Vilket ogräs är det i min vinterhage?

A

Anna_H

Jag vet att detta ogräset är vanligt förekommande i vinterhagar som står tomma på somrarna. Nu håller det på att växa igen fullständigt här hos mig så jag behöver veta vad jag ska göra???

Vad heter växten? Är den ett eller tvåårig? Räcker det om jag slår den innan den slår ut i full blom och fraktar bort eller kanske t o m eldar upp fröställningarna? Äter hästarna den om de går där på sommaren? Äter får den?

Många frågor...

Här är länk till bilden iallafall: http://www.stenagarden.se/ogras/Untitled.htm
 
Sv: Vilket ogräs är det i min vinterhage?

Här kallar vi den för skräppa ialla fall.En envis och svår växt att få bort.
Är den ett eller tvåårig?Flerårig
Räcker det om jag slår den innan den slår ut i full blom och fraktar bort eller kanske t o m eldar upp fröställningarna?Försöka duger men är svårare än så att få bort. Vi sprutade med Round Up( Licenskrav) och sen plöja/harva..Trots detta så fanns det några kvar året därpå. De förökar sig värre än övrigt ogräs.Äter hästarna den om de går där på sommaren? Nej
Äter får den?Inte våra ialla fall
 
Senast ändrad:
Sv: Vilket ogräs är det i min vinterhage?

Den är riktigt hemsk! Gäller att vara envis som attan om man ska bli av med den. Jag klippte av dem med häcksax innan fröna blivit bruna och bar noggrannt ut allt från hagen (runt 50 skottkärror första året), sprutade det lilla som var kvar av växten med Round up och efter ett par år av denna flit var de borta. Förökar sig fruktansvärt om man inte gör något åt den. Vi hade en shettis som åt av den när den var roud-upad, inte innan, annars vet jag inget djur som äter dem.
Att bara plöja hjälper inte, tvärtom, då delar du på rötterna och då har du den på fler ställen sedan.

Min mormor påstod när hon levde att man kan äta bladen som spenat...
 
Sv: Vilket ogräs är det i min vinterhage?

Jag har också lite småproblem med dessa..... *HATAR DEM*

Bilden är från förra året när de blommat klart och såg ut så här...


Just nu väntar vi på en kille som ska komma och utrota dem med sin traktor, men jag tror inte effekten blir långvarig. Och en dag bröt sej grannens 300 får in i min hage och stannade i ett par dagar. Jag tänkte att de äter kanske ogräset plus att de gödslar lite grann, men nä, såna äckliga ogräs äter inte dom här fåren iaf.

Ja, jag är lite på krigsstigen haha, hoppas du får bukt med dina.
 
Sv: Vilket ogräs är det i min vinterhage?

Usch, det var inga roliga nyheter... då är det bara att ge sig i kast med hårt arbete och gift då... Inte roligt men de där måste utrotas!

tack för era tips!
 
Sv: Vilket ogräs är det i min vinterhage?

Vad gjorde ni förresten av 50 skottkärror? Eldade ni upp det eller?

30 graders värme idag och jag ska ge mig i kasst med skräpporna... det är tufft att ha häst... Tror nog jag rider en sväng först. :)
 
Sv: Vilket ogräs är det i min vinterhage?

Oj nyttig läsning för mej också! Detta lät ju inte så kul... vi vet vad vi ska göra de närmsta 20 åren iaf...

"Seglivade frön
En normalstor skräppaplanta kan få
4000 frön. Fröna har mycket lång
frövila, dvs de behåller sin förmåga
att gro under många år. Vissa frön
kan ligga upp till 20 år, enstaka
ännu längre och fortfarande kunna
gro och bilda en planta"
 
Sv: Vilket ogräs är det i min vinterhage?

Det var nyttig läsning det! ...inte rolig, men nyttig.

Jag har tagit bort alla fröställningar nu och efter det slagit dem med röjsåg. Överväger att ta gift på dem, men har inte bestämt mig ännu.

Nästa år när hästarna överger vinterhagen för sommarbete kommer jag att så in rajgräs enligt tipset på länken. Hoppas, hoppas att det går att få kontroll på.

Men det har varit ett par dagar med riktigt hårt arbete. Behöver jag nämna att varenda muskel i hela kroppen värker? ;)
 
Sv: Vilket ogräs är det i min vinterhage?

Lägg dom inte på dyngestan för då sprids rötter och frön ihop med att gödslet sprids på åkrarna. Fröna dör inte förrän 50-60 grader... Ett satans ogräs... Våra få äter ibland fröställningarna, men det sprider ju bara problemet. Samla ihop det och elda...
 
Sv: Vilket ogräs är det i min vinterhage?

har inte skräppa ihålig stam? isåfall kan man kanske försöka slå dem innan det regnar så att de ruttnar inifrån av vattnet i stammen?
 
Sv: Vilket ogräs är det i min vinterhage?

har inte skräppa ihålig stam? isåfall kan man kanske försöka slå dem innan det regnar så att de ruttnar inifrån av vattnet i stammen?

Du måste ändå samla upp dem, de kan inte ligga slaget kvar i hagen för fröna klarar sig trots slagen planta och då sprides eländet ändå.
 
Sv: Vilket ogräs är det i min vinterhage?

Jag har kört iväg alla mina fröställningar till återvinningsstationen! Jag skulle aldrig drömma om att lägga dem på gödselstacken... har ju liksom fått fobi för det här ogräset vi det här laget.

Elda skulle också vara helt ok, men det är eldningsförbud så det vågar jag inte just nu.

Det där med ruttnande rötter är ju en spännande teori, jag tror dock att stammen blir ihålig först efter ett tag och då är fröställningarna redan utvecklade. Jag ska hålla koll på mina och se om det blir några hål att ösa vatten ur.

:)
 
Sv: Vilket ogräs är det i min vinterhage?

*KL*

Den viktigaste åtgärden i kampen mot skräppa är att förhindra att en fröbank bildas. Annars blir det svårt att få bukt med skräppan. Upptäcker du den första plantan, ta bort den. Skräppa är en platsbunden perenn som sprider sig mycket effektivt med frö. Översta delen av roten kan skjuta nya skott. Skär man bort ca 5–7 cm av plantans rot klarar inte plantan att komma igen med nya skott. Fröna gror sent på våren eller försommaren, i maj-juni, och de små plantorna har svårt att klara konkurrens från snabbare växter.
Vanligast och störst problem blir skräppan i:
- långliggande betesvallar,
- långliggande slåttervallar som också betas. Fröna kan spridas med djurens klöver/hovar, och
- spannmål efter vallbrott om spannmålsgrödan är svagt utvecklad
Skräppans frö kan gå igenom hela kedjan, från skörd genom utfodring till stallgödsel, utan att grobarheten påverkas. En viss reducering av grobara frön kan ske vid spannmålskrossning, ensilering vid lågt pH-värde och väl brunnen stallgödsel.
Åtgärder mot skräppa
• Gör insådd i en tidig sort av rajgräs – med den tidiga skörden tar man även skräppan
• Stubbearbeta innan vallbrottet – skräppan missgynnas av bearbetning
• Putsa betesvallar direkt efter avbetning, på detta sätt förhindrar du att plantorna hinner utveckla frö.
Ett sammanfattningsvis åtgärd.
Godast resultat med bekämpningsmedel är Round Up. Och de har även testat att tallriksharva sönder skräppan för att sedan plöja ner resterna.Men detta är förutsatt att skräppan inte har fått knoppar.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp