-07-ornas 15e tråd!

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: -07-ornas 15e tråd!

Vilket fint ländtäcke!

Jag hade också gärna haft ett ridhus, fast just nu är underlaget helt ok här. Lagom mycket snö på ängarna :)

Kirre: Mysigt dom ser ut att ha :D

Här är fasen knappt någon snö alls...jag blir vansinnig! Har evigheter med fantastiska ridvägar och så kan jag knappt galoppera någonstans utan får galoppera det mesta i ridhuset :arghh:
 
Sv: -07-ornas 15e tråd!

Märkligt hur det kan bli så. Jag bor ju inte så många mil norr över om man ser till Borås. Men det är skit när det är kallt utan snö! Tyvärr har inte vi tillräckligt långa fina ridvägar.
 
Sv: -07-ornas 15e tråd!

Men nu när jag var ute med hunden börjar det likna nått...massor med snö trillar ner! Yippie yaya! !
 
Sv: -07-ornas 15e tråd!

Vad skönt att hon var ok! :)

Här har snön vräkt ner hela dagen, men lättat lite till kvällen nu. Dock stormar det så det blir drivor.
Skuttade en liten studsserie i ridhuset ikväll, roligt!

I morgon förmiddag hoppas jag att det är så att man kan rida ut, älskar snö!
 
Sv: -07-ornas 15e tråd!

Ja, men man börjar alltid rannsaka sig ju mer man läser och försöker förkovra sig. speciellt när det gäller långsiktighet och hållbarhet vill jag verkligen göra det bästa för min häst :o

Jag rider ju ut henne varje vecka, i regel. De enda veckorna jag inte rider ut så beror det på saker som vila och annat. Hon går aldrig 6-7 dagar på bana, då får hon hellre vila någon extra dag om det är skitväder eller jag jobbar tills det är kolsvart ute.

Idag red jag ut tex 40 min, varav minst 20 min var skritt. Jag är helt slut efter att vi galopperat och travat en kvart, min häst är flåsig men efter avskrittning osv är hon inte ens svettig under sadeln när jag kommer tillbaka med henne till stallet. Så jag tror inte hon är slutkörd, snarare jag om får arbeta för kung och fosterland.

Idag gjorde hon sina cirkuskonster igen :o Nu går hon inte att trava innan man galopperat. Hon börjar ladda och galoppera på stället så fort man kommer fram i trav, eller så smygökar hon och ligger på så man blir helt slut i armarna. Idag får jag förvisso skylla mig själv då jag tog ut henne på gärdet i sämsta förutsättning - rejäl blåst, lågskor (jag kan öht inte rida i lågskor men chapsen är ju trasiga) och kranbil som kapade träd på gården vi var tvungen skritta förbi för att komma ut till gärdet.
Travade ca 100 meter innan jag insåg att det är döfött. Då hade hon börjat hoppa på stället, bockat och kastat sig runt. Hon blev så frustrerad när hon inte fick bocka och konstra att hon helt enkelt slog slint i huvudet och ställde sig rakt upp. Inte lika illa som hon gjorde en gång i somras, men dock.
dock kom hon över detta ganska snabbt idag och det ser jag som ett framsteg.

Var tvungen rida ut henne idag eftersom eftermiddagens tandläkarbesök genererar i några dagars bettlös ridning (=glöm att jag rider ut), kurs på lördag och sen ska medryttaren rida ut söndag. Jag kan inte låta stackars medryttaren sitta på en häst som bara sett ridhuset sedan helgen innan.
 
Sv: -07-ornas 15e tråd!

Jag hade gärna ridit korta pass, men jag hinner inte få till det på den tiden :o
Jag hade ett upplägg med korta pass en period i vår/sommar men det var för att min häst tröttnade snabbt. Nu känner jag inte att hon blir less, däremot blir hon bättre och bättre ju mer jag rider. Antagligen handlar det om styrkan och att hon inte lackar ur för att hon blir trött.
Min tränare säger att hon är en sån häst som kräver mkt tid för att komma igång, jag har tolkat det som att jag inte kan plocka fram det bästa ur henne tillräckligt effektivt men kanske är det bara sån hon är...
 
Sv: -07-ornas 15e tråd!

Vi hade ute tandläkaren idag, vilket jag har var 6e månad. Jag var nyfiken på att se hur det såg ut, eftersom jag numera varierat mer med bett och nosgrimmor vartefter hon blivit mer stabil i ridningen och går bra på annat än bara remonten. När hon var runt 5 år gick hon stadigast på remonten så då fick det bli ganska ensidigt.

Såret hon hade förra gången var borta, alltså stämde min analys att det orsakats av ett sidostycke med inåtvända spännen. Jag har nu inte haft det på 6 mån och alla spår är borta, tackolov. Lite sår i kinden efter vassa kanter långt inne har hon alltid och inget nytt, det orsakas av följderna av hennes överbett och veterinären sa inte att vi behöver kolla henne med kortare intervall iaf.
Däremot gjorde vi lite andra fynd som var mindre roliga :( Hon har fått ett par ytliga sår i kinden båda sidor framför första tanden (första tanden efter lanerna alltså, närmast bettet, minns inte vad den heter) samt lite rött märke i tandköttet framför tanden på höger sida. Detta bekymrar mig då hon inte haft så förr. Tandläkaren sa att det ser ut som att något kommer i kläm av betsling. Det är för långt nere för att vara engelska nosgrimman, snarare är det misstänkt att remonten lyft bettet så det klämt. Hon har väldigt tjocka läppar och mkt hud i slemhinnorna i munnen så det kan lätt bli trångt av den orsaken, frågan är om ett för kort bett kan orsaka detta eller om det har mer med tjockleken på bettet att göra? Någon som har en åsikt?

En teori är också att såren tillkommit nu i vinter då hon är jäkligt stark och dryg ute, att jag helt enkelt måste vara mer burdus i handen för att hålla henne i början av passen. Vi kollade uterittstränset och tandläkaren tyckte att nosgrimman var bra med att parerstångsbettet var för långt (12,5) så det kan vara bidragande till att det uppstått.
En annan teori är att remonten inte funkar med de tjocka tvådelade betten jag börjat använda på sistone. Att det helt enkelt blir ett lyft av bettet upp mot tänderna och mindre plats då betten är rejält tjockare än bridongerna med fast ring. Slutsats: till remontgrimman ska jag bara rida med bridongbetten.

Vi provade även dressyrtränset både med engelsk och remontgrimman på. Tandläkaren tyckte det tjocka rostfria bettet var bra i storlek (det är också 12,5 :cautious:) men att mässingsbettet som är 12,0 var aningen för kort. Konstigt att det kan variera så i stl mellan olika bett med exakt samma stl (tänker på parerstångsbettet som är för långt men lika långt som rostfria med löpande ring som enligt tandläkaren var bra)?! Bridongbetten är också 12,0 och de har jag ridit med jämt och aldrig fått några märken i munnen vid tidigare tandkoller.

Så nu har jag att grubbla på. Ska rida med engelsk nosgrimma nu i dressyren framöver, samt byta ut parerstångsbettet mot rostfria med löpande ring på pullartränset, för att se om de nya såren är borta vid nästa besök. Ska jag ha remont åker bridongerna på, men tandläkaren tyckte att engelsk och pullargrimman är vad jag ska sikta in mig på mer nu.
 
Senast ändrad:
Sv: -07-ornas 15e tråd!

Min tränare säger att hon är en sån häst som kräver mkt tid för att komma igång, jag har tolkat det som att jag inte kan plocka fram det bästa ur henne tillräckligt effektivt men kanske är det bara sån hon är...

Vissa hästar är sådana helt enkelt. Jag har suttit på hästar som gått att börja jobba efter 5 minuter, och efter 25 minuter.
 
Sv: -07-ornas 15e tråd!

Jag rider min med remont och tjockt tvådelat bett och på honom har jag ett sådant där fårskinn som är till kindkedjor och de gör att remonten liksom putar ut en del på sidorna eftersom fårskinnet är så tjockt. De gör liksom så att remonten inte ligger emot bettet och de har fungerat väldigt bra på min som också har massa hud vid mungiporna som gärna ligger och kläms annars. Kollade tänderna på honom för ett par veckor sedan och det såg kanon ut denna gången så de hjälper iallafall oss:) Ett litet tips!
 
Sv: -07-ornas 15e tråd!

kl
Tömkörde på ängen förut. Jobbigt både för mig och plutten. Men han var pigg på jag fick hålla i mig :)

Inte lätt att ta kort;)
mobilbilder3048_zps602e5160.jpg

mobilbilder3046_zps1f359145.png

mobilbilder3045_zps2b8908c8.png
 
Sv: -07-ornas 15e tråd!

Fin grå! :love:


KL
Idag provade jag rida med ett annat vanligt tränsbett. Jag tyckte det jag använt i två dagar såg lite litet ut, så jag tog ett som är bara en storlek längre men lika tjockt. Dööööööööh.... :banghead: Det föll inte alls damen i smaken som bara trilskades och gapade och bråkade hela passet igenom. Jag fick inse efter 3/4 av rundan att det inte var nån mening att ens försöka så då fick hon springa av sig istället. SATAN vad snabb hon är när hon får kuta fritt! :D Jippiiiiiie sa ponny och jag grabbade faktiskt tag i manen till och med. :p

Så nej, det bettet lägger vi undan... :sneaky:
 
Sv: -07-ornas 15e tråd!

Aha. Har du nån bild på kreationen, så jag får se hur det ser ut? :)

Jag har fö haft julafton här idag. Hämtade mitt paket med nya sprengerbetten - ett Dynamic RS tvådelat bridong och ett oledat Comfort Mouth. Båda med lösa ringar. Kan knappt bärga mig tills jag får rida min häst med bett och prova :o
Blir inte klok på storlekarna på bett. Tog hem två av mina bett från stallet för att jämföra stl. Tvådelad bridong som är mätt till 12 och tvådelat tjockt tränsbett som är mätt till 12,5. Båda är lika lång som sprengerbetten O_o

Nåväl, jag tror det blir bra. Veterinären tittade ju igår och sa att storleken på det tjocka tränsbettet var bra så är sprengerbetten lika långa borde det funka. Men man blir ju galen av detta mätande av bett som aldrig är detsamma från en dag till en annan...
 
Senast ändrad:
Sv: -07-ornas 15e tråd!

tror definitivt det är remonten som orsakat problemen du beskriver. det är ju nackdelen med remont. vill du rida på det för att det passar bra hade jag skaffat en islandsnosgrimma med svängda nogsgrimmebyglar för att lämna bettet fritt. inte säkert att det för den skull inte trycker upp bettet genom hakspännets placering men torde vara betydligt mindre risk.
 
Sv: -07-ornas 15e tråd!

Du menar bygelnosgrimman? Den får man inte tävla på. Men nu har jag turen att min häst går bra även på pullar och engelsk, än så länge. Så vi kör på det.
Jag hoppas att det är så enkelt som att det är remonten, och inte nåt annat skit som inte är enkelt åtgärdat.

Givetvis börjar jag fundera kring detta att hon ibland har tendens att krulla ihop sig när hon blir arg eller för taggad. Det har hon inte gjort förr, snarare åt andra hållet att hon har tendens att bli för tung i handen. Tänker om hon krullar ihop sig för att hon har ont? Jag har ju alltid fått påpekat att jag är för mesig i handen, men tänk om hon nu fått sår pga att jag vågat ta i mer när det krävs? Många grubblerier som sagt...
Dock känns det väl lite så att av hård hand ska det bli mer skador på laner i form av röda märken. Kanske inte som hon har nu, sår i kind och vecken i slemhinnan..? Blir tokig på detta. Men kör nu utan remont, byter ut parerstångsbettet eftersom tandläkaren tyckte det var för långt, kör på tränsbett och bridong och hoppas att detta självläker.
 
Sv: -07-ornas 15e tråd!

ja bygelnosgrimma.

den lär ju funka fint om man vill ha remont till vardags. Tänker att tävlar gör du väl inte dagligen dax så tandproblem pga remonten kan ju undvikas om du rider på sån samtidigt som du vill ha remont till vardags. Problem i munnen får den ju inte för att den tävlas vissa perioder osv? men är den känslig i sig så det inte går att byta nosgrimma inför tävling osv så kanske det inte är ett alternativ om det är det du känner förstås.... jag hade aldrig bytt utrustning dagarna innan tävling i sig, men eftersom du inte tävlar dagligen dax så var det ett tips då det i min erf. funkar bra med en sån liten justering som enbart nosgrimma om man typ byter ngn vecka innan tävling och rider in sig på det om hästen är känslig för förändring. Men min tanke var att så känslig bör de inte vara för en sån liten förändring om det är en remont med bygel eller vanlig i sig just inför tävling?
 
Sv: -07-ornas 15e tråd!

Visst kan man ju byta inför tävling. Jag tänkte mer på inverkan på den, den påverkar väl käken i sidled också?

Kan ju dock ha det i åtanke, ifall hon inte skulle fungera på engelsk framöver.

Red bettlöst i ridhuset idag, trodde jag skulle ha en laddad kuse men hon var snarare lite halvlat. Fick igång henne hyfsat bra och var förvånad över hur bra hon faktiskt kunde bära sig stundtals utan bettets inverkan, dock fick jag inte igång bakkärran ordentligt så jag la ner efter en rätt kort stund. Ser ingen poäng i att rida runt med dåligt engagemang och framtung häst, så imorgon får hon vila. På lördag har jag träning och då åker bettet på, men då har hon ju varit bettlös sedan tisdag så det går nog bra.
 
Sv: -07-ornas 15e tråd!

Varför behöver du rida på bettlöst en vecka efter tandkoll? Var det så mycket att göra i munnen?
 
Sv: -07-ornas 15e tråd!

Undrar som smulan, är det inte bara efter större ingrepp som att dra tänder som man måste rida bett löst? :)


Kl
Hade planerat tömkörning idag med lite galoppbommar, men det vräker ner massor med snö så bommarna lär försvinna. :p Får se vad jag gör istället. Har en riktig segdag så just nu känner jag bara för att ligga under en filt i soffan.
 
Sv: -07-ornas 15e tråd!

*kl*

Här har vi äntligen fått en ridbar mängd snö vilket gjorde att fälten runt stallen nu är öppna för fri ridning. Tänkte premiärtesta dessa ensam med herrn, har inte ridit ut själv på vintern under de senaste åren eftersom han blev så oberäknelig och besvärlig under vinterhalvåret sedan han fick sin framåtbjudning för ett par år sedan. Tänkte i alla fall att han har ju varit rätt snäll denna vintern, så han är väl vuxen nu...

...eller inte :meh: gick hyfsat att skritta dit, han beter sig visserligen som en omogen 4-åring som aldrig har varit i skogen. Men han slängde sig i alla fall inte en enda gång. Kom till fältet och tänkte att det väl är bäst om han får se hela i skritt innan vi början, så att han inte slänger sig av bara farten. Kom halvvägs, hästen taggade till och började hoppa på stället, jag sade till honom och han reste sig och tappade balansen. Lyckades rycka honom åt sidan så att han inte föll helt bakåt, vilket gjorde att jag landade bredvid med bara ena foten under honom. Lyckades sedan genom ett smärre mirakel hålla i honom och rulla undan så att han inte trampade på mig när han reste sig upp. När vi hade borstat av oss den mesta snön, jag hade lyckats hitta ett dike och baxat ner honom i det så att jag kom upp så red vi en stund runt fältet. Bara trav och galopp, då gick det bra. Sedan fick han jogga hem och skritta avsuttet sista biten, litade inte riktigt på honom. Han verkade hel efteråt och har inte hört något från stallet, tänkte jogga honom lite lätt inomhus ikväll så att han får röra sig.

Jag klarade mig bra, foten som hamnade under är öm och gör ont att gå mycket på (men det är bara en rejäl smäll, inget svullet) och axlarna/nacken är stela. Antagligen eftersom det är en rätt rejäl smäll att åka i backen från 2,5 m höjd utan att ta emot sig.

Kontentan - jag är glad att jag lever (och nu ska hästen ut och miljötränas ensam på fälten så ofta som möjligt kommande veckor :sneaky: ).
 
Sv: -07-ornas 15e tråd!

Shit vad läskigt!! :crazy: Kommer fortfarande ihåg hur det kändes när jag och Chatsi slog runt för typ 3,5 år sedan. :nailbiting:

Tur att det var snö, det dämpar väl iaf lite.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

A
Hästmänniskan Hejsan! Skulle vilja bolla lite tankar och funderingar med likasinnade här på forumet! Bakgrund! Jag själv 28 årig elit ryttare...
10 11 12
Svar
229
· Visningar
38 063
Senast: Lobelia
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp