Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Håller med!Luxurios skrev:min häst blir också lyhördare och aktivare med kandaret tror han känner sig duktig med det på Dessutom står han och gapar när han ser att det är dags att tränsa med det.
Tycker som Polly_Mulle om man uppnår ett bättre resultat med kandaret är det bättre at använda det lite då och då än att sitta och "slåss" på vanligt bett.
Lycka till
Centaur skrev:Jag tror inte dressyr handlar så mkt om att rida med sytrådar och vikthjälper tyvärr, dom flesta tränare säger ju bara "ta mer i honom!" och så rider man med jättetight nosgrimma och sporrar och packar i hop hästen allt vad man kan.
BusBarro skrev:Mm, det tycker jag också.
Men idag svävar jag på moln. Bella gjorde kanonbra galoppslutor och sen testade jag att göra ett byte när jag skulle ställa omoch hästen gjorde klockrena byten i båda varven.
nu är det dax att öka kraven.
den ska inte bara byta rent, utan oxå med vikt där bak så du får ett flott byte med framåt/ uppåtgripande GEST.
På´t bara!
mackan skrev:citat: det talas ju mycket om att dressyr handlar om vikthjälper och att vi ska som dressyrryttare sitta med sytråd i näven
VAd är det dåå eller kanské jag ska fråga VILKA rörelser blir bättre på kandret vad har det för inverkan ??? citat
standard svaret är ju att med kandaret kan man "fin lira" på ett annat sätt osv blah blah blah - men vilken inverkan MER än bara det generella påståendet - kan någon utveckla?
bobo skrev:Det är så att tränsbettet inverkar mer på hästens muskler och stångbettet på skelettet. Vill man kunna komma åt hela hästen så rider man på kandar.
Med tränsbettet kan man böja och ställa hästen och därmed arbeta dess muskler och få den lösgjord åt alla håll. Med stångbettet kan man inte böja hästen på samma sätt, men däremot kan man komma åt hästens ryggrad genom underkäken, och samla den på ett annat sätt än med tränsbettet. När man då har båda betten i munnen så kan man ha full kontroll över hästens kropp.
Detta är en ofullständig förklaring, skriven i all hast. Det finns många böcker där det står mera utförligt om de olika bettens inverkan
bobo skrev:Det blir lättare att rida samlade rörelser med kandaret. Stången har en mer direkt inverkan, hästen känner minsta rörelse i tygeln, till skillnad mot tränset, som eftersom det är ledat inte ger lika direkta signaler i munnen på hästen.
Dressyrens mening är ju att hästen ska bli lättare att rida och hjälperna ska bli så osynliga som möjligt. Stångbettet hjälper till med det, då ryttaren kan förfina sin hjälpgivning med stången.
bobo Dressyrens mening är ju att hästen ska bli lättare att rida och hjälperna ska bli så osynliga som möjligt. Stångbettet hjälper till med det skrev:hmm men HUR rider du då ???
med osynliga hjälper skriver du då förstår jag mer att du ska rida hästen med din vikthjälp och dina sittben är jag nu ute och cykla säg till ?
jag menar går det INTE lika bra att rida dessa samlade rörelser som passage eller piaff på ett vanligt tränsbett och bara med hjälp av vikt och sitt ben??+
Man behöver använda stångbettet för att skola hästen och kunna få fram lättheten och känsligheten. När den är färdigskolad så kan du rida samlade rörelser på träns, eller med en sytråd i munnen om du så villvickis-pajala skrev:hmm men HUR rider du då ???
med osynliga hjälper skriver du då förstår jag mer att du ska rida hästen med din vikthjälp och dina sittben är jag nu ute och cykla säg till ?
jag menar går det INTE lika bra att rida dessa samlade rörelser som passage eller piaff på ett vanligt tränsbett och bara med hjälp av vikt och sitt ben??+