Äta nyttigt är dyrt

När man googlar lite inuiter+hälsa får man fram att det där är lite av en myt att inuiters hälsa är så bra trots avsaknad av grönsaker och frukt. Det ser ut som att de lever i genomsnitt 10 år kortare än andra nordbor och att andelen som får stroke är högre än bland andra västpopulationer och hjärt- och kärlsjukdomar lika vanliga. https://www.onlinecjc.ca/article/S0828-282X(14)00237-2/abstract
https://www.huffpost.com/entry/eskimo-myth_b_5268420
https://traningslara.se/eskimaer-verkligen-fria-hjartproblem-forr/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12535749

Något som man märkt positiv effekt av att äta frukt och grönsaker är ju ofta olika cancerformer inte minst mag- och tarmcancer där risken minskar om man äter frukt och grönt.
Inuiter har jag inte studerat specifikt, men det är väl känt att väldigt många ursprungsfolk som lever i Nord amerika, idag har svåra problem med "fattigdom", låg utbildningsnivå, alkoholism och drogmissbruk.

Det ovan länkade, är en forskningsrapport, samt några artiklar, som spinner vidare på den forskningsrapporten, och så en litteraturstudie, som granskar den översta artikeln...

Ingenstans tas det hänsyn till socioekonomiska faktorer som "fattigdom", för risken bland inuiter att drabbas av stroke, hjärt-kärlsjukdom etc.

Likadant är det med påståendet att frukt och grönt skulle minska risken för mag- och tarmcancer.
Det finns inget riktigt tydligt samband, det är slumpen och socioekonomiska faktorer som störst statistiskt samband.

Vad avser mag-och tarmcancer, så väcktes mitt intresse för frågan, när min åldriga mor drabbades av tarmcancer. Det fick mig dels att läsa på ordentligt, samt att ställa frågor till ett flertal kunniga onkologer, bl.a. forskare, eftersom mamma undrade varför hon drabbats, vad det arv?, vad det kosten?, eller något annat. Jag blev också intresserad, eftersom jag gärna ville veta om jag är i riskzonen.

Det verkar som att slumpen är den viktigaste faktorn för just de cancerformerna, sedan kommer de där förbaskade socioekonomiska faktorerna igen. Kosten stod ganska långt ner på listan på potentiella riskfaktorer.

Andra cancerformer har tydligare, men inte entydiga orsakssamband: t.ex. lungcancer - rökning (och/eller luftföroreningar samt asbest bl.a.), eller hudcancer med sitt samband till stor exponering till solen.

Vi behöver fibrerna, vi behöver de näringsämnen som finns i växtbaserad mat för att må väl, men tillägg av kött till växterna, köttet ger oss bl.a. rätt sorts proteiner och fettsyror för att "driva" kroppen och inte minst hjärnan, samt hemjärn, ökar inte risken för cancer.

Om någon undrar, så opererades mamma som 90-åring, och är idag helt återställd...
 
Tycker det varit ett antal inlägg på temat. Som jag skrev förut, "flera ska ha råd med vettig mat" bemöts med att folk måste ju ha råd med sina chipspåsar. Då har man ju inte fattat hur det är att inte ha råd med den där chipspåsen övht, oavsett om den är ett par kronor dyrare eller ej.
Problemet är nog att du diskuterar på en annan nivå. När jag läser det du skriver så känns det som om du enbart pratar om de som är allra fattigast och även förväntar dig att andra ska prata om exakt samma sak. Fattigdom spänner dock över ett betydligt större område än så och skapar gigantiska problem även om man råkar ha möjligheten att kunna snika undan några kronor varje vecka så att barnen får en chipspåse.
 
Åh, herregud. I någon förskräcklig bok om vegetarisk mat till riktigt små barn, som.jag läste när det begav sig, rekommenderades det att ge ungen en bit rå kålrot före maten.
Stackars ungar. Men det var säkert nyttigt!
Det krävs verkligen att en har ett jobb som en inte blir trött och sliten av och hög lön så man har råd att belöna sig med årgångsvin efteråt, om man ska orka lära barnen att äta rå kålrot.

Ingen behovde lara mig att ata kalrot nar jag var liten. :cautious: Jag ALSKADE kalrot och Potatis, och ... alla gronsaker jag kunde fa innan det var tillagat. :angel: Tillagad potatis at jag over huvud taget inte (och gillar inte an i dag. Det behovs mycket smor och grejor om jag ska ata kokt potatis :o) Och som barn gillade jag inte frukt och bar heller ... vare sig den var ra eller som sylt ... sa vida jag inte kunde ata ur hinken medan mormor plockade baren i fraga.:p
 
Problemet är nog att du diskuterar på en annan nivå. När jag läser det du skriver så känns det som om du enbart pratar om de som är allra fattigast och även förväntar dig att andra ska prata om exakt samma sak. Fattigdom spänner dock över ett betydligt större område än så och skapar gigantiska problem även om man råkar ha möjligheten att kunna snika undan några kronor varje vecka så att barnen får en chipspåse.
Jo, inser att min gräns för "fattig" är lägre än de flesta andras. Men de allra fattigaste har jag nog inte pratat om, har haft det i tanken dock (de som inte ens har en bostad att tillaga sin mat i, t.ex.).

Känslan är att de som inte ens har råd med chips och läsk ska inte talas om och ingen hänsyn ska tas till, jag är lite förvånad över buke i den här tråden.
 
Problemet är nog att du diskuterar på en annan nivå. När jag läser det du skriver så känns det som om du enbart pratar om de som är allra fattigast och även förväntar dig att andra ska prata om exakt samma sak. Fattigdom spänner dock över ett betydligt större område än så och skapar gigantiska problem även om man råkar ha möjligheten att kunna snika undan några kronor varje vecka så att barnen får en chipspåse.

Om en familj, eller barnen i en familj, delar på en chipspåse i veckan så spelar det noll roll för hälsosam mat eller inte. Om de däremot får uppfattningen att chips är bra eller ens att betrakta som mat alls är det ett problem.

I vissa länder har man hårt subventionerade grönsaker för att fattiga ska ha råd att laga mat. Där är fattigdom både mer utpräglad och mer utbredd, men det kan ändå vara en idé att beakta.

https://newfoodeconomy.org/fruit-and-vegetable-subsidies-may-work-five-times-better-than-soda-taxes/
 
Senast ändrad:
Ok? Ganska meningslös kommentar utan nån förklaring.

Du har ju missat något väsentligt i flertalet inlägg. Stress t ex, är en bidragande faktor till att person 1 väljer en chipspåse framför lök och morötter som person 2 väljer, även om båda personer endast har 10 kr. Alltså att det finns fler faktorer än själva pengafrågan som spelar in här.
 
Jo, inser att min gräns för "fattig" är lägre än de flesta andras. Men de allra fattigaste har jag nog inte pratat om, har haft det i tanken dock (de som inte ens har en bostad att tillaga sin mat i, t.ex.).

Känslan är att de som inte ens har råd med chips och läsk ska inte talas om och ingen hänsyn ska tas till, jag är lite förvånad över buke i den här tråden.
VA! :confused: Vem har sagt att man inte ska ta hänsyn till de allra fattigaste? Jag har inte lyckats läsa ett enda sådant inlägg.
 
Barnbidraget till de med lägst löner borde vara större. Jag tycker att sjukpensionen borde vara större så de som faktiskt är sjuka kan ha en drägligare tillvaro. Minimilön är fel ord, jag menar att om man tjänar under ett visst belopp borde kanske bostadsbidrag sättas in tidigare.
Om skattelättnad på viss mat är verkningslöst och vi vill att man själv ska få bestämma om pengarna ska gå till vinterjacka eller bröd så måste det vara konkreta pengar.
Jag vill INTE att vi har lagstadgad minimilön, det är en farlig väg att gå.
Jag är inte enig med dig alls gällande bidrag. Jag vill inte leva i ett samhälle byggt på bidrag för att ha råd att leva. Vårt svenska barnbidrag är helt fantastiskt men det används helt fel idag när det utgår till alla utan att vara inkomstrelaterat, så långt är jag enig men motsätter mig självklarheten i bidragstänket. Bidrag var för mig under mina år med hemmavarande barn en livlina - men under en period av av tre år när barnen blev unga vuxna föll jag ekonomiskt pladask när barnbidrag, underhåll och bostadsbidrag försvann efter ett men fortfarande hade unga vuxna hemmavarande barn boende hos mig som jag fortfarande skulle försörja fat de var ännu dyrare i drift liksom. Inkomstsänkning som var kännbar, plötsligt blev mat jevligt dyrt utan att prislappen på mat ändrats egentligen, det var mina livlinor i form av bidrag som försvann. Nä, det beroendet av bidrag önskar jag ingen.

I annat inlägg nånstans här i tråden talas det om en undersköterskelön på 25'/månaden som dålig. Jag kan egentligen inte tycka att det är en så dålig lön, men när man ska försörja barn på den, och leva och bo - då är det knört.

Jag tycker mycket av vår kosthållning idag är lyxig. Jag har säkert sagt det här tidigare men minns inte om det var här i tråden eller tidigare, men när jag växte upp var saker som fläsk/oxfilé, kycklingfilé, lax, dagliga färsla grönsaker och annan frukt än äpplen och bananer och apelsiner vintertid - det var exklusiva grejjer som man inte åt annat än helger och högtider. Idag är det vardagsmat. Maten har blivit billigare och utbudet enormt. Är förväntningen att det är sån mat man äter till vardags i lunchlådan så blir livet dyrt. Utemat är sjääälvklart alla dagar i veckan, onlinepizza och donken är vardag. När blir mat egentligen speciell och lyxig? Idag är den gränsen eller skillnaden mellan mat och mat en gråzon tycker jag.

Men, jag har aldrig haft en kosthållning på pulvermos fiskpinnar och färdiga mamma scan, för jag tycker det är dyr-mat. Jag har alltid lagat mat från grund för det har alltid varit billigast och är så fortfarande. Jag fattar inte hur småbarnsfamiljer som beskrivs som fattiga har råd att basera sin kost på halvfabrikat - men det är kanske just därför de ÄR fattiga.
 
Men alltså.. Ni som säger att ni kan leva bra utan grönsaker, kollar ni upp era vitamin- och mineralnivåer så att ni inte får brister?
Dessa kan ju orimligen vara på bra nivåer utan en allsidig kost. Även om ni tänker att ni klarar er på det skulle ni antagligen må bättre av att äta grönsaker.

Jag förstår att det är svårt att äta en del saker, jag är sjukt kräsen av mig och det är mycket jag aldrig ens skulle prova äta (avokado till exempel). Men samtidigt så vet jag att min kropp och psyke inte mår bra om jag inte får i mig det jag behöver.

Jag äter inte så mycket frukt och grönt... men jag inga problem med med hälsan pga det. Min underliggande brist på diverse beror på sjukdom så jag tar vitaminpreparat på recept.
 
Men, jag har aldrig haft en kosthållning på pulvermos fiskpinnar och färdiga mamma scan, för jag tycker det är dyr-mat. Jag har alltid lagat mat från grund för det har alltid varit billigast och är så fortfarande. Jag fattar inte hur småbarnsfamiljer som beskrivs som fattiga har råd att basera sin kost på halvfabrikat - men det är kanske just därför de ÄR fattiga.
Tänkte skriva exakt det här men du formulerade det så bra!

Att laga allt från grunden betyder inköp av fler produkter men i längden blir varje portion mycket billigare. Frukt och grönt behöver heller ej vara dyrt - kanske om man köper det som står i recept o visas i matkanalerna på tv, men att köpa morötter i 1 kg förpackningar, vitkål och lök är inte dyra grönsaker...
Kan tycka att trots att det pratas mer om hälsa och kost än någonsin så verkar okunskapen vara enorm!
 
Tänkte skriva exakt det här men du formulerade det så bra!

Att laga allt från grunden betyder inköp av fler produkter men i längden blir varje portion mycket billigare. Frukt och grönt behöver heller ej vara dyrt - kanske om man köper det som står i recept o visas i matkanalerna på tv, men att köpa morötter i 1 kg förpackningar, vitkål och lök är inte dyra grönsaker...
Kan tycka att trots att det pratas mer om hälsa och kost än någonsin så verkar okunskapen vara enorm!

Men vi har ju avhandlat massor kring allt från att få barn att älska vitkål, brist på tid och energi, inkludering, förmåga att laga mat osv? Vitkål lök och morötter är kanon, men om man inte vet hur man ska hantera det då? Eller gillar det? Man måste ju få ogilla mat även om man är fattig.
 
Men vi har ju avhandlat massor kring allt från att få barn att älska vitkål, brist på tid och energi, inkludering, förmåga att laga mat osv? Vitkål lök och morötter är kanon, men om man inte vet hur man ska hantera det då? Eller gillar det? Man måste ju få ogilla mat även om man är fattig.
Om man inte vet hur man ska hantera det - lär dig då. Alla har tillgång till google. Eller förhoppningsvis någon bekant som har någon hum om hur man kan göra husmanskost. Låna böcker om husmanskost på biblioteket. Gillar man det inte får man väl göra något man gillar. Det är trots allt ett tecken på välfärd att kunna välja bort för att "man inte gillar det".
 
Om man inte vet hur man ska hantera det - lär dig då. Alla har tillgång till google. Eller förhoppningsvis någon bekant som har någon hum om hur man kan göra husmanskost. Låna böcker om husmanskost på biblioteket. Gillar man det inte får man väl göra något man gillar. Det är trots allt ett tecken på välfärd att kunna välja bort för att "man inte gillar det".

Fast uppenbart är det inte så enkelt för många.
Jag tycker mat är enkelt, men skulle antagligen dö innan jag lärt mig byta fläktrem på bilen, eller för den delen fatta varför lamporna i fläkten vägrar lysande trots att jag köpt nya.
 
Om man inte vet hur man ska hantera det - lär dig då. Alla har tillgång till google. Eller förhoppningsvis någon bekant som har någon hum om hur man kan göra husmanskost. Låna böcker om husmanskost på biblioteket. Gillar man det inte får man väl göra något man gillar. Det är trots allt ett tecken på välfärd att kunna välja bort för att "man inte gillar det".
Det är inte ett tecken på välfärd att inte förmå välja det som kanske hade varit bättre, men där det finns motstånd. Min erfarenhet är inte att fattigdom ger människor större bekvämlighetszon. Väldigt mycket tvärtom, faktiskt.
 
....

Men, jag har aldrig haft en kosthållning på pulvermos fiskpinnar och färdiga mamma scan, för jag tycker det är dyr-mat. Jag har alltid lagat mat från grund för det har alltid varit billigast och är så fortfarande. Jag fattar inte hur småbarnsfamiljer som beskrivs som fattiga har råd att basera sin kost på halvfabrikat - men det är kanske just därför de ÄR fattiga.

Pulvermos 12 portioner = 20 kr => ca 2 kr per portion.
Potatis 15kr/kg (5 portioner på ett kilo) + mjölk/smör några kronor => ca 3-4 kr per portion.
Fiskpinnar = 13,50 kr för 450g
Fiskblock = 40 kr för 400g + lite småkronor för panering

Halvfabrikat och helfabrikat är billigt. Inte så himla bra mat dock att leva enbart på.

Att man skulle BLI fattig för att man väljer halvfabrikat är nog inte särskilt korrekt, eller åtminstone en väldigt svag orsak till det som kan kallas fattig i vårt land.
 
Om man inte vet hur man ska hantera det - lär dig då. Alla har tillgång till google. Eller förhoppningsvis någon bekant som har någon hum om hur man kan göra husmanskost. Låna böcker om husmanskost på biblioteket. Gillar man det inte får man väl göra något man gillar. Det är trots allt ett tecken på välfärd att kunna välja bort för att "man inte gillar det".

Ja det är ju ”bara att”!

Lösningen på alla problem. Ryck upp dig liksom 🙄
 
Det är inte ett tecken på välfärd att inte förmå välja det som kanske hade varit bättre, men där det finns motstånd. Min erfarenhet är inte att fattigdom ger människor större bekvämlighetszon. Väldigt mycket tvärtom, faktiskt.
Jag tror du missförstod mig, det jag skrev var i relation till att "få ogilla mat även om man är fattig". Exempelvis var det bara en person som lagade mat under min uppväxt, och var det äcklig mat hade vi inte råd att laga eller handla något annat. Då var det äta det eller inte äta något alls utan kanske bara en skorpa från skåpet. Jag menar att har man ens möjlighet att kunna välja - tex kunna gå o köpa mcdonalds istället för kålpuddingen hemma, har man ändå det bättre, än de som inte har en krona över för att kunna välja något annat. Då är det inte äta alls som gäller.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp