Vilken skärbräda?

Själv har jag iaf aldrig haft problem relaterade till mathygien, inte heller min sambo eller hans familj och vi alla kör på träskärbrädor. Men, det är ju inte något forskningsresultat för den sakens skull :D

Det har inte jag heller och jag har alltid använt plast till rått kött.
 
Mina plastskärbrädor är för övrigt inte särskilt slitna. Jag förstår inte riktigt hur folk lyckas få dom riktigt repiga.

Skär man sina grönsaker och kött rätt, med nyvässad kniv, så touchar den ju bara precis brädan. Behöver man ta i med kraft och smäller ner i brädan hade man för oskarp kniv/fel teknik.
 
Skärbrädor är alltid bra att diska för hand emellanåt då man får en 'manuell' skurning man inte får i maskin.
Dvs man får i regel bort bakterier och smuts bättre när man diskar manuellt och för hand(om man gnor ordentligt då 😁).
Däremot är ju maskinen bra också då det är högre temp och längre tid.

Jag diskar alltid kycklingskärbrädor en gång för hand och direkt in i maskinen.

Fördelen med trä är att du kan slipa och hålla efter vartefter den blir sliten.
Plast måste bytas ganska frekvent då de blir slitna av kniven och börjar därmed även bli svåra att få ordentligt rent.

Jag har både ock både hemma och på jobbet (restaurang) , det är bara viss mat jag skär på trä av nån anledning, annars är det mest plast.
Och då har man olika färg till olika kategorier. Men det är ju lite mer noga på jobbet än i hemmet förstås.
 
Mina plastskärbrädor är för övrigt inte särskilt slitna. Jag förstår inte riktigt hur folk lyckas få dom riktigt repiga.

Skär man sina grönsaker och kött rätt, med nyvässad kniv, så touchar den ju bara precis brädan. Behöver man ta i med kraft och smäller ner i brädan hade man för oskarp kniv/fel teknik.
Fast har du vassa knivar och skär mycket går det ju såklart genom livsmedlet och repar skärbrädan vare sej du vill eller ej, hur försiktig du än må vara.
Du vill ju igenom och då måste ju kniven såklart träffa skärbrädan också.

Har ingen hos mej som är brutal med kniven och smäller ner den i skärbrädan.. det handlar varken om deras teknik eller slöa knivar..
 
Fast har du vassa knivar och skär mycket går det ju såklart genom livsmedlet och repar skärbrädan vare sej du vill eller ej, hur försiktig du än må vara.
Du vill ju igenom och då måste ju kniven såklart träffa skärbrädan också.

Har ingen hos mej som är brutal med kniven och smäller ner den i skärbrädan.. det handlar varken om deras teknik eller slöa knivar..

Ja det är klart att brädan blir påverkad, men är det verkligen till en sån grad att det blir stora mängder mikroplaster om man handskas varsamt med knivar och byter ut brädan vart 10:e år eller så?

Jag har sett brädor hemma hos folk som är helt fnasiga, och det ser lite läskigt ut, och jag förstår inte hur det går till om man inte handskas väldigt knasigt med kniven.

Största anledningen till att jag inte har träskärbrädor är att jag vill kunna köra den i diskmaskinen.
 
Jag använder enbart skärbrädor i trä och det har inte varit något problem med bakterier, använder diskmedel och skurborste om det slarvats så det torkat in. Sen när ytan börjar bli sliten och mera porös hyvlar jag av och den är som ny igen. Vill ha stora skärbrädor så gör dem själv, små tycker jag är hopplösa att använda.

Plast känns på något sätt som mera ohygieniskt.
 
Ja det är klart att brädan blir påverkad, men är det verkligen till en sån grad att det blir stora mängder mikroplaster om man handskas varsamt med knivar och byter ut brädan vart 10:e år eller så?

Jag har sett brädor hemma hos folk som är helt fnasiga, och det ser lite läskigt ut, och jag förstår inte hur det går till om man inte handskas väldigt knasigt med kniven.

Största anledningen till att jag inte har träskärbrädor är att jag vill kunna köra den i diskmaskinen.
Är de fnasiga är de antagligen väldigt gamla snarare. inte att man är särskilt våldsam med kniven, de flesta brukar vara väldigt försiktiga.

Jag tror i allmänhet inte man byter sina skärbrädor särskilt frekvent i den mån det skulle behövas och att problemet sitter där än i knivhanteringen ärligt talat.

Men jag hoppas verkligen man byter (sin slitna plast)- skärbräda oftare än vart tionde år dock? 😳
Men har man dom så länge är det klart de blir slitna och ser (och blir) läskiga ut?
Ju slitnare ju svårare att göra rent ordentligt och ju mer plast får man ju naturligtvis i sig ju luddigare den blir av slitage..




Att de blir slitna har inte så mycket med oaktsamhet med kniven att göra, de blir slitna med tiden bara. Ju mer de används ju mer nötta blir de ju såklart.
Vi har våra i några månader på jobbet sen måste de bytas- men vi vi skär stora mängder varje dag- alltså- det blir slitet.
 
Trä! De bakterier som finns i mat behöver trots allt lite gynnsamma förhållanden för att växa till, diskar man någotsånär noga mellan rå kyckling och grönsaker så är det lugnt, har man lite bakteriefobi kan man ju ha två olika skärbrädor. En för kött och en för grönsaker/sådant som ska ätas rått.
 
Mina skarbrador ar I "hardwood", den som alltid ligger framme nastan som en prydnad, har en av mina avkommor gjort. Om Jag minns ratt ar den gjord av Brasiliansk korsbar och "Osage Orange" (eller vad det nu heter). Bada tra sorterna ar kapade pa ett speciellt satt sa att det ar sa sma "grains" som mojligt. Jag har en till skarbrada som han gjort, men den ar av Cherry och Maple (eller hickory?) som ar vanligare att ha I skarbrador. Det ar mycket harda trasorter, men de ar mjuka nog att inte gora kniven slo.

Efter rengorning smorjer Jag in mina skarbrador ganska ofta I antingen lemon oil eller mineral oil som gor att bakterier och mogel har mycket svart att vaxa, forutom traets egna egenskaper som gor att det inte vaxer.
 
Jag har landat i att trots att det mesta plasten är utrensad så får just plastskärbrädorna vara kvar. Vi har några i trä också, men tycker de är mycket svårare att få rent och passar inte vårt flöde så att säga. Dessutom är inte alla träskärbrädor ett bra val. Många är ju limmade (med olika plaster) och det kan ibland vara lite tveksamt.
 
Är de fnasiga är de antagligen väldigt gamla snarare. inte att man är särskilt våldsam med kniven, de flesta brukar vara väldigt försiktiga.

Jag tror i allmänhet inte man byter sina skärbrädor särskilt frekvent i den mån det skulle behövas och att problemet sitter där än i knivhanteringen ärligt talat.

Men jag hoppas verkligen man byter (sin slitna plast)- skärbräda oftare än vart tionde år dock? .
Ehn. Jag vet inte om jag någonsin slängt en skärbräda🫣
Har nog haft mina betydligt längre än 10 år..
 
Jag kommer inte komma med några forskningsstudier, för det har jag inga. Vi använder dock mest skärbrädor i trä, har gjort länge (närmre tio år), har ingen speciell bräda för kyckling osv. Vi mår bra, skulle inte säga att vi är mer sjuka än andra osv. Kanske tom lite mindre sjuka. Diskar skärbrädorna med diskmedel och varmt vatten!
 
Jag kommer inte komma med några forskningsstudier, för det har jag inga. Vi använder dock mest skärbrädor i trä, har gjort länge (närmre tio år), har ingen speciell bräda för kyckling osv. Vi mår bra, skulle inte säga att vi är mer sjuka än andra osv. Kanske tom lite mindre sjuka. Diskar skärbrädorna med diskmedel och varmt vatten!

Känns bra att höra! Tack! Det blir nog nåt sånt. Fast med en specifik skärbräda för kött och kyckling.
 
Ehn. Jag vet inte om jag någonsin slängt en skärbräda🫣
Har nog haft mina betydligt längre än 10 år..
Ja allt beror ju på hur de ser ut förstås.
Ju fler repor ju större risk att de inte blir helt rena. Helt enkelt.

Börjar de bli 'luddiga' och sträva så är det HÖG tid 😇
 
I mitt föräldrahem finns typ två träskärbrädor som använts i hela mitt liv och även innan jag kom in i bilden. Så i alla fall femtio år. De diskas väl som allt annat för hand (eftersom de inte äger diskmaskin) när det behövs och används båda två till allt som ska skäras. Vad jag vet har ingen någonsin blivit sjuk av att äta något som är tillagat i det köket så det har uppenbarligen varit ett fungerande koncept 😁
 

Liknande trådar

Mat Hur förvarar ni isbitar i frysen? Jag har tre sådana där isbitsformar från IKEA, men när jag gjort isbitar i dem tycker jag att bitarna...
Svar
13
· Visningar
737
Senast: Mia_R
·
Hundhälsa Kortversionen: hunden har ätit Fodax (oftast vilt) i flera år och funkat jättebra på det. Nu har vi flyttat till Åland och här finns... 2
Svar
20
· Visningar
2 268
Senast: Myrten
·
Skola & Jobb Kan man skriva en skriva-av-sig-tråd här? Den kanske bör ligga under Dagbok, men samtidigt kanske det funkar lika bra här? För er som... 2
Svar
24
· Visningar
5 467
Senast: Sasse
·
Mat Jag tycker inte om att laga mat. Så jag vill sluta med det (åtminstone till vardags). Samtidigt vill jag äta nyttigt, veganskt... 2 3 4
Svar
60
· Visningar
5 357
Senast: Tilly_85
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Blåsljud på hjärtat
  • Tandproblem på båda katterna
  • Mellanpudel

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp