Årets priser på grovfoder

Sv: Årets priser på grovfoder

Ja, SLu rek just det intervall du nämnde. Som bonus finns det en studie, om än en liten än men iaf, där hästar erbjöds foder med olika TS, det blötaste där var RIKTIGT blött dock. Det var samma vall, bara olika 'torkat'. ALLA hästarna valde det blötaste först, om och om igen. Och 'gick uppåt' i TS-halt. (Kan se om jag hittar den, men de fick 1 kg av vardera fodret, och valde först det blötaste, sen åt de av det näst blötaste när det var slut osv).

Lös i magen ja.. jag brukar undra hur de hästarna kan gå på bete.. det är en TS på 15 - 20% det.. Visst finns det vissa som inte tål silage så bra, men de är få. Vanligare när magen pajar ur pga silage är det för snabbt foderbyte, dålig hygienisk kvalitet eller helt enkelt - tadaa - TS brist pga för lite kilo foder serverade.
 
Sv: Årets priser på grovfoder

Vi betalar ju per kg TS, just aktuell vall slog runt midsommar men trots det så är TS högre än vad vi hade förra året. De leverantörer jag fn har kontakt med, är 2 av de större i vårat område varav den ena bland de största i mellan Sverige. Han behöver inte slå efter folks önskemål, han skiter nog i vad de tycker och försöker producera ett så bra foder som möjligt utifrån årets förutsättningar.

Att hästarna blir lösa i magen, kan bero på det ensileringsmedel som vissa tillsätter enligt vår foderleverantör.
 
Sv: Årets priser på grovfoder

KLippt lite i det, länk till källa och hela avhandlingen finns längst ner:

Eget försök

Syfte
Syftet med försöket var att få en uppfattning om hästars preferens med avseende på vallfodrets tshalt.

Till detta användes ett hö med 88 % ts och tre ensilage med ts-halterna 35 %, 55 % och 70 %, skördade vid samma tidpunkt och från samma vall.

Hästmaterial
Till utfodringsförsöket användes fyra vuxna hästar (FB, GG, AS och MY) av olika ras (tabell 2).

FB Valack 4 år Svenskt halvblod Utevistelse God aptit
GG Sto 6 år Svenskt halvblod Lätt träning Mycket god aptit
AS Valack 10 år Korsningarab/varmblodUtevistelse Normal aptit
MY Sto 23 år Hannoveranare Utevistelse Mycket god aptit

Försöket lades upp som ett preferenstest enligt en så kallad kafeteria-modell, d.v.s. hästarna erbjöds att fritt välja mellan de fyra olika vallfodren under observation. Varje observationspass pågick i två timmar. En timme före observationstidens början togs hästarna in i stallet och släpptes in i sina respektive boxar.

Ett kg ts av varje fodersort vägdes upp och placerades i fyra likadana vita fyrkantiga plastbaljor, lagom stora för att rymma den aktuella fodermängden (figur 2 a och b).
Dessa placerades sedan i slumpmässig ordning längs en av boxväggarna. För att undvika att hästarna valde att äta från den plats där de var vana att få sitt foder, placerades baljorna längs en vägg där de normalt inte utfodrats. Baljornas ordningsföljd ändrades sedan för varje försöksdag, för att utesluta att hästarna föredrog någon särskild ätplats, eller helt enkelt valde det foder som fanns närmast tillhands.

Försöket genomfördes vid samma tidpunkt (kl. 9.00-11.00 respektive kl. 15.00-17.00), sex dagar i följd per vecka, under fyra veckor. Under perioden vistades hästarna i sin ordinarie rast- och beteshage i anslutning till stallet. I denna fanns relativt mycket, men förvuxet, betesgräs. Vallfodermedlen i försöket gavs som en extra giva utöver hästarnas ordinarie foderstat som
bestod av betesgräs, saltsten och vatten. De dagar som preferenstestet inte genomfördes fick de dessutom en mindre giva hö.

Under de två observationstimmarna noterades vilket foder som hästarna åt av i första respektive andra hand. Det foder som hästarna först åt av under minst fem sammanhängande minuter registrerades som förstahandsval. Andrahandsval benämndes det foder som hästarna åt av nästföljande sammanhängande period på minst fem minuter. Kortare ättid än fem minuter av ett foder togs därmed inte hänsyn till i dessa sammanställningar. Den totala tiden som hästarna åt av respektive vallfoder, samt hur de första 30 minuterna effektiv ättid var fördelade mellan de olika vallfodermedlen registrerades också.

Slutligen noterades de gånger hästarna bara luktade eller smakade på ett foder men valde att gå vidare till ett annat. Efter observationstidens slut vägdes restfodret för att mäta den totala foderåtgången av respektive foder.

Resultat och diskussion
Eftersom hästarna under försöksperioden vistades på bete och därmed hade fri tillgång till foder, var de inte speciellt hungriga när de togs in för observation. Oftast åt de koncentrerat första halvtimmen, för att sedan ställa sig och vila eller endast ta någon tugga då och då. Den relativt
låga ätmotivationen borde bara vara en fördel för resultaten i detta försök, eftersom denna medförde att hästarna blev kräsna i sitt val av foder och endast åt av det foder de uppskattade.

Alla fyra hästarna verkade föredra ensilaget med 35 % ts. Det var detta foder som de oftast åt av först, då foderbaljorna ställdes in i boxarna (figur 3). En av hästarna, GG, valde med undantag för den första försöksdagen, konsekvent detta foder i första hand. Det var stor variation mellan
hästarna och även mellan olika dagar för respektive häst, vad gäller hur länge de stannade kvar och åt av sitt förstahandsval. GG var den som i störst utsträckning stannade kvar vid denna balja tills allt, eller nästan allt fodret i denna var uppätet.

Gemensamt för alla hästarna var att förstahandsvalet tenderade bli mer och mer tydligt ju längre försöket pågick, i likhet med studien
utförd av Archer (1973). När baljorna ställdes in i boxarna gick hästarna antingen direkt fram till det vallfoder de föredrog för dagen eller också tog de någon eller några tuggor från den närmaste baljan, eller endast luktade på fodret i denna, för att sedan gå vidare till det vallfoder de föredrog.

Tre av de fyra hästarna valde ensilaget med 35 % ts i första hand varje dag under de sista 14 försöksdagarna. Den fjärde hästen, MY, fortsatte att variera sig mellan ensilaget med 55 % ts och det med 35 % ts, men valde det senare alltmer konsekvent mot slutet av försöksperioden.

Intressant att notera var att den enda foderbalja som hästarna vid flera tillfällen gick tillbaka till efter att fodret i denna var slut, eller i stort sett slut, var den som innehöll ensilage med 35 % ts. Återigen var det GG som var tydligast i sitt val. GG återvände vid upprepade tillfällen, efter att
fodret var slut, för att slicka rent baljan.

Andrahandsval
Efter att hästarna lämnat baljan med det foder som de åt av i första hand, noterades vilket foder de åt av härnäst, andrahandsvalet. Vid mer än hälften av tillfällena valde de ensilaget med 55 % ts (figur 4) i andra hand. Resultatet var dock inte signifikant. Om inte förstahandsvalet var uppätet innan de gick vidare, återvände de oftast till detta igen.


Foderåtgång
Eftersom försöksfodret gavs som en extra fodergiva utöver den ordinarie foderstaten, var hästarna inte så hungriga att allt försöksfodret konsumerades under de två timmar det var tillgängligt. Oftast åt hästarna upp allt eller nästan allt av favoritfodret, för att sedan bara äta en mindre mängd av de övriga fodermedlen. Ur figur 9 framgår att ensilaget med 35 % ts var det vallfoder som hästarna konsumerade mest av, följt av ensilaget med 55 % ts. Skillnaderna mellan fodren var signifikanta (p<0,001).
I snitt konsumerade varje häst drygt 2 kg ts försöksfoder per dag.

Ensilaget med 35 % ts var det foder där hela ransonen flest gånger hade konsumerats vid observationspassets slut (figur 10). GG åt upp allt av detta foder alla försöksdagarna. Höet konsumerades inte till 100 % vid något tillfälle och det inträffade bara en gång per häst att ensilaget med 70 % ts konsumerades till 100 %. Även detta resultat var signifikant (p<0,01).

Foder som ratas
Hästarna valde ofta att inte äta av ett speciellt foder efter att ha undersökt det, utan de valde istället att gå vidare till ett annat (figur 11). Det enda fodermedel som hästarna aldrig lämnade utan att ha ätit av det var ensilaget med 35 % ts, medan de övriga ratades i allt större utsräckning med stigande ts-halt.

Del av slutsatsen:
För att kunna erbjuda hästen ett för den begärligt vallfoder som samtidigt håller hög hygienisk och näringsmässig kvalitet samt är lätt att hantera ute i stallarna, kan det vara lämpligt att producera ett foder med en ts-halt runt 50 %. Risken för att botulinumtoxin ska tillväxa är då minimal, men det är inte torrare än att en bra hygienisk kvalitet fortfarande kan erhållas utan mögelproblem. Det är också relativt lätt att hantera vid denna lite högre ts-halt, eftersom det inte blir lika tungt att hantera samt att frysrisken minskar

http://www.unisus.se/exjobb_slut.pdf
 
Senast ändrad:
Sv: Årets priser på grovfoder

Tycker det är stor skillnad på var man bor, Är i skåne för kortare period och här ligger hösilaget på mellan 2-2,70 kr/kg :eek: hö mellan 2,50-3 kr, då inget super hö. Hemma (blekinge) får jag ge 50 öre/kg för hösilage och 2 kr/ kg för hö i småbalar, räknat som 10 kg balar men vissa väger upp till 15 kg, så vi får ganska många kg hö "gratis" :p
 
Sv: Årets priser på grovfoder

Det med TS brist har jag aldrig hört?

Vi kommer att ge fri tillgång i hagarna och hoppas inget sådant drabbas oss... och en intressant studie du klippte ur.
 
Sv: Årets priser på grovfoder

Jag står på en gård där dom producerar allt själva, i våran hyra ingår allt foder så vi har tur =)
Gamla kollektivstallet vet jag dock att dom i år fick köpa hösilage för runt 1 kr kilot.. inklusive transport =) alla andra år har hösilaget samt höet vart betydligt dyrare så dom hade tur. Bor i Östergötland.
 
Sv: Årets priser på grovfoder

Det med TS brist har jag aldrig hört?

Vi kommer att ge fri tillgång i hagarna och hoppas inget sådant drabbas oss... och en intressant studie du klippte ur.

Många har tyvärr inte så stor koll på det där med TS-behovet (hästens alltså). Utan fick hästen 10 kg hö innan, får den 10, kanske 12 kg silage. Om då silaget har en TS på 50% så..

Vi låtsas hästen väger 600 kg. MINIMIbehov 6 kg TS, rek intag är 9 kg TS

10 kg hö = 8,4 kg TS.
10 kg silage a 50% TS = 5 kg TS
12 kg = 6 kg TS.

För lite TS gör att det blir kajko med magtarmfloran, vilket kan ge diarre eller för blöt avföring.

Hästen får koblajor eller diarre, dvs för blöt avföring. 'Givetvis' måste det bero på att den får så blött foder *suck*. Mattes slutsats - hästen blir dålig i magen av blött silage.

Om matte provat ge mer kanske hästens mage skulle fått fungera. (18 kg silage = 9 kg TS... men få ger så mkt, tyvärr..)

Btw så har man studerat avföringen med, och inte kunnat hitta någon skillnad i hur blöt avföringen är vid intag av BLÖTT kontra torrt foder, de skillnader som har varit är högst marginella. (Och vore det så enkelt som blöt mat = blött bajs så återigen, bete har en extremt låg TS...)
 
Sv: Årets priser på grovfoder

Kul att se att man försöker göra mer seriösa studier (trots att omfattningen var liten). Det som jag som producerar grovfoder själv skulle vilja se mer av är hur hästar reagerar på olika vallväxter, framför allt hur gärna de äter olika arter i ett bearbetat skick (hö/ensilage). Man har ju mycket stora möjligheter att sätta samman en vallblandning om man inte är piskad att få maximal mängd utan istället fokuserar på vissa egenskaper. Vi sådde senaste vallen med en mycket örtrik blandning och den ska vi ge för första gången nu i vinter. Man har sett tydligt hur hästarna prioriterar vissa hövallar framför andra. Troligen beroende på olika artsammansättningar.

NDF är en siffra som jag personligen är ganska nyfiken på som ett mätetal som kan beskriva vad som döljer sig innanför plasten i ensilagebal. Jag tror att vi kan få fram fler "bra" mätetal som underlättar för att kunna köpa rätt foder även för häst.
 
Sv: Årets priser på grovfoder

Mm, en sak som berördes lite lätt i slutsatsen/kommentaren i den studien ang vad de valde att äta var att hästar verkar föredra att välja mellan olika mat. Jag har själv sett det när jag hade mina på vall med örtinsådd. Klöver, nåt gräs, och en massa örter (bonden som lånade marken innan som sått in,d ärför jag inte minns exakt). Hästarna gick och plockade 'lite av varje'. På mer traditionell klöver/gräsvall är ju artrikedomen betydligt mindre liksom så där märker man ju mer att 'där är det gott', men här såg man verkligen hur de åt 'lite sånt, och så lite sånt där'.

Så jag tror absolut på att köra 'blandsådd' eller vad man ska säga, och göra foder av. Det är ju så de äter naturligt med när de betar. Och teoretiskt BORDE de uppskatta 'smörgåsbord' i hö/silage med. Haken är väl om de sorterar ut, och på så vis ändrar hela näringssammansättningen. Om analysen visar X och Y, men häst A sorterar ut ört 1, och häst B sorterar ut ört 2, så får de ju i sig helt olika värden så att säga, lite beroende på VAD det är de sorterar ut.
 
Sv: Årets priser på grovfoder

Oj, hjälp! Så mkt skulle jag aldrig ge för en höbal. Då hade jag hellre letat efter ensilage i småbal, om det är för få hästar och inte gör slut på en rundbal snabbt nog...
 
Sv: Årets priser på grovfoder

Ah, nu när du säger det så visst vet jag vad TS brist är. Har bara inte fokuserat på det då jag inte gett hösilage såhär innan.

Men det är jättebra att ha kött på benen! Den bal vi tar av nu är VÄLDIGT torr, har ingen analys på den. Det var en tjej som beställde 8 balar innan jag hittade en bättre leverantör. Ska bli kul om de jag beställt är blötare, även om det också är mkt torrt för att vara hösilage. Kommer väl klagas om det är blött, men det är bra att kunna påpeka fakta då.

De kommer dock gå på fri tillgång utomhus så jag tror inte det blir några ledsna magar :) Mina kommer få vanligt hö och halm inne på nätterna, mest halm, jag är bara orolig att nordisen föräter sig :p
 
Sv: Årets priser på grovfoder

Oj, hjälp! Så mkt skulle jag aldrig ge för en höbal. Då hade jag hellre letat efter ensilage i småbal, om det är för få hästar och inte gör slut på en rundbal snabbt nog...

2,26 kr/kg, inte anmärkningsvärt alls med det höpriset ju?
 
Sv: Årets priser på grovfoder

Vårat kostade samma :) 2 kr per kilo. Det är småbalar av hö, 15-17 kg styck.
 
Sv: Årets priser på grovfoder

Jag har aldrig gett mer än 1-1,50 kr/kg för hö så jo... för min del är det anmärkningsvärt. Köpte hö på småbal senast i våras. Men ja, de kanske höjt med 100% till i höst, det vet inte jag.
 
Sv: Årets priser på grovfoder

Först - talar vi svarta eller vita priser? SPelar viss roll för jämförelsen. Vad priset svart från bonden som säljer lite vid sidan av är är ju en sak, och vad priset från foderproducenten som lever på det hela är en annan sak. Och sen spelar nog in var i landet man bor, men vitt hö under 2 kr/kg är det många år sen man hittade i småbal här i alla fall.

Och har man sålt det för 1 kr kg svart lite vid sidan av förstår jag att man i år måste dubbla priset. 1 kr/kg ger ärligt talat en förlust i de flesta fall, även svart, inte ens kostnadstäckning. I år med de ökade priserna på det mesta och ffa diesel, så börjar nog det där minuset blir såpass kännbart att det måste upp till iaf kostnadstäckning även de som säljer svart.

Men, är det ett vitt pris så är det bara att gratulera att du tidigare köpt foder delsponsrat av den du köpte det av.

Jag har SVÅRT att förstå 'gnäll' av den där typen, just för att 1 kr/kg innebär att du är sponsrad av producenten.

Jag tänker inte jobba gratis, och jag tänker heller inte jobba för en lön som gör att jag när jag dragit av för arbetsresor etc går plus minus noll eller minus. Så jag ser faktiskt inte varför andra yrkesgrupper ska göra det. Men hovslagare, foderproducenter etc de förväntas tydligen göra det..
 
Sv: Årets priser på grovfoder

Jag har inte gnällt? Bara konstaterat att jag aldrig köpt dyrare hö än så. Det är ju ändå upp till bönderna att sätta priserna. Jag har inte stått där och prutat, direkt. Och ja det har varit av bönder, inte foderproducenter.

I år köper jag av foderproducent men kommer ändå inte upp i de priser som många anger här.
 
Sv: Årets priser på grovfoder

En foderproducent kan inte sälja hö under 2 kr kg + moms om detta ska ske med kvitto, sen finns det bönder som producerar foder för eget bruk och säljer överskottet. Här kan man säkert komma undan billigare med lite tur.
Ett rätt skördat grovfoder kostar att producera, jag vet att man kna få ett billigare pris om man tar balar direkt från åkerkanten och producenten inte behöver göra en omlastnng samt en torkning för då åker priset upp på en gång.
 
Sv: Årets priser på grovfoder

Jag har inte gnällt? Bara konstaterat att jag aldrig köpt dyrare hö än så. Det är ju ändå upp till bönderna att sätta priserna. Jag har inte stått där och prutat, direkt. Och ja det har varit av bönder, inte foderproducenter.

I år köper jag av foderproducent men kommer ändå inte upp i de priser som många anger här.

Men upp i minst 2.50 (vitt) lär du ju komma i alla fall? (Dvs dyrare än det du nämnde innan) Om inte så är du fortfarande sponsrad med foder..
 
Sv: Årets priser på grovfoder

Jag betalar samma pris i år som jag gjort de senaste tror det är 4 åren.
2 kr/kg
 

Liknande trådar

Foder & Strö Jag förstår att det säkert är en nära på omöjlig fråga att svara på, men jag vill ändå gärna få ta del av andras erfarenheter och tankar...
2
Svar
23
· Visningar
2 083
Senast: Roheryn
·
Foder & Strö Trodde vi hade en sådan tråd men jag letade kanske för dåligt eller så kommer den här :D Är nyfiken på hur bukefolkets grovfoderår blev...
2 3
Svar
50
· Visningar
5 357
Senast: Shixle
·
Foder & Strö Till hösten flyttar jag till ett stall där man köper in sitt eget grovfoder. Det blir första gången jag på egen hand köper in grovfoder...
Svar
2
· Visningar
1 143
Senast: lil-sis
·
Foder & Strö Har redan nu börjat se mig om efter en ny höleverantör för år 2013-14, på grund av mycket dåligt hö som vi har fått av den nuvarande...
2
Svar
37
· Visningar
5 080

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Hjälp
  • Misstänkt rävskabb
  • Uppdateringstråd 30

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp