Angående det här med avelsvärderingen

Penny_Lane

Trådstartare
Om jag importerar en superfin hingst från Tyskland exempelvis som inte är visad i Tyskland och använder honom för att betäcka mina egna ston. Vad händer då?? Vad händer om grannen gillar honom för att han hoppar så fint och är en sånn trevlig individ och vill ha ett föl efter honom?

Det är ju en snårskog av regler och bestämmelser. Jag känner mej så här--> :confused: :eek: När jag funderar över allt..
 
Sv: Angående det här med avelsvärderingen

Dina egna ston har du kunnat betäcka redan som det är. Jag *tror* att i princip så kan även grannen använda hingsten lagligt efter årskiftet eller när nu avelsvärderngstvånget försvinner. Sen att det blir gråa papper är ju en annan femma
 
Sv: Angående det här med avelsvärderingen

Hehe ja de e ju inte papprena som hoppar.. :D

Har ingen sådan hingst och har väl inte tänkt köpa heller. Funderade mer allmänt bara. Har sökt o sökt i trådarna och avelsvärderingar men *förlåt* dom verkar mest bara ha spårat ut o handlar tillslut om något annat.. :crazy:
 
Sv: Angående det här med avelsvärderingen

Du kan använda din hingst utan att avelsvärdera honom efter 1 december kan även grannen använda honom. Vad du inte vet när du inte låter avelsvärdera honom är om han lider av några defekter, eller nedärver några defekter till sina avkommor.
Vissa hingstar har i generation dålig fertilitet eller humör eller annat som går i arv hos hingstarna speciellt.
Det finns hingstar inom svensk ponnyavel som har dokumenterat dåligt temperament och inte nog med det i generationer dålig fertilitet! Något som blir en dyr besvikelse för sto ägarna!
Om din hingst är avelsvärderad i Tyskland och gjort bruksprov där är han temperaments testad samt igenom kollad på alla sätt, i Holland får man också innan avelsvärderingen genomgå spermatest för att se hur många abnorma spermier och andra fel som kan finnas i spermierna, om hingsten har någon fertilitet. Detta görs på både hästar o Ponnyer.
 
Sv: Angående det här med avelsvärderingen

Det är väl fortfarande krav på veterinärbesiktningsbiten eller ?

Hingstarna här hemma blir ju inte mer temperamentstestade än vad man själv kan se på en vanlig tävling, så den biten motiverar enligt mig ingen avelsvärdering, blir ju betydligt mer bedömda utomlands iom att de lämnas in på längre prov där de bedöms även i det dagliga arbetet.

Sedan undrar jag vilka defekter du menar skulle framkomma på en avelsvärdering (utom då på den veterinära besiktningen) som man inte själv med blotta ögat kan se (typ karprygg, in/ut tåad mm).

Tror ingen skulle välja självmant att betäcka sitt sto med en hingst med extrema avvikelser i sin exteriör, såpass att det skulle orsaka lidande för avkomman.
 
Sv: Angående det här med avelsvärderingen

Men om man läser avelsvärderings bevisen på SH kommer folk med hästar /ponnyer som får 32 poäng, då undrar man ibland om dom verkligen kan se vad som är fel på just deras häst/ponny!

Nej man kan väl inte se direkt på någon om det är defekter, men ett tränat öga kan se rörelse störningar om än så små som man själv inte kanske kan se.

Men och andra sidan har jag visat en ponny för många olika domare och han har aldrig fått samma kritik från två domare, varje domare hittar på sitt egna!

Jag tycker att ett 30 dagars prov som görs när dom är 3 år är det mest optimala, då är människans inverkan liten, ryttaren har inte kunnat påverka, ett tvådagars bruksprov när dom är 5 år kan ju vem som helst med lite talang klara av om dom ha en bra ryttare/utbildare!

På halvblod har många hingstar poäng 38-39 poäng medan ponnyhingstar skulle vara helt "värdelösa" om man får under 40 poäng!!!

Detta kan jag kanske förstå på rena utställningsraser, men på raser som man avlar för tävlingsbruk tycker jag att 39 poäng är ok!

Jag håller helt med dig att ingen avsiktligt skulle betäcka sitt sto med en hingst så det skulle orsaka lidande, det är mest SH som kör med det försvaret då dom slåss med näbbar och klor för att inte tappa greppet om vår avelsvärdering.

Jag är definitivt för frivillig avelsvärdering, jag har heller inget förtroende för de olika avelsvärderings nämnderna då jag tycker att deras trovärdighet har ifrågasatts mer än en gång. Jag kan inte svara för asvh,s nämnd men ponnyavelsvärderings nämnderna samt speciellt SH avelsvärderings nämnd bör ifråga sättas!
 
Sv: Angående det här med avelsvärderingen

Det är väl fortfarande krav på veterinärbesiktningsbiten eller ?

Japp och det kommer inte att vara vilken veterinär som helst som får utföra detta...utan speciellt utvalda veterinärer i vissa områden som har mer kunskap inom avelsbiten.

Samtidigt om jag förstått det rätt så ska det vara möjligt för vem som helst att kunna kontrollera uppgifterna runt besiktningen...dvs inget hysch hysch.Dessa uppgifter ska vara helt offentliga.

Fortfarande så heter det att avel får inte ske på bekostnad av djurets lidande...och så vitt jag förstår så är det nu detta som ska diskuteras-vart går gränsen-när är hästen så pass defekt att det nedärvningsmässigt kan ha en negativ inverkan, att detta KAN leda till framtida avkommors lidande.

Vi får väl se vart det hela hamnar...
 
Sv: Angående det här med avelsvärderingen

gylle skrev:
Det är väl fortfarande krav på veterinärbesiktningsbiten eller ?

.

Inget är ännu klart...SJV är på väg ut med en remiss om ändringar i förordningen.

Men vi vet att själva besiktningstvånget av alla hingstar i avel kommer att komma bort.

Vad som framkommit är det till 100% bortagande av besiktningstvång.--även veterinärbesiktning.

Vilket betyder att alla hingstar kan användas att betäcka vilket sto som hingstägaren så önskar, utan krav på något annat än att hingstens betäckningar språngrulleförs.

För att föra språngrulla för en EJ stambokförd hingst, kommer troligtvis att behöva lösas någon form av typ "allmän" hingstlic.
Hingstar som INTE är stambokförda och licensierade för någon ras--kommer på samma sätt som nu att lämna avkommor till någon avelsförenings register eller till SH.

För dessa hingstar gäller djurskyddsmyndighetens djurskyddskrav för hästar i avel. Någon mer form av kontroll än "egenkontroll" blir det troligtvis inte. Alla andra djurskyddskrav som finns i Sverige är det ju nu hästägaren som har ansvar för att uppfylla--sköter vi oss inte så kan vi ju bli åtalade för djurplågeri.

När det gäller avelsföreningar och vilka hingstar de stambokför och driver avel med för sina stamböcker--så kan dom ha valfritt vad de ställer för krav på sina hingstar.
Varje ras stambokför och licensierar då sina EGNA hingstar, som lämnar avkommor till rasens grundstamböcker.

Myndigheten (staten), har på detta sätt nu till 100% klivit av sin kontroll av hästdjur i avel.
Det kommer efter årskiftet inte att vara några annorlunda krav för hästar, katter eller hundar. (alla djurägare är underställda djurskyddslagar)

Avel utanför stamböcker, helt fritt.....
Avel inom stamböcker styrt av avelsföreningarna

peråke
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Angående det här med avelsvärderingen

Jo jag vill lägga till, att det här kommer att bli mycket bättre.

I Sverige får vi troligtvis bara två sorters hingstar.

Stambokshingstar, som är avelsdjur i någon avelsförening.

hingstar, som INTE är AVELSDJUR.

Som stoägare behöver man inte ha så stora problem som nu.

Fritt val att idka avel eller föröka hästar...................

peråke
 
Sv: Angående det här med avelsvärderingen

Lånar knapp..


Jag har en häst som tyvärr pga av pungbråck blev valack som 5 åring. Han godkändes och gjorde bruksprov i Tyskland för Oldenburgerförbundet. Om han fortfarande hade varit hingst när jag köpte honom vilken färg på papprena hade hans föl fått??
*rent hypotetiskt alltså*
 
Sv: Angående det här med avelsvärderingen

Penny_Lane skrev:
Lånar knapp..


Jag har en häst som tyvärr pga av pungbråck blev valack som 5 åring. Han godkändes och gjorde bruksprov i Tyskland för Oldenburgerförbundet. Om han fortfarande hade varit hingst när jag köpte honom vilken färg på papprena hade hans föl fått??
*rent hypotetiskt alltså*

Importerade hingstar som avelsvärderats av ASVH och godkännts för Svensk halvblodsavel får avkommor med--gröna papper (samma som svenskfödda och avelsvärderade och godkända hingstar).

Importerade hingstar som avelsvärderats av ASVH och inte godkännts för Svensk halvblodsavel får avkommor med--gråpapper (samma som svenskfödda och avelsvärderade men inte godkända hingstar).

Importerade hingstar som inte avelsvärderats i Sverige--får med nuvarande regler bara användas till hingstägarens egna ston.
--grå papper

peråke

peråke
 
Sv: Angående det här med avelsvärderingen

Men om dom är godkända utomlands och inte i sverige så får man alltså inte lov att avla på dom här??!! Vad händer då med föl som kommer till i utlandet och som föds här??

Om det är så som du säger välkomnar jag en borttagning av den svenska avelsvärderingen. Personligen tycker jag att om en hingst är godkänd för avel i ex Tyskland skall den vara godkänd i sverige oxå.
 
Sv: Angående det här med avelsvärderingen

Naturligtvis ska det vara så, tidigare var det så att om din hingst betäckte i Tyskland och du importerade fölet antingen i magen eller när det var fött, då får fölet gröna papper, men nu när hingsten får stå var som helst och betäcka har man blivit sniken och vill absolut inte att man så "lätt" ska få en hingst godkänd, numera är inte ett Tyskt 30-120 dgrs bruksprov godkänt i Sverige utan man måste genomgå det 2-7 dgs bruksprov sverige har. Detta resonemang håller troligen tills någon överklagar till EU domstol, som man kan se det så finns handelshindret kvar trots att det var just handelshindret som gjorde att man skulle släppa på avelsvärderings tvånget.
 
Sv: Angående det här med avelsvärderingen

Okey nu är ju min häst valack efter pungbråck.. :cry:

Men han gick 30 dagars testen och blev godkänd. Alltså hade "mina föl" efter honom fått gröna papper om jag köpt honom som hingst och avlat här utan att visa honom??!!

(Frågar eftersom jag inte förstår reglerna.. :D )

Rent spontant kan jag tycka att det är konstigt att man måste köra ett 2.7 dagars test på en importerad hingst som varit godkänd i ex tyskland eftersom 30 dagars testen och 100 dagars testen måste vara mkt tuffare än de svenska proven. Vad är det som säger att vi i sverige e så himla mkt bättre på att bedömma vilka hingstar som är bra. Tyskarna har ju komit bra mkt längre i sitt avelsarbete än svenskarna.. (inte riktat till någon bara en fundering)
 
Sv: Angående det här med avelsvärderingen

Exakt, men här i Sverige tror vi alltid att vi är bättre fast våra hästar/ponnyer är sämre än de i Tyskland eller Holand. Nej det handlar nog snarare om kontroll behov skulle jag tro......
 
Sv: Angående det här med avelsvärderingen

Rodde skrev:
Exakt, men här i Sverige tror vi alltid att vi är bättre fast våra hästar/ponnyer är sämre än de i Tyskland eller Holand. Nej det handlar nog snarare om kontroll behov skulle jag tro......

Det handlar snare om moderföreningens status, att bedriva den avel man själva önskar.

Alla halvblods och ridponnyföreningar i Europa han inte samma avelsmål, man har olika syn på typ, användningsområde osv.

Importhingstar som har visat på goda anlag i sporten, eller är väl avkommebedömda brukar vanligtvis inte ha några problem vid Svensk avelsvärdering för vare sig ASVH eller ASRP.
Vid avelsvärdering av importhingstar har såväl ASRP som ASVH grundkravet att hingsten håller jämförbar nivå med de som är godkända här.
Jämförbar nivå är,
härstamningsmässigt ( bara erkända raser får ingå och stambokförda hingstar i fyra led bakåt).
Veterinärt (kan skilja sig i bla har vi i sverige krav på att hingsten inte får ha lösa benbitar).
Exteriört.
Bruksprovsresultat (i Tyskland godkänns alla bruksprov om ingen delpoäng ät under sex)av ca åtta mässig nivå.

Svensk halvblods och ridponnyavel är inte på något sätt specialiserade på någon direkt typ eller användningsområde, bägge föreningarna driver avel med hingstar som inte direkt utseendemässigt MÅSTE ha en viss typ, dessutom driver man avel mot ridsportens alla grenar.
Detta gör det förhållandevis enkelt för importhingstar ifrån i princip alla europas avelsföreningar att om dom håller en viss nivå på sina bruksprov och har en exteriör, härstamning som är godtagbar för Svensk avel.

Det finns i Europa avelsföreningar som ALDRIG släpper in en importhingst. Medans vi i Sverige bedriver avel med mer importhingstar än egna............

peråke
 
Sv: Angående det här med avelsvärderingen

Eftersom pungbråck till STOR del är ärfligt så hade det inte varit tillåtet att avla på honom ändå.
 
Sv: Angående det här med avelsvärderingen

En tysk halvblodshingst blir inte godkänd i något tyskt förbund (utom ZfdP) om han har under 7,5 i snitt i sitt prov, så det där med 6 stämmer inte. Att få in en äldre hingst som inte tävlat Grand Prix är helt omöjligt, så det kan knappast räknas som förhållandevis enkelt. Det spelar ingen roll om den har höga BLUP för sina avkommor, har vunnit sitt bruksprov och tävlat typ MsvA/SvB och sedan fått en skada som gör att den inte kan tävla högre + att stammen inte tidigare finns representerad.
 
Sv: Angående det här med avelsvärderingen

Nu e jag inte så inne på vad pungbråck egentligen är. Men hade det gått att rädda honom som hingst om dom hade försökt??

*förlåt dumma frågan men jag blir lite nyfiken eftersom vissa säger att ja då hade han tur som överlevde och vissa rycker på axlarna*

Men hans pappa och morfar är stora "avelsmatadorer" och betäcker fortfarande ju.. :eek: Då kanske man skall akta sig för dom..
 
Sv: Angående det här med avelsvärderingen

Penny_Lane skrev:
Okey nu är ju min häst valack efter pungbråck.. :cry:

Men han gick 30 dagars testen och blev godkänd. Alltså hade "mina föl" efter honom fått gröna papper om jag köpt honom som hingst och avlat här utan att visa honom??!!

Ett 30-dagars test utomlands ger aldrig "livstids" godkännande utan dessa korta test är enbart ett delgodkännande och hingsten måste sedan visa tävlingsresultat i unghästchampionaten eller göra ett 50-70dgrs test för att bli vidare godkänd.
Det är enbart vid de långa proven 50-70-100 (olika i olika förbund) som ger ett slutgiltigt godkännande.
 

Liknande trådar

Avel Jag har ett islandssto som är avelsbedömd med helt okej poäng och som har en bra och spännande stam. Stoet är dessutom en väldigt...
Svar
3
· Visningar
1 521
Senast: Marty
·
Avel Som en spin off från tråden om antibiotika och avel. Seminverksamheten ger stora möjligheter till hingstval, hingstar från hela världen...
2
Svar
34
· Visningar
5 309
Senast: ginnies
·
Avel Jag har ett sto som med sannolikhet ska betäckas under våren. Hon har inte haft föl tidigare och är e. Majim G ue. Bernstein. Modern rör...
2
Svar
20
· Visningar
3 335
Senast: Jate Volim
·
  • Låst
  • Artikel Artikel
Dagbok Då ska jag försöka sammanfatta vår resa til Norsk Varmblod's Eliteskue lite "kort". (Eller långt... :angel: ) Vi åkte hemifrån i...
Svar
0
· Visningar
1 077
Senast: sorbifolia
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Uppdateringstråd 31
  • Annonsera mera hundar 2
  • Oseriös avel 2023

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp