mat och vatten (och kanske el!) i flera veckor eller i värsta fall månader på grund av det här främmande viruset!
Sådant prat hjälper ingen tänker jag, risken är ju minimal.
Handla som vanligt, tvätta händerna, låt bli att pussa på främlingar på flygplatsen och ta det lugnt.
Varför? Om det nu är tomma hyllor, varför är det fel att tala om det? Folk talar ju om att hyllorna är fulla också? Och om någon är orolig och det kan göra denne lugnare så varför inte, det skadar inte dig så länge det inte verkligen tömmer hyllorna, då kan det bli problem. Om nu din favoritkonserv tagit slut så finns det annat att välja på.

Sen kanske risken inte är så stor men till och med folkhälsomyndigheten anser du har fel, de har uppgraderat risken för allmän spridning så att mena att risken är minimal för att smittan sprids i Sverige och man inte kan ha nytta av den hamstrade maten är inte korrekt. Blir det allmän spridning så kan det vara idé att isolera sig och att man har god nytta av att slippa ta sig till affären. Och blir det ett stort utbrott i Sverige/världen kommer det på sikt att kunna bli problem med matförsörjningen. Jag har sett till att mitt skafferi är bättre fyllt än vanligt, så att jag klarar mig lite längre/bättre men inte är det preppande för många månader. Det finns redan folk idag som isolerar sig på myndigheternas inrådan och det lär bli fler, jag kanske blir en av dem.

Det jag reagerar på med ditt inlägg är dock att du tycks negligera risken och folks känslor och att botemedlet enligt dig ska vara censur och att ignorera att det faktiskt finns en risk (ja utom att pussa främlingar på flygplatser men det är det knappast någon som gör ändå). Det är liksom lika korkat som att tror att domedagen är här
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Kattbilder #9
  • Uppdateringstråd 30
  • Guldfasanerna

Hästrelaterat

  • Kimblehook
  • Dressyrsnack 17
  • Födda -21

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp