Tora
Trådstartare
Fördegen kallas den innan första jäsningen. När den har jäst i 30 minuter så tillsätter du saffran, vaniljstång, smör, mer socker, mer mjöl och så något mer.@Tora
Känner mig n.g.t. efter, men vill gärna ha förtydliganden.
Smula ner jästen i bunken till hushållsassistenten (man kan ta mindre – se texten ovan). Värm mjölken en aning – max 37 grader och slå den över jästen. Rör tills all jäst är helt löst.
Tillsätt socker och vetemjöl. Kör degen i maskin tills den är lös men nästan upplevs seg. Det tar cirka 10 minuter. Har man ingen hushållsassistent kan man ta degkrokarna på elvispen. Täck bunken och låt jäsa cirka 30 minuter. Har man mindre jäst tar det längre tid.
Dra lite i degen – om den är fylld med småbubblor och har vuxit cirka 50% är den redo.
Värm mjölken som ska vara i huvuddegen så den känns ljummen. Dela och skrapa ur vaniljstången. Mortla saffranet tillsammans med lite strösocker. Rör ner vanilj och saffran i mjölken.
Ska man inte göra mer med denna degen?
Tillsätt mjölk, socker, smör, salt, mjöl och ägg till fördegen.
Endast till fördegen? När blandar man ihop fördeg och huvuddeg?
Kör i maskinen cirka 10 minuter. Fuska inte med det här eftersom det är avgörande för slutresultatet. Degen ska vara seg, uppfattas som lite lös men släppa från kanterna i maskinen. Tar man upp en klump kan man dra ut den till en liten kvadrat som är så tunn att man nästan kan se igenom den, utan att den spricker. Är du osäker, låt den knådas ett par minuter extra. Täck därefter bunken och låt degen jäsa 30 minuter.
Mjöla ett bakbord ytterst lite. Smöret i degen gör att den inte fastnar nämnvärt ändå. Dela degen i 5 delar och varje del i 10 bullar. Har man en våg ska är 50 g per bulle ett bra mått. Rundriv varje bulle till en liten boll (eller rulla den till en boll mellan händerna).
Rulla varje boll till en tunn korv (se texten ovan för instruktioner) och snurra ihop korven till en lussekatt. Lägg med 1 cm mellanrum på en bakplåtspappersklädd plåt, täck med en bakhandduk och ställ in i kylen över natten. Vill man ha sina bullar direkt låter man dem jäsa 10 minuter i rumstemperatur och gör sen enligt nedan.
På morgonen sätter man ugnen på 220 grader och tar fram plåtarna ur kylen. Låt dem rumstempereras cirka 30 minuter. Vispa upp ägget med 1 msk vatten och pensla lussekatterna med äggvispet. Tryck i russin eller korinter efter smak.
Koka upp socker och vatten till en sockerlag, låt sjuda ett par minuter och varmhåll därefter.
VAD SKA MAN MED SOCKELAGEN TILL? I DO NOT UNDERSTAND ELLER HÄNGER MED!
Grädda lussekatterna i nedre delen av ugnen. När de fått ganska mycket färg tar man ut dem och penslar omedelbart med lite sockerlag.
Låt svalna på galler. Det som inte äts upp samma dag fryser man in så fort de svalnat.
JAG VILL GÖRA EN DEG SOM KAN LIGGA I KYLSKÅP OCH RULLAS TILL LUSSEKATTER DAGEN EFTER DÅ DET SKA GÖRAS I SAMBAND MED SMÅ BARN HÄNDER I SKOLA
KAN MAN DET?
Dvs du gör en deg först. Låter den jäsa. Sedan slänger du i resten av ingredienserna och låter den jäsa igen. Det är alltså inte frågan om två olika degar utan två jäsning ar. Sockerlaget duttar du på lussekatterna när du tar ut dom färdiga ur ugnen.
De ugnsfärdiga lussekatterna jäser med fördel länge i kylskåpet.