Sv: Är man mesig om man inte är fysikt hård på hunden?
Ja precis som frågan i rubriken lyder är man mesig bara för att man tycker att det inte är nödvändigt att vara fysiskt hård på sin hund?
Mesig... nej, det tycker jag inte. Jag tycker personligen inte om att vara fysiskt hård - antar du menar straffa hunden fysiskt. Men jag är däremot tämligen krävande. Vill ha kontroll på hunden, och att den ska lyda vid tillsägelse. Ser däremot rätt sällan orsak att vara fysisk för att få väluppfostrade lydiga hundar...
Jag har dessutom stora bruksraser och är liten själv, skulle jag börja dra omkull vissa av dem och bråka hade jag förmodligen förlorat rätt snabbt. Gammelschäfer RIP var 10 kg lättare än jag, och dessutom betydligt mer vältränad och musklad än lata matte. Nu var han snäll och som sagt ytterst väluppfostrad - men rent fysiskt hade jag inte haft en chans.
Lillfjollan skulle jag kunna brotta ned, men det finns betydligt enklare sätt att träna och förebygga oönskade beteenden. Så varför liksom...
Jag har en DSG på 6 månader och vi har kört ett ganska mjukt spår på henne, lugnt men bestämt men absolut inte hårt då jag anser att det inte behövs på våran hund. Men jag möter ofta (nästan dagligen) folk som ifrågasätter min syn på hunduppfostran och tycker jag är "mesig" på hunden och att jag daltar med henne. Hon får absolut inte göra som hon vill, vi har tydliga regler här hemma. Men när hon gör fel gör jag en korrigering och berömmer så fort hon gör rätt. Lägger inte så stor vikt vid det hon gjorde fel så fort hon upphört med betendet.
Det klart att man måste sätta gränser, men för att göra det behövs sällan en massa bråk. Lär in "loss", lär in "akta", lär in "plats" och vad det nu är mer som behövs. Var tydlig och klar med vad som förväntas av hunden.
Det är ok att fräsa ifrån åt en hund och bli arg - men det ska också gå över snabbt. Tror att detta med att "inte dalta" hänger ihop med ledarskapsfixeringen som går över styr både här och där. Så fort hunden gör något fel så anses det plötsligt att den utmanar, och den läras sin plats i hierarkin - istället för att ägaren lär den önskat beteende från början.
Men jag känner folk som fyar och skäller på hunden i flera minuter efter att dom avslutat det oönskade betendet, vad vill man få ut av det?
Jag gissar att dessa människor blir väldigt upprörda och vill får utlopp för sin egen frustration. Man intalar sig att man "sätter hunden på plats" men det handlar egentligen om rädslan att förlora kontrollen. Finns säkert många orsaker, brister i enkel hundkunskap i många fall. Samma beteende ju kan ses inom hästvärlden också.
Jag ser liksom ingen anledning att slänga hunden på rygg så fort hon gör något fel. Eller att ta tag i pälsen/huden och dra så hårt så hon skriker rakt ut när hon drar i kopplet.
Välta omkull ser jag ingen orsak alls till, vid något tillfälle - om det inte handlar om att rent fysiskt skydda mig själv från skada. Jag förstår inte riktigt var den där metoder kommer ifrån från början. Det är både krångligt, tungt, och opraktiskt - när det som sagt nästan alltid finns mycket enklare sätt som ger samma resultat. För att inte tala om hur hundarna upplever det att vältas omkull...
Dra i pälsen har jag aldrig sett någon göra - är det vanligt? Ta tag i nackskinnet har jag gjort själv ett par gånger med slynglar och slyngletter som flyger runt och har stängt av hjärnan. Däremot är det väl rätt givet att hunden inte ska skrika rakt ut...
Sedan måste man ju (igen) faktiskt lära hunden att exempelvis gå i koppel innan man kan bli arg på den för att den inte vet hur den ska bete sig.
Det tog ett tag innan hon blev rumsren och jag fick rådet att trycka ned nosen i kisset?!?! Finns det ens någon som gör så nu? Sjukaste råd jag fått.
Det hoppas jag verkligen inte att någon gör. Vad ska det visa valpen? Här är ditt kiss?
Ledsen för svamligt inlägg men jag blir bara så trött på att det verkar finnas så många som anser att du måste vara hård och nästan elak mot hunden annars är du mesig och låter hunden "ta över".
Som sagt, det är mycket prat om flockledare och annat nu. Detsamma finns inom häst. Behöver inte vara fel att diskutera ledarskap, men det blir väldigt konstigt då hunden faktiskt många gånger misstolkas och missförstås - vilket den sedan straffas för. Eller den får inte lära sig vilka regler som gäller, och anses dominant när den tar egna initiativ.